2022. január 20., csütörtök

BLOGTURNÉ: Orvos-Tóth Noémi - Szabad akarat


A nagy sikerű Örökölt sors szerzője, 
Orvos-Tóth Noémi új könyvvel jelentkezett tavaly a Jelenkor kiadón keresztül. A Szabad akaratban továbbviszi a transzgenerációs traumák kérdéskörét, és személyes történeteken keresztül invitál minket önismereti utazásra. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, mit gondolunk a könyvről!

Fülszöveg
Mire ​felnövünk, sorsunk forgatókönyvéből már jelentős fejezetek megváltoztathatatlannak tűnnek. Sejtjeinkben hordozzuk felmenőink traumáinak nyomait; szüleink, nagyszüleink ránk örökítették a megdönthetetlennek tűnő életigazságokat; zsigereinkbe égtek a bizalom, a bizalmatlanság, a szeretet és a szeretetlenség tapasztalatai. Már számos saját krízist vagy mélyen ható egyéni traumát is megéltünk, és kialakultak a válaszaink, ismétlődő megoldó-kulcsaink is ezekre a helyzetekre.
Vajon a felmenőinktől kapott lelki sebek, kötődési zavarok, érzelmi és viselkedési mintázatok életünk végéig meghatározzák a sorsunk alakulását? Meddig tart a transzgenerációs örökség hatása, és hol kezdődik a szabad akarat? Mikor és hogyan léphetnek működésbe saját sorsformáló erőink?
Ebben a kötetben életünk legbefolyásolóbb erejű témáinak vizsgálatára hívom az olvasót. Sorra vesszük azokat a tényezőket, amik a párkapcsolataink alakulására hatnak, meghatározzák a pénzhez, sikerhez fűződő viszonyunkat, befolyásolják a testi-lelki egészségünket, és előrevetítik, hogyan reagálunk a nehézségekre. A kérdés mindig az, hogy szabad akarattal mekkora változást érhetünk el, és hogyan teremthetünk magunknak olyan életet, amely a leginkább megfelel az elképzeléseinknek.

Kiadó: Jelenkor Kiadó
Év: 2021
Oldalszám: 286 oldal
Moly-adatlap: itt
Megrendelheted: itt


Kíváncsian vártam Noémi legújabb könyvét, mert a korábban olvasott Örökölt sors nagyon érdekes és elgondolkodtató olvasmánynak bizonyult a tavalyi évem olvasmányai között.  Körülbelül ugyanerre az élményre számítottam a mostani könyvvel kapcsolatban is, bár gyanítottam, hogy az első könyv átütő sikerét nem fogja felülmúlni a folytatás.
A Szabad akarat folytatja a transzgenerációs örökségünk kérdéskörét és páciensek történetén keresztül ismerhetjük meg az érintett témákat.

Örülök, hogy a konkrét példák kiegészülnek Orvos-Tóth Noémi szakmai magyarázataival, mégis teljesen közérthető nyelven fogalmazza meg ezeket. Leginkább ennek köszönhető, hogy egy pszichológiai könyv eljuthat nagyon sok olvasóhoz, ezáltal válik igazán hasznossá  és maradandóvá. Viszont egyik témakörbe sem merül bele mélyebben, ezt meglehetősen hiányoltam, mivel vannak olyan részek, ahol nagyon rövid a kliens története és túlságosan rövidre van zárva, feloldást sem feltétlen kapunk mindig. Meglepett, ugyanakkor azt is értem, hogy egy ilyen rövid kötetbe nem fér minden bele.

A könyv ettől függetlenül az életünk jópár területét érinti.  Például különösen tetszett a pénz szerepének taglalása. Nem is gondolnánk, hogy a mi mostani, mai életünkben játszott szerepe a pénznek honnan ered és csak egy vetülete annak, ahogyan felmenőink bántak a pénzzel. Legyen szó egy családi vállalkozás csődjéről és ennek anyagi hatásairól vagy épp egy nagy örökségről, ami megváltoztatja a család életének dinamikáját, minden hatással van arra, ahogyan te vagy én bánunk a jelenünkben a pénzzel.
Ennek a résznek a végén sok kérdést tesz fel Noémi, amik olyan szempontokról kérdeznek rá, amin a pénzzel kapcsolatban sosem gondolkodtam el (pl.: hogy nekem mit jelent a pénz, a családomban milyen legendáriuma van a pénznek, milyen szerepet játszik az én életemben). 

Utána az önfeladásos rész szintén egy olyan témakör, ami kiemelkedett számomra a többi közül. Főleg azért, mert szerintem sok ember úgy éli az életét, hogy próbál másoknak megfelelni (család, munka, barátok) és elnyomja a saját vágyait vagy épp a véleményét. Nem mer önmaga lenni, félve attól, hogy mások hogyan fogják fogadni. A könyv mesél egy lányról, aki mindig is a szüleinek akart megfelelni, feláldozta értük a fiatalságát és körülbelül 30 évet leélt úgy, hogy igazán sosem volt önmaga. Egyszerűen elvesztette magát, feladta a saját álmait. De az, hogy elment Noémihez segítséget kérni, egy nagyon jó kezdet és irány. Sajnos a későbbi sorsát nem tudtuk meg a kötetből.

A könyvben a számomra legmegrázóbb esett Juli esete volt, akit az édesanyja születésétől fogva azzal terhelte őt, hogy mennyire nehéz volt a lánya megszülése, és mekkora teher neki az egész anyaság. Elvárta lányától, hogy mindent, az egész életét feláldozza az édesanyjáért pusztán hálából. Ez a történet teljesen ledöbbentett, mert egyszerűen képtelen vagyok felfogni, hogyan tud egy anya ilyen lenni a saját gyerekével. Természetesen itt az édesanya olyan dolgokat hozott a gyerekkorából, amik miatt vált egy mártír, manipulatív anyává. Azonban Juli ezt felismerte és Noémi segítségével tud fordítani a sorsán.

Engem amúgy legjobban az érdekel ebből a sok-sok leírt esetből a könyvben, hogy hogyan tovább. Mármint az nagyon szuper, ha valaki eljut az önismeretnek abba a szakaszába, ahol rá tud és rá mer világítani a gyerekkori traumáira, örökölt sorsára, viszont mi történik ezután? Hogyan tudja ezeket a látott mintákat elhagyni, amennyiben meg akarja szakítani a láncolatot.
Ha tudtok ezzel kapcsolatban egy jó könyvet, írjatok! ;)



Nyereményjáték

Játékunkban ezúttal nem feladvánnyal érkezünk. Arra kérünk titeket, a megadott szempontok alapján írjatok egy-egy forrást, honnan értesültök, tájékozódtok pszichológiai kérdésekről, témákról. A Rafflecopter dobozba szerzők és pszichológusok nevét, honlapok, műsorok és YouTube csatornák címét várjuk.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Szempont: tévés/videós tartalom

Állomáslista:
01.17. Readinspo
01.20. Pandalány olvas
01.22. A Szofisztikált Macska

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése