2021. április 7., szerda

BLOGTURNÉ: Colleen Hoover - Without ​Merit – Merit nélkül


Ismét örülhetnek Colleen Hoover rajongói, ugyanis a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából az írónő újabb regénye kerül a magyar olvasók kezébe. A Without Merit - Merit nélkül egy igazán különleges könyv egy furcsa családról, és egy még furcsább lányról, aki nem találja a helyét a világban, de még a saját családjában sem. Kövesd bloggereinket, és játssz velünk, hiszen lehet, hogy te leszel az a szerencsés, aki megnyeri a könyv egy példányát!

Fülszöveg:

„Nem ​azért születünk a világra, hogy a szüleink pontos másává váljunk. Mindenki más formában tapasztalja meg a békét.”
A Voss család sok mindennek mondható, csak normálisnak nem.
Egy átalakított templomban élnek, a rákból gyógyult édesanya a szuterénben lakik, az apa feleségül vette az édesanya ápolónőjét, a négyéves kisöcs semmit sem ehet, ami finom, és semmit sem tehet, amit élvez, a két idősebb testvér pedig dühítően tökéletes.
Aztán még ott van Merit. Merit trófeákat gyűjt, amiket nem ő nyert, és titkokat, melyek megőrzésére a családja kényszeríti. Miközben a város régiségboltjában kutat a következő trófeája után, rátalál Saganre. A fiú bölcsessége és javíthatatlan idealizmusa lenyűgözi és elvarázsolja, amíg rá nem döbben, hogy Sagan nem lehet az övé. Merit teljesen bezárkózik, családját csak a partvonalról szemléli, de a titkon, ami a tudomására jut, a világ egyetlen trófeája sem képes enyhíteni.
Meritnek elege lesz a hazugságokból, és úgy dönt, szétzúzza a boldog családi illúziót, majd örökre maga mögött hagyja. Ám az igazság kimondása megdöbbentő következményekkel jár.
Szívbe markoló történet – a hazugságok mélyére ás, melyek összetartják a családot, és megmutatja a szeretet erejét.
Szívet tépő történet a család lehúzó, de egyben felemelő erejéről és az összetartozásról.

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 328
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789633997918
Fordította: Szarvas Szilvia
Megjelenés időpontja: 2021. április 13.
Megrendelheted: itt
Moly-adatlap: itt
Olvass bele: itt



Egy olyan könyvet hozott el nekünk a Könyvmolyképző Kiadó, melyet régóta kíváncsian vártam, nagy lendülettel vetettem magam bele az olvasásába. Colleen Hoover olyan írónő számomra, akivel elfogult vagyok az eddig megismert csupa bestseller könyvének köszönhetően. Minden írását szeretném elolvasni, az egyik kedvenc írónőmmé vált az évek során. Olyan érzéke van a fontos témák regénybe ágyazásához, ami egyedivé és felejthetetlenné teszi történeteit.

Jelen történetben egy bonyolult és szokatlan család életébe pillanthatunk bele, a Voss családot ismerhetjük meg. Meritnek három testvére van, együtt él a szüleivel és édesapja új feleségével egy régi templom átalakított épületében. Igen, jól olvassátok, egy templomban! Egyszerre meglepett és mulattatott ez a tény, miközben további furcsaságok derültek ki a család mindennapjairól. Alapvetően Merit karakterével tudtam azonosulni, gondolkodásmódja teljesen a helyén van, ráadásul szereti a könyveket. Lelki megrázkódtatásainak megküzdési stratégiája, hogy ismeretlen eredetű trófeákat gyűjt vásárokból, bizományi boltokból. Szép kis gyűjteménye van, miközben egyik elismerést sem ő szerezte, ez egy újabb meglepő és mulatságos tény róla. A személyisége fokozatosan bontakozik ki az olvasó előtt, és egyre inkább nyilvánvalóvá vált számomra, hogy gondjai vannak az önelfogadással.

Megismerkedik Sagannal, a titokzatos sráccal, akiről kiderül, hogy Merit ikertestvérének, Honornak nagyon jó barátja. És itt jön egy újabb csavar: a fiú gyakorlatilag beköltözik hozzájuk, Merit ezzel újabb kihívás előtt áll, hiszen tetszik neki Sagan, azonban úgy látja, hogy a fiú viszont Honorral jár. Itt jegyezném meg, hogy az ikertestvérek általában szorosan kötődnek egymáshoz, azonban Merit és Honor esetében ez egyáltalán nincs így. Ezért lehetséges, hogy Saganról ezelőtt Merit semmit sem tudott és abban sem biztos, hogy a testvérével együtt vannak vagy sem. Merit valamilyen szinten féltékeny Honor népszerűségére és közvetlen személyiségére, de ez a fajta féltékenység szerencsére a történet végére átalakul, eltompul.

Mivel nem szeretném elspoilerezni a történetet, így csak a kiindulópontokat vázoltam fel. Eleinte nem volt világos számomra, hogy mi lesz az a komoly téma, amivel a történet foglalkozni fog. Vártam, hogy Colleen Hoover mit tartogat a rajongók számára, vártam valamilyen óriási drámát és csattanót. Azonban ez most elmaradt. Félre ne értsetek, a történet nagyon jól megírt, érdekes, lebilincselő, de kicsit mégis más, mint az írónőtől eddig megszokott érzelemvilág. Itt ugyanis nem egyetlen szereplő drámáját mutatja be, hanem egy egész család kihívásairól és nehézségeiről szól. A könyv végére teljesen összeállt bennem a kép, hogy Colleen ezzel a regényével a családi kapcsolatok bonyolultságát szeretné szemléltetni.
Van  egy házaspár, ahol a nő mentális betegséggel küzd, van egy új feleség, akinek a családba való beilleszkedéssel vannak problémái, a férj pedig kettejük között egyensúlyozva szeretne mindenhol helytállni. Férjként, volt férjként, családapaként. Mindemellett a gyerekek között sem felhőtlen a viszony, a testvéri kapcsolatok is központi szerepet játszanak a történetben.
Mindezek súlyát a történet utolsó harmadában éreztem igazán, ahol felszínre kerültek közöttük feszülő ellentétek, gyerekkori traumák és sérülések, elsimításukhoz pedig mindegyikükre szükség van.

Két dolog gondolkodtatott el leginkább a történet olvasása közben. Az egyik, hogy Colleen rávilágított az egymás közötti kommunikáció fontosságára. Arra, hogy bármilyen kapcsolatról legyen szó az életünkben, a kulcs legtöbb esetben a problémák megbeszélése, ami a megoldás legfontosabb eleme lehet. A másik pedig az, hogy merjünk beszélni az érzéseinkről, a vágyainkról és ne féljünk kimondani az igazságot. Még akkor sem, ha az fájdalmas és a másikat önvizsgálatra kényszeríti. Merit levele jól példázza, hogy bár drasztikus lépés volt, de megtette hatását és elindított egy folyamatot, mely során az egész család a "gyógyulás" útjára lépett. Nem szűntek meg egycsapásra a problémák, de a családtagjai elkezdtek nyíltabban beszélni róluk és ezáltal sokkal jobban érezte magát mindenki. Ehhez kapcsolódóan a történet foglalkozik az önismeret és önelfogadás, a depresszió témakörével. Nagyon örülök, hogy elolvastam a regényt, nem ismertem a témaválasztást és meglepett, ugyanakkor pont emiatt tetszett leginkább.

Amit még mindenképpen szeretnék megjegyezni: a borító a történet ismeretében új értelmet nyert számomra. Nem csupán jól néz ki és figyelemfelkeltő, hanem szimbolikussá vált és még inkább tetszik. 




Nyereményjáték

Colleen Hoovernek már rengeteg könyve megjelent magyarul, a mostani nyereményjátékunkban pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy hányat ismertek ezek közül. Minden állomáson két nevet fogtok találni, melyek CoHo valamelyik könyvéből lehetnek ismerősek. Na de melyikből? Éppen erre kell rájönnötök! Ha pedig megvan a megoldás, csak annyi a dolgotok, hogy beírjátok a megoldást a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladványom
Silas Nash & Charlie Wynwood

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:
03.30. Utószó
03.31. Fanni’ Library extra
04.01. Sorok között
04.02. Fanni’s Library
04.03. Könyvvilág
04.04. Utószó extra
04.05. Csak olvass!
04.06. Csak olvass! extra
04.07. Pandalány olvas
04.08. Readinspo

Képek forrása: Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése