2014. április 7., hétfő

Gillian Flynn: Holtodiglan - egy rendkívül izgalmas thriller

Régóta kíváncsian vártam Gillian Flynn Holtodiglan című regényét. A könyv már az első oldalaktól kezdődően rendkívül rejtélyes, izgalmas. A történet középpontjában a Dunne-házaspár áll, akik látszólag átlagos életet élnek, látszólag boldogok. Azonban a felszín alatt közel sincsen minden rendben. A feleség, Amy az ötödik házassági évfordulójuk délelőttjén rejtélyes módon eltűnik. Férje, Nick mondataiból az olvasó gyaníthatja, hogy nemcsak elege lett a nőnek az életéből és elhagyta férjét, hanem akár egy gyilkosság is állhat az eltűnés mögött. Különösen tetszik, hogy kétféle fejezet váltja egymást: az egyikben a feleség meséli el megismerkedésük időszakát, a még boldog időket (a naplójából olvashatunk részleteket), a másik fejezetekben pedig a férj az eltűnést követően meséli el az eseményeket. A kétféle fejezet váltakozása egyáltalán nem zavaró, sőt, inkább segít egyre jobban összetenni az olvasó fejében a történetet és a rejtélyes eltűnés részleteit. A férj, Nick fejében lezajló gondolatokból gyanítható az, hogy ő tett valami feleségével, de egyértelműen természetesen nem állíthatjuk, hogy ő a tettes. Az írónő zseniálisan megalkotta a történetet, nehogy véletlenül is előbb ki tudja találni az olvasó a befejezést, mielőtt véget érne a könyv.

A regény három részre tagolódik, így szeretném én is értékelni (ezeken belül számos fejezettel).

Az első rész: A fiú elveszíti a lányt

Az első részben megismerheti az olvasó a főszereplőket, a helyszínt, a történet alapszituációját. Az írónő remekül ért ahhoz, hogy feszültséget gerjesszen az olvasóban, minden egyes fejezettel egyre nőtt bennem a feszültség és izgalom a folytatást várva. Mindkét szereplő, a feleség és a férj is saját egyes szám első személyben mesél. Szembetűnő a különbség a fejezetek között, Amy & Nick leírása között. Amy egyértelműen optimista, hisz abban, hogy helyreállhat a rend kapcsolatukban, bár érezni soraiból, hogy tart Nicktől, az ő egyre inkább kiismerhetetlen személyiségétől. Ráadásul ez egy egyre inkább erősödő agresszióval párosul. Mindezt alátámasztják azok a fejezetek, amikben a férj, Nick mesél. A könyv első része alapján nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy valóban az egyre gyanúsabb viselkedésű férj a tettes, és pont ettől zseniális ez a regény. Vannak jelek, a férjnek elejtett félmondatai, pontosabban gondolatai, amikből az sejthető, hogy ő áll a felesége eltűnése hátterében, ugyanakkor mégsem tudnám teljes mértékben ezt kimondani.

A második rész: Fiú és lány találkozik

Rögtön a rész első két mondata felülírja mindazt, amit az eddigi fejezetekben olvashattunk:

„Sokkal boldogabb vagyok most, hogy meghaltam. Illetve eltűnt személy.”

Amy fejezetével kezdődik a könyv második szakasza. És itt már abban semmiben sem lehet biztos az olvasó, amit eddig igaznak hitt!Szinte megbabonázva olvastam egymás után az oldalakat, kíváncsian várva a folytatást. Most akkor tényleg a férj ölte meg a feleségét, vagy épp Amy, az „áldozat” szerepében egy gyilkosságnak álcázott trükkel hagyja ott férjét?!Egyre több rejtély, egyre több megválaszolatlan kérdés & máris a könyvnek körülbelül a felénél járunk. A sok kimondatlan probléma, sérelem & megbántás súlyos tetteket eredményez. Már csak az a kérdés, hogy ki az, aki megtette az első lépést...
Feltűnt olvasás közben, hogy az első részben leginkább Nick, a férj került a középpontba, az ő fejezetei hosszabbra nyúltak, mint Amyé, viszont itt, a második részben Amy mesél többet. Egyértelműen olyan érzésem volt, hogy mindkét fél a saját oldalára próbálja állítani az olvasót. Sorra derülnek ki a részleteket, Amy mesterkedései & célja, hogy tönkretegye férjét.Nagyon fordulatos, izgalmas a kötetnek ez a része (bár ezzel eddig sem volt gond :)).
A könyv második szakaszának vége felé haladva kiderül az olvasó számára, hogy Amy kimondottan élvezi férje & családja szenvedését & nincsen egy cseppet sem lelkifurdalása a sok hazugság miatt. Szinte minden mondata hazug, és itt elgondolkodhat az olvasó, hogy vajon akkor mi igaz mindabból, amit eddig megtudtunk róla. Vajon minden csak színjáték volt?!Itt értem el olvasás közben arra a pontra, hogy lassan „átállok” Nick oldalára, pedig eddig Amyt pártoltam.


A harmadik rész: A fiú visszakapja a lányt (vagy fordítva)

Ahogyan az várható volt az eddigi fejezetek után, az „eltűnt” feleség visszatér. Ez már önmagában egy nagyon izgalmas fordulat, azonban arra még inkább kíváncsi voltam olvasás közben, hogy vajon mit fog szólni ehhez Nick, a férj. Vajon hogyan fog reagálni, amikor az ajtóban állva megpillantja feleségét, mi lesz az első mondata. A könyv utolsó szakasza rendkívül izgalmas, a befejezést izgatottan vártam. A rengeteg hazugság vajon mivel végződik?!Nem szeretnék elárulni semmit, mindenesetre nagyon érdekes olvasmány volt ez a regény, végig fenntartotta a figyelmemet, nemcsak olvasás közben gondolkodtam a történeten. A könyv kategóriája lélektani thriller, bár én inkább a lelki terror kifejezést használnám. Főhőseink, főként Amy mesteri módon manipulálja a körülötte élő embereket, még a szüleit is. Összességében nagyon tetszett a regény, mindenkinek csak ajánlani tudom, ha valami izgalmasat, sejtelmeset szeretnétek olvasni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése