2018. szeptember 8., szombat

Carrie Cooper: Kétségekbe zárva (Marionettjátszma 1.) - előolvasás


Igazán megtisztelő feladatot kaptam az Álomgyár Kiadótól, előolvasója lehettem Carrie Cooper hamarosan megjelenő legújabb regényének, a Kétségekbe zárva című kriminek, ami Marionettjátszma-sorozat első kötete lesz.

Köszönöm a lehetőséget az írónőnek és a kiadónak!

Mindig nagyon izgalmas dolog számomra olyan írótól olvasni, akinek korábbi regényeit még nem volt alkalmam megismerni. Carrie Cooper pedig azok közé az Álomgyáras alkotók közé tartozik, akiknek a műveit régóta kerülgettem. :D


A fülszöveg

Lili Green élete már nem is lehetne tökéletesebb: imádja a munkáját, igaz barátok veszik körül, és boldogságban él együtt szerelmével.
Ám minden megváltozik, amikor Lili párja segélykérő üzenetet kap volt ügynök kollégájától, és azonnal a baljóslatú hívás nyomába ered. Amikor a szeretett férfi is eltűnik, Lili kétségbeesésében a saját kezébe veszi a nyomozást, és a rendelkezésére álló kevés információt követve Franciaországba utazik.
Ahogy Lili egyre mélyebbre ás az ügyben, olyan kérdésekkel és kétségekkel találja szembe magát, amelyek egy csapásra kettétörhetik korábbi tökéletes boldogságát.
Vajon a bennünk dübörgő félelmek és kételyek a valóság kongó vészharangjai, vagy a saját bizonytalanságunk hangjai csupán?




Nagy reményekkel vetettem bele magam az olvasásba és azt kell, hogy mondjam, nem csalódtam! Alapvetően krimi műfajú a Kétségekbe zárva, azonban teli van olyan elemekkel, amik a krimin kívül további izgalmakat tartogatnak az olvasó számára. Teli van érzelmekkel, kétségekkel, mint ahogyan azt a cím is sugallja.

Főszereplőnk Lili Green, aki tökéletesnek tűnő életét éli szerelmével, Nikosszal egészen addig a napig, amíg a férfi el nem tűnik. Lili azonnal a nyomába ered és nem hagyja, hogy félelme felülkerekedjen rajta, amíg ki nem deríti, mi történt szerelmével, hova tűnt. Lilit egy nagyon bátor, elszánt és okos nőnek ismertem meg, aki soha nem adja fel a reményt. Elszántsága nem ismer határokat, még úgy sem, hogy a könyvön végighúzódik az a bizonytalanság, amit a férfi eltűnése benne okozott. Hiszen a férfi leléphetett akár szó nélkül is, nem pedig valamilyen titkos ügy miatt. Nikosz volt ügynök, így bármi állhat az eltűnése mögött és Lili képes elmenni a végsőkig azért, hogy kiderítse az igazságot. A történetről túl sokat nem szeretnék elárulni, hiszen elolvasva a regényt az igazi.

Szeretem az ilyen főszereplőket, akik ennyire határozottak, optimisták és szerethetőek. Tulajdonképpen az egész történetben végig ő volt a kedvencem, nagyon drukkoltam neki, hogy ne keveredjen olyan bajba, ami megoldhatatlan vagy végzetes hiba lenne. Mellette a másik női főhőst, Miát is megkedveltem, remélem a második kötetben még jobban megismerhetjük. A férfi főszereplők közül őszintén szólva nehezen tudnék választani. Mark engem rendkívül idegesített, ugyanakkor nagyon érdekelne, hogy mi rejlik a zord és nyers álcája mögött. Nikoszt pedig egyelőre besoroltam a "kedvellek, de még nem győztél meg öcsém" kategóriába. :D Ezért is várom nagyon a Marionettjátszma-sorozat következő kötetét. Nagyon kíváncsi vagyok, mi történik a szereplőkkel, hova sodorja őket ez az egész ügy.

Illetve ott van még Gérard Laconte, akivel végig volt egy olyan érzésem, hogy inkább jobb távolságot tartani. Persze ez most viccesen hangzik, hisz egy fiktív személyről beszélünk. Mindenesetre drukkoltam Lilinek, nehogy a pasi behálózza és Lili túl nagy őrültséget tegyen miatta. Meglátjuk, mi lesz vele később, mert alapvetően egy szimpatikus karakter lehetne. De túl sok a "ha".


"– De az ember sokkal többet el tud viselni, mint azt eredetileg gondolná. Amíg bele nem kerül egy helyzetbe, addig úgy véli, hogy ő biztos nem élne túl egy ilyen vagy olyan szörnyűséget. Aztán megtörténik vele valami, amit addig elképzelhetetlennek tartott, és meglepve tapasztalja, hogy a szíve tovább dobog, a tüdeje újra meg újra megtelik levegővel, és a vére tovább zubog az ereiben. Egyik sem úgy, mint azelőtt, de mégis minden rendületlenül mozgásban marad. Aztán eltelik egy nap, majd még egy, és kiderül, hogy képes együtt élni azzal, amit átélt."

Ami különösen tetszett, az a cím és a sorozatcím történethez való kapcsolódása. A cím, a Kétségekbe zárva magától értetődő lesz, miután elolvastátok a könyvet. Lilihez kapcsolódik és kb. már az első fejezetektől értelmet nyer, hogy miért ez lett a regény címe. A Marionettjátszma viszont nem ennyire egyértelmű, ugyanakkor zseniális, ha rájössz majd, hogy mit takar. Nagyon kreatív és ötletes alcímnek tartom. Kiemelném a borítón látható kamerát is, ami fontos szerepet játszik a könyvben.

Az írónő stílusa egyedi és a története sodor magával. Belecsöppen az olvasó az események közepébe rögtön a könyv elején és onnantól kezdve nincs megállás. Szinte minden oldal tartogat váratlan fordulatot, és az olvasó képtelen letenni a könyvet. Nagyon izgalmas, lendületes történetet kaptam, ilyen egy jó krimi! Nemcsak izgalmakkal, hanem szerelemmel, erotikával fűszerezte a történetet, ami tökéletes párosításnak bizonyult.
Alig várom a következő kötet, nagyon kíváncsi vagyok, hogyan alakul a szereplők sorsa és jövője.
Köszönöm az élményt és a lehetőséget!

A könyv bemutatója szeptember 26-án lesz Budapest, az Álomgyár könyvesboltban, a Blaha Lujza téren. Az eseményről bővebben itt találtok infót: https://www.facebook.com/events/1745535075482836/
Gyertek el minél többen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése