2023. december 14., csütörtök

BLOGTURNÉ: Szaszkó Gabriella - A cukorkagyűjtés


Szaszkó Gabriella az év végére egy igazi borongós hangulatú ifjúsági thrillert tartogat az olvasói számára. A történet során egy Halloween-i cukorkagyűjtés tragédiába torkollik, de vajon ki lehet a gyilkosság elkövetője? Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt a könyvből!

A fülszöveg
Halloween, öt fiatal, egy tragikus haláleset.
Cape Codot idén halloweenkor meglátogatja a halál, amikor is a csendes tengerparti kisvárosban minden szülő rémálma valóra válik, miután egy kisfiút cukorkával mérgeznek meg.
Emma Hamilton egy év után költözik haza Bostonból alkoholista apjához, ahol alig várja, hogy viszontláthassa régi barátait, ám a kisvárosban semmi sem ugyanolyan már, mint amit maga mögött hagyott. És arra sincs felkészülve, hogy a barátai is más szemmel néznek rá.
Halloweenkor pedig minden megváltozik, amikor három tizenkét éves titokban Chatham legbajosabb utcájába igyekszik rendbontás céljából. A fiúk esti szórakozása azonban tragédiába torkollik, miután egyikük meghal egy mérgezett cukorkától. Az egész kisváros megdermed, a haláleset felhozza a mélyben megbúvó problémákat.
A fiatal csapat pedig nyomozásra készül, amivel egyre mélyebbre merülnek el a város bugyraiban. De vajon meg lehet-e úszni a titkok feltárását sérülések nélkül?

Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Oldalszám: 280
Megjelenés: 2023
ISBN szám: 9789634997047
Moly-adatlap: itt
Megrendelheted: itt





Nagyon régóta terveztem olvasni Szaszkó Gabriella írónőtől, akinek könyvei kiemelkedő népszerűségnek örvendenek és ideje volt végre nekem is megismerkednem a történeteivel. Elsőként A cukorkagyűjtésre esett a választásom, mely a Halloween időszakában, ezekben a sötét, borús hónapokban tökéletesnek bizonyult. 

Tudtam, hogy könyvei általában komoly témákat feldolgozó, érzelmes és nem könnyű történetek, régóta kíváncsi voltam rá, mert az ilyen típusú regényeket szeretem a leginkább, amik elgondolkodtatnak, és van bennük valami drámaiság.

Nos, A cukorkagyűjtés címével ellentétben nem éppen egy édes, kedves történet, sokkal inkább egy halloweeni rémtörténet. 
Azonnal, már az első oldalakon érzékelhető az a feszültség, mely az egész történeten végigvonul. A Halál ellátogat a nyugodt kisvárosba, Chathamba (Cape Cod, USA) és kicsit körbenéz, hogy vajon talál-e számára érdekes embereket, akiket magával vihet. Nos, ahogyan az sejthető, igen, talál.

Főszereplőnk Emma, aki hazaköltözve Bostonból alkoholista édesapjával próbál boldogulni, és szeretné visszakapni az elköltözése előtti életét. Legjobb barátai Sam és Ed nagyon hiányoztak neki, azonban úgy tűnik, hogy sok minden megváltozott az eltelt idő alatt és semmi nem lesz már olyan, mint régen. A hármas barátságokról köztudott, hogy nem mindig működnek hosszútávon és ha a nemek aránya két fiú és egy lány, akkor különösen van esély arra, hogy a trió tagjai közötti dinamika átalakuljon. Ez történik velük is, mivel Emma és Sam között egy ideje nemcsak baráti viszony van, pontosabban egy olyan vonzalom, amit titkolnak Ed előtt, és szinte maguknak sem mernek bevallani.


Egyértelmű a kettejük között szikrázó levegő, a kémia, már csak az a kérdés, hogy mihez kezdenek vele. Emma újra itthon lakik, a fizikai távolság megszűnt köztük és látszólag semmi nem áll közéjük. Kivéve az a tény, hogy Ed a barátjuk és nem akarják hátba szúrni. Ráadásul Ednek is tetszik a lány, bár Emmával sosem éreztette ezt, mert tudta, hogy viszonzatlan lenne. Az írónő szépen kibontotta ezt az érzelmi szálat még úgy is, hogy Emmának bőven elég lenne az a teher, amit a családja miatt cipel. Az apja egy megbízhatatlan, függő apa, akinek ráadásul olyan "barátai" vannak, mint Richard Bennett, akinek börtönben lenne a helye. Nagyon aggódtam végig Emmáért, hogy vajon hogyan alakul az apjával való kapcsolata, de bíztam abban, hogy Sam (és Ed is) mindvégig ott lesz mellette, bármi történik.

Az események egyik szála ez a vonal, a másik pedig Sam öccse és barátai kalandjai. Alex nagyon várja a Halloweent: édességgyűjtés, ijesztő jelmezek és az utcában lakók megtréfálása mindenféle csíny kitalálásával. Az írónő zseniálisan írja le mindezeket az eseményeket úgy, hogy pontosan érezze az olvasó első pillanattól kezdve, hogy itt valami nagyon nagy tragédia fog történni. Nem tudni kivel, melyik karakterrel, de fájdalmas lesz. És pontosan ez történik! Alex társaival együtt az éj leple alatt járja az utcákat, rengeteget csokit és cukorkát gyűjtenek össze, melyeket végül elosztanak. Másnap, letudva a tervezett csínyt érkezik a szörnyű hír: Alex egy barátja meghalt, valószínűleg mérgezésben. Ez hogyan lehetséges?! Ki tette és miért? Vajon csak szerencséje volt Alexnek vagy ő is célpont lesz hamarosan?
Innentől válik igazán izgalmassá a történet, hiszen rengeteg kérdés kavarog a szereplőkben. Ez egy kisváros, hogyan lehetséges, hogy itt bárki gyilkos legyen, szándékosan bántson egy gyereket. Ugyanakkor annyira mégsem ismer mindenki mindenkit, hogy egyértelműen lekerüljön a gyanúsítottak listájáról.
Nagyon tetszett, ahogyan a könyvben folyamatosan jelen van a krimi feszültsége, ráadásul egy zseniális csavarral és felismeréssel derül ki a történet megoldása.
Szeretnék még két fontos dolgot kiemelni. Az egyik az, ahogyan az írónő a leírásaival teljesen bevonja az olvasót a történetbe, szinte első pillanattól kezdve ott érzem magam Chatham utcáin és látom, ahogyan Emmáék sétálnak a tengerpart és a világítótorony közelében. A sötétség, az őszi borongós időjárás tökéletes eleme ennek a történetnek, megadj a kellő hangulatot hozzá.
A másik pedig, ami különösen tetszik, azok a fejezetcímek. Egyrészt manapság sajnos egyre ritkábban látok fejezetcímeket a könyvekben, másrészt nagyon találóak és adnak egyfajta benyomást arról, hogy mi várható az adott fejezetben.

Összességében egy nagyon izgalmas, borongós és igazi rémtörténetet kaptam, alig várom, hogy Gabi korábbi könyvei is sorra kerüljenek az olvasási listámon. 



Nyereményjáték

Mostani játékunk során az egyes állomásokon egy-egy klasszikus amerikai csokoládészelet képét találjátok. Ezek között az édességek között több is legalább 100 éve a piacon van és meghatározó eleme a tipikus Halloween-i édességgyűjtésnek. A feladat az, hogy Rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok, hogy az adott csokiszelet melyik évben került a piacra.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladványom


a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai
12.12. Veronika’s Reader Feeder
12.14. Pandalány olvas
12.17. Könyv és más
12.18. Kelly és Lupi olvas
12.20. Fanni's Library
12.22. Szembetűnő

Képek forrása: Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése