2019. október 30., szerda

BLOGTURNÉ - Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk



Hajdú-Antal Zsuzsanna új regényében egy nagyon érzékeny témához nyúl, melyben központi szerepe van a gyásznak, a traumafeldolgozásnak és a megbocsátásnak. Kori, Anti és Csilla együtt éltek át egy szörnyű tragédiát középiskolás korukban, és most, évekkel később igyekeznek a maguk módján begyógyítani a sebeiket. Ha kíváncsiak vagytok erre a különleges ifjúsági regényre, tartsatok négy bloggerünkkel, és nyerjetek egyet a Ciceró Kiadó által felajánlott három példányból!


Fülszöveg
"Kihúztam ​az íróasztalom fiókját, elővettem az öngyújtót, és remegő kézzel meggyújtottam a papírlap szélét.
Beletörődve figyeltem, ahogy a láng kívülről befelé, egyre mohóbban falja az arcokra egyre kevésbé hasonlító széncsíkokat és az egymás felé hajoló törzseket, amíg teljesen fel nem emészti."

Szücs Kori középiskolás évei óta képtelen olajfestékkel festeni; azóta kizárólag fekete-fehér szénrajzok kerülnek ki a keze alól.

Mosonyi Anti a számítógépes játékok rabja, ami néha összekeveredik a rémálmaival.

Egy nap mindketten megkapják ugyanazt a Facebook-meghívót. Kori, Anti és Csilla hosszú évek után először találkoznak az Ajtósi Dürer Gimnázium ötéves érettségi találkozóján.

Nem csak a múlt kovácsolja őket össze, hanem egy közösen megélt tragédia is, ami egyik pillanatról a másikra felforgatta az életüket.

Ami után semmi sem volt többé ugyanolyan.
Ami után egyértelmű a feladat: megkeresni volt osztályfőnöküket, akinek jóval többet köszönhetnek, mint azt a középiskolában valaha is gondolták volna…



Kiadó: Ciceró, 2019
Oldalszám: 232 oldal, puhatáblás
ISBN: 9789634321125
A könyv Moly-adatlapja: Visszatérünk
Megrendelhető: itt







Zsuzsi eddigi két könyvéből (Léggömbök, Utánad) kiindulva számítottam rá, hogy a várva várt új regény hasonlóan különleges lesz. Azonban erre nem voltam lelkileg felkészülve. 

Olvasás előtt semmilyen információm nem volt a történetről és így teljesen letaglózott, amikor néhány fejezet után szembesültem vele, miről fog szólni. Olyan szinten meglepett és sokkolt, hogy kicsit meg kellett állnom az olvasásában, ugyanakkor egy nap alatt befejeztem a könyvet.
Nehéz úgy mesélnem erről a könyvélményemről, hogy spoilermentes maradjak, de az érzéseket, amiket kiváltott belőlem, le tudom írni Nektek. Nem szeretném senki olvasásélményét elrontani azzal, hogy elárulok belőle bármi konkrétumot.

Alapvetően ez egy ifjúsági regény, már csak azért is, mert fiatalokról szól. Azonban nemcsak fiataloknak. Két főszereplőnk Mosonyi Anti és Szücs Kornélia, szemszögüket váltogatva ismerhetjük meg a történéseket, és ezáltal első perctől fogva az olvasó közel érezheti magához őket.

Az írónő kiválóan ért a fiatalok nyelvén, mivel Anti és Kori olyan karakterek, akik teljes mértékben megfelelnek korunk fiataljainak. Anti minden idejét számítógépes játékokkal tölti, nehezen áll le velük és válik részesévé a valóságos világnak. Kori ezzel szemben a művészetben találta meg azt az utat, amivel elindulhat a kiteljesedés felé, ami szintén egyfajta eltávolodás a való élettől. Elég korán, már a gimnáziumban komoly hobbivá fejlődött nála a festés és sikereket ér el benne. Tehetségét elismeri a környezete, barátai és az iskola. Mindkét szereplő személyiségét a gimnáziumi osztálytársaik elfogadták, Anti a mindig vicces, aranyos srác, Kori pedig egy igazi művészlélek, akire büszkék lehetnek.
A történetben van egy harmadik szereplő, Csilla. Bár én mellékszereplőnek tartom, de őt sem szabad szó nélkül hagyni, hiszen személye eseményeket indít el, jelenléte segít a másik két szereplőnek abban, hogy önmaguk lehessenek. Világot járt lány, akinek nyíltsága segít Antinak és Korinak közelebb kerülni egymás felé.




szívszaggatóan fájdalmas történet feszültségét oldja Anti humora, akinek személyisége főként a kötet második felében mutatkozik meg. Úgy érzem, ez kell is a történetbe, különben túlságosan nyomasztó lenne végig a hangulata. Zsuzsi tökéletesen ért hozzá, hogyan és mikor van szükség egy-egy vicces félmondatra, amitől az olvasó pár percre megkönnyebbülhet és fellélegezhet. Ehhez a történethez ugyanis kell a lelki erő. 
Engem felkészületlenül ért, hiába tudtam, hogy nem egy idilli, romantikus regényt várhatok az írónőtől. Szomorú és érzelmes történet, mely hűen mutatja be a fájdalom feldolgozását, amit a tehetetlenség okoz. Az írónő alázattal és tisztelettel ír egy olyan tragédiáról, amit nem szabad elfelejtenünk és ez a könyv egy mementó lehet mindenki számára.

A könyvet olvasva megkaptam a választ arra a kérdésre, hogy miért pipacs került a borítóra, mit jelent a cím és az alcím, és miért három ember látható a borítón. És amint összeállt a kép a fejemben, úgy éreztem, ez a történet kerek egésszé vált. Összeszorul a szívem, akárhányszor a borítóra tekintek, mégis tudom, hogy egy fontos regény és ezt minél több embernek olvasnia kell.



Nyereményjáték

A regényben központi szerepe van egy virágot ábrázoló festménynek, így ebben a játékban most híres, virágos festmények alkotóit kell felismernetek. Minden állomáson találtok egy-egy képet, a ti feladatotok pedig, hogy a festmény alkotójának nevét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
A feladványom:




a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai
10.28. Könyv és más
10.30. Pandalány olvas
11.01. Csak olvass!
11.03. Utószó



Képek forrása: Pixabay, Favim

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése