2017. július 12., szerda

Tüskék és rózsák udvara



Vikivel kitalált közös rovatunk keretén belül júniusban egy fantasy regénnyel ismerkedtem meg, Sarah J. Maas Tüskék és rózsák udvara című történetével. Gyerekkorom a Harry Potter-sorozattal telt, azóta viszont nem olvastam eddig fantasyt (bele se gondolok, hány éve), így kíváncsian vetettem bele magam ebbe a vaskos könyvbe, laza 500 oldal. :D

A történetről röviden
Különleges világ tárult a szemem elé olvasás közben, ami teli van izgalmakkal, élettel. Főhősünk, Feyre az emberek világában küzd, hogy túlélje a mindennapokat. Két testvére és apja nincsenek igazán mellette, egyedül ő az a családban, aki vadászik és próbál előbbre jutni, megteremteni a mindennapi élelmet. Régen sokkal jobb körülmények között éltek, azonban apjuk elvesztett mindent és sorsuk rosszra fordult. Az írónő felépített egy olyan világot, amiben tündérek harcolnak egymással, alakváltó lények és sötétebbnél sötétebb teremtmények élnek. Nagyon jó szolgálatot tett a könyv elején található két oldalas térkép, mert sokat segített abban, hogy el tudjam helyezni a történet eseményeit, helyszíneit. 



A könyv elég erős jelenettel kezdődik: Feyre megöl egy farkast, aki igazából egy tündér és ezért a tettéért felelnie kell. Eljön érte Tamlin, a Tavasz udvarának főtündére és akarata ellenére magával viszi udvarába. Azonban az udvaron kívül csupa veszély leselkedik egy emberi teremtményre, így az izgalmak csak fokozódnak minden egyes fejezetben. Feyre nehezen bízik meg fogva tartójában, akiről kiderül, hogy nem is olyan gonosz, mint ahogy elsőre tűnt. Az udvarban gazdagság van, nincs éhezés, és szolgák segítik a főtündérek mindennapjait. Azonban ez az idill hamar véget ér, amint kiderül Feyre számára, hogy milyen világba csöppent és kezdenek felpörögni az események.
Arról nem is beszélve, hogy kezd átalakulni Feyre és Tamlin kapcsolata és különleges szerelem, szenvedély alakul ki közöttük. Az egy kicsit fura volt, hogy csak pár alkalommal voltak kettesben, mégis rendkívül heves érzelmek alakultak ki közöttük, ami számomra kissé hihetetlen volt. Főleg úgy, hogy a végén felé Tamlin gyakorlatilag kilépett a történetből és alig kaptunk belőle valamit. Örülök, hogy ez egy sorozat, mert így még folytatódik a történet, ez a kötet egy remek kezdet hozzá.
Nehéz magáról a történetről írnom, mert annyira összetett, sok-sok fontos elem van benne és spoiler mentesen elég nehéz lenne róla írni. Jól felépített világ, azonban érezhetően több van benne, mint amit az első kötetben kaptunk. De pont ezért jó, hogy sorozat és nem egy részes történet. 

A könyv nagyon olvastatja magát, csak pörögnek az oldalak olvasás közben, igazi belemerülős. Szóval akit esetleg elriasztana a vastagsága, ne aggódjon, könnyen lehet vele haladni. Sok a leírás, aminek kifejezetten örültem, minden könyvben imádom, ha részletes leírást kapok az adott helyszínről, a karakterekről.
A tündérekkel teli világ meglepett, nem ilyennek képzeltem el őket. Mindemellett hiányoltam más lényeket, vártam, hogy színre lépjenek különleges állatok vagy bármi más. Azonban ez elmaradt sajnos. 




Összességében tetszett a könyv, de mégsem érzem azt a lelkesedést, amit sokaknál olvastam az értékeléseikben. Olvasmányos, izgalmas regény, és a második részt is el fogom olvasni, de nem szippantott be annyira, mint reméltem. Még, legalábbis! Mindenesetre jó történet, a borító gyönyörű, nem győztem csodálni és dédelgetni a kötetet. Várom a folytatást!
Nézzétek csak, így néz ki a sorozat, szerintem meseszép (remélem marad a kiadó az eredeti borítónál a második és harmadik kötet esetében is):



Képek forrása: saját kép, favim.com, Google

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése