2017. június 13., kedd

Könyvekről, bloggertől, igazán



Sziasztok molyok!
Múlt szerdán kezdetét vette a 
Könyvekről, bloggertől, igazán nevű új, közös rovat, amiben hat bloggertől olvashattok majd különböző könyvekről értékeléseket, s ha úgy adódik, nyerhettek is az adott regényből egy példányt, a kiadók jóvoltából. Az első választottunk George Mann - Mechanikus London c. műve lett - lássuk, hogyan vélekedtünk róla.

Fülszöveg
London, 1901. A metropoliszban pezseg az élet az új évszázad hajnalán: a tudomány és technika elképesztő eredményeinek köszönhetően a Brit Birodalom virágzik, a nagyérdemű léghajókkal járja a világot, a pazar estélyeken pedig mechanikus emberek szolgálják ki az úri közönséget. Ugyanakkor azonban szörnyű járvány pusztít a városban, amelynek áldozatai lelketlen gyilkológépekké változnak és a ködből előbukkanva marják meg a mit sem sejtő polgárokat, míg egy állítólagos világító rendőr sorra gyilkolja Whitechapel szerencsétlen lakosait. Amikor aztán még egy léghajó is lezuhan, Viktória királynő legjobb ügynökét állítja a nyomozás élére: Sir Maurice Newbury, az elismert antropológus, valamint tűzről pattant asszisztense, Miss Veronica Hobbes okkult és nagyon is evilági módszereket egyszerre hasznosítva szállnak szembe a ködbe burkolózó Londonban felbukkanó rejtélyekkel.


Számomra eddig teljesen új területre tévedtem a könyvek világában ezzel a regénnyel. A steampunk műfaj ismeretlen volt számomra, és úgy érzem, jó választás volt elsőként ez a történet.

Kérek egy csésze Earl Greyt! – ez volt az első reakcióm, amikor elkezdtem olvasni. Annyira angol, annyira elegáns a könyv stílusa, imádtam belemerülni. A történet 1901-ben játszódik Londonban, amely város teljesen más képet mutatott magáról, mint ahogy jelenleg ismerjük. Az angolok mindennek megadták a módját már ekkor is, stílusosak voltak és sokszor túlságosan udvariasak. Taxi helyett bérkocsik vitték az embereket az utcákon, a technológia fejlődött, és egyre merészebb ötletek láttak napvilágot.
A gépiesítés hatalmas méreteket öltött. Olyannyira, hogy az estélyeken embernek tűnő automaták szolgálták ki a vendégsereget, az eget léghajók szelték át. Ugyanakkor egyre különösebb dolgok történtek: rejtélyes eltűnések, éjjel történt szörnyű gyilkosságok, egy világító rendőr rótta az utcákat és egy végzetes léghajó katasztrófa szörnyű tragédiája rázta meg a város lakosságát. Vajon mi történhetett? Ki állhatott mindezek mögött, ha egyáltalán köthető egyetlen emberhez e sok furcsa esemény? Mindezen kérdések megválaszolására vállalkozott főhősünk, Sir Maurice Newbury és újdonsült asszisztense, Miss Veronica Hobbes.


Nagyon élveztem a kutatást, nyomozást és azt, ahogy kibontakozott a cselekmény. Azonnal, az első oldalaktól kezdve belerázódtam a történetbe. A regény rendkívül pörgős, teli van izgalmakkal, és ne felejtsük el: rengeteg csésze teával.  Szinte minden fejezetben valaki kér egy csészével, nem hazudtolják meg magukat az angolok, a legnagyobb káosz közepén is képesek elegánsan elfogyasztani az ötórai teájukat. Imádtam! 

A karakterek mindegyike kidolgozott, nincsenek logikátlan lépéseik és felesleges mondataik. Szeretem az ilyen szereplőket, mint Newbury és Hobbes, illetve a mellékszereplőket is, mert drukkolhatok nekik, okosak és a párbeszédeik szórakoztatóak.  Pontosan olyannak képzelem el az angolokat (legalábbis ebben a korban mindenképpen), mint ők: szépen fejezik ki magukat, illedelmesek, és képesek megőrizni a nyugalmukat feszült helyzetben is.

A borító
Csodálatos. Hűen tükrözi a történetet: sejtelmes, sötét, és izgalmas. A borító szélén látható fogaskerekes, aranyozott minta különlegessé teszi és igazán ünnepivé. A többféle borító közül nekem ez tetszik a legjobban.

Összességében jó olvasmánynak tartom a könyvet, mert végig fenntartotta a figyelmemet, érdekes volt, szerettem a sok leírást, amik segítettek elképzelni a régi Londont. A történet teli van váratlan fordulatokkal, izgalmas és nem hagy nyugodni. Csak ajánlani tudom mindenkinek!

Kedvcsináló a könyvhöz:

„(…) semmi olyasmiről nincs szó, amit egy jó erős Earl Grey ne tudna orvosolni.”

 „Newbury viszonozta a lány mosolyát. – Remek. Akkor talán rendezkedjen be minálunk. De előbb … hogy áll a teafőzéssel?”

„Ahhoz képest, hogy Angliát egy nő irányította, a nemzet még mindig a férfiak előtt hajlongott."

"Mindannyiunknak megvannak a titkaink és a gyengeségeink."

A nyereményjáték

Résztvevő blogok:

06. 07. - Kitablar
06. 09. - Fordítóblog
06. 11. - Könyvmánia
06. 13. - Pandalány olvas
06. 15. - Lap lap után
06. 17.  - Szegecsvár - Demi Kirschner

Ahhoz, hogy bekerülj a nyereményjáték virtuális kalapjába, nincs más dolgod, mint kitölteni a Rafflecopter dobozt. :) Amint véget ér a játék, azonnal kisorsoljuk a nyertest, amit a Facebookon teszünk közzé.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz!

Sok sikert kívánok mindenkinek a játékhoz!

a Rafflecopter giveaway

Képek forrása: saját fotó, valamint Google 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése