2019. október 11., péntek

BLOGTURNÉ - Amy Meyerson: Az elmúlt napok könyvesboltja



A General Press kiadó jelentette meg Amy Meyerson: Az elmúlt napok könyvesboltja című regényét, egy keserédes, melankolikus történetet, ahol a főszereplő régi családi titkok után nyomoz, miközben megörökölt egy könyvesboltot. Ha te is szeretsz a polcok között bolyongani és rejtélyeket megoldani, tarts a Blogturné Klubbal és ha szerencséd van, megnyerheted a kiadó által felajánlott csodás kötetet.

A fülszöveg
„Rendkívül ​szórakoztató… Egyszerre találós kérdés, rejtély, családi dráma és egy könyvesboltszerető ember álma, sőt még ennél is több.” – Aimee Bender, A citromtorta különös szomorúsága szerzője
Miranda Brooks sosem fogja elfelejteni a tizenkettedik születésnapját. Ekkor veszett össze ugyanis az anyja és az imádott nagybátyja, a különc Billy. A lánynak fogalma sincs arról, mi vezethetett a szóváltáshoz, amely végül mindent megváltoztatott.
Attól kezdve nem látta többé a nagybátyját, így sok-sok év múltán, Billy halálakor meglepődve értesül arról, hogy a férfi ráhagyta a Los Angeles-i könyvesboltját. Mirandának nemcsak a csőd szélén álló üzlet irányításával és a meglehetősen ellenséges boltvezetővel kell megbirkóznia, de a végére kell járnia a nagybátyja utolsó kincsvadászatának is. A férfi ugyanis nyomokat hagyott hátra számára a könyvesbolt polcain sorakozó könyvekben, amelyek révén nemcsak a férfi élettörténete tárul a lány elé, hanem az is, miért szakadt ketté a családja azon a végzetes születésnapon.
Amy Meyerson regénye lírai történet családról, szeretetről és a közösség gyógyító erejéről, valamint arról, hogyan formál minket a személyes történelmünk azzá, akik vagyunk.

General Press Kiadó, 440 oldal
ISBN: 9789634523093
Fordította: Frei-Kovács Judit
Megrendelhető: itt



Nagyon szeretem azokat a regényeket, amik könyvesboltról, könyvek szeretetéről szólnak. Az elmúlt napok könyvesboltja már pusztán a címével felkeltette az érdeklődésemet, arról nem beszélve, hogy a borítója ezzel a lila összhatással valami fantasztikusan szép, a lila az egyik kedvenc színem egyébként. A fülszövegből kiderül, hogy a történet főszereplője, Miranda megörökli nagybátyja los angeles-i könyvesboltját, a Prospero Könyveket.
Miranda otthon hagyva barátját, gyanútlanul látogatóba utazik a családjához a nyugati partra (Amerika), és szembesül a rá háruló feladattal, hogy rendbe tegye a nehézkesen működő könyvesbolt dolgait. Azonban emellett egy rejtély megoldása is vár rá. Billy, a nagybátyja könyvekbe rejtett üzenetekkel szeretné rávezetni őt gyerekkora nagy titkára: hogy miért szakadt meg Miranda édesanyja és Billy között a testvéri kapcsolat oly hirtelen a lány tizenkettedik születésnapján. Alapvetően ez adja a cselekmény vázát.

A történet meglehetősen lassan bontakozik ki, a leírások részletesek és ezáltal az olvasó teljesen bele tudja élni magát a nyomozásba. A regény hangulatos, a könyvesboltban játszódó jelenetek és a könyvekben elrejtett rejtvények  teszik különlegessé a történetet. Miranda gyerekkora egy részét a könyvesboltban töltötte nagybátyjával, aki élt-halt az irodalomért. A lányt rengeteg szép emlék köti az üzlethez és nem kérdés, hogy meg akarja-e menteni a csődtől vagy sem.
Mindig szerettem azokat a történeteket, amikben az olvasás kap szerepet és a főszereplőket valamilyen kapcsolat fűzi a könyvekhez, könyvesbolthoz vagy akár egy könyvtárhoz. Itt az olvasás és a könyvesbolt kicsit mellékszálnak mondható, azonban folyamatosan jelen van. Egyrészt a könyvesbolt központi helyszín a regényben, másrészt Billy könyvekben vagy könyvekhez kapcsolódóan rejtette el a feladványokat.




A könyveken és a nyomozáson kívül a regény fontos részét képezi Miranda és a szülei kapcsolata. Megdöbbentő volt látni, hogy mennyire felszínes kapcsolat köti hármójukat össze. Ráadásul ezt a lány is érzi, mert kimondja, hogy nem beszélgetnek fontos dolgokról és egyszerűen tudja, hogy régóta nem őszinték vele a szülei. Főleg édesanyja nem, édesapja pedig csak édesanyját követi mindenben.
Sajnos főhősnőnk már gyerekkorában érezte azt a fajta távolságtartást, amitől kívülállónak gondolta magát a saját családjában. Voltak a szülei és volt ő, külön, ketten egy "ellen". És ez bizony erőteljesen meghatározza egy gyerek fejlődését, lelki világát és jellemét. A kirekesztettség érzése talán az egyik legrosszabb érzés a világon. Sosem kapott válaszokat, hogy miért lehet ilyen velük a kapcsolata, mi okozza ezt a törést. Megvan a szeretet közöttük, de mégsem olyan a kapcsolatuk, mint kellene.
Mirandát alapvetően szeretik a szülei, azonban komolyabb beszélgetések sosem zajlottak közte és például édesanyja között. Ennek köszönhető, hogy a nagybátyja és édesanyja közötti törés miértje sem derült ki hosszú évek után sem.

Az egész történetre rányomja bélyegét egy családi titok, már az első fejezetben érezhető, hogy erre fogja felfűzni az írónő a könyvet. Én ennek nagyon örültem, mert régen olvastam családtörténetet. Olyan könyv Az elmúlt napok könyvesboltja, amiben legjobban az érzelmek és emberi kapcsolatok dominálnak. Végig egy titok megfejtésén dolgozik Miranda és számomra a történet csúcspontja nem feltétlen az volt, amikor kiderült a rejtély, hanem ami utána következett. A lány érzelmi hullámvasúton megy keresztül, ami nem kevés lelki erőt követel. Igazából eddigi élete teljes mértékben megkérdőjeleződik, és muszáj lesz rendeznie egyszer és mindenkorra élete minden területét. 
Nagyon sokszor éreztem azt olvasás közben, hogy legszívesebben rákiáltottam volna Miranda szüleire, hogy ne legyenek ennyire csőlátásúak és beszélgessenek őszintén, tabuk nélkül a lányukkal. Rémes volt látni, hogy Miranda mennyire küzd az érzéseivel és hiába hagyott hátra nyomokat Billy, a továbblépéshez feltétlen szükséges szülei segítsége, akik nem hajlandóak életükben legalább egyszer, most őszintének lenni.

Nekem a könyv körülbelül a felénél indult be igazán, teljesen elkapott a hangulata. Nem egy olyan regény, aminek a fordulatok adják a lényegét. Sokkal inkább lélektani utazásnak tartom  ezt a történetet és mi Mirandával tarthatunk. Ez engem őszintén szólva meglepett, mert a fülszövegből és címből ítélve azt gondoltam, hogy egy klasszikus "mentsük meg a könyvesboltot" történet lesz. De sokkal több ennél! Megható és szép regény a család jelentőségéről, megbocsátásról és a múlt elfogadásáról.



Nyereményjáték


A regényben szereplő Prospero Könyvei olyan bolt, ahova szívesen járnánk mi is. De hasonló könyvesboltokkal már találkoztunk más regényekben is. Úgyhogy a feladványunk minden állomáson 1-1 bolt neve, nektek pedig meg kell írnotok hogy melyik szerző milyen regényében szerepelt. 
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



A feladványom:

R. Labisse Könyvkereskedő, Új és Antikvár Példányok



a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai
10.01 Betonka szerint a világ
10.03 Olvasónapló
10.05 Hagyjatok! Olvasok!
10.07 A szofisztikált macska
10.09 Könyv és más
10.11 Pandalány olvas

10.13 Zakkant olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése