2021. március 27., szombat

BLOGTURNÉ: Erin Watt - Omladozó királyság (A Royal-család #5)


Lezárult a Royal család sorozat! Nem sokkal az ötödik könyv, a Bukott örökös megjelenése után a Könyvmolyképző az utolsó epizódot is elhozta nekünk Erin Watt népszerű sorozatából. Ha kíváncsiak vagytok, mit gondolunk az Omladozó királyságról, illetve Royalék történetének lezárásáról (és esetleg meg is szereznétek a regény egy példányát), tartsatok velünk!

Kiadó: Könyvmolyképző
Év: 2021
Oldalszám: 352
Fordította: Benedek Dorottya
Moly-adatlap: itt
Megrendelhető: itt
Olvass bele: itt

Fülszöveg
Mióta Hartley Wright találkozott Easton Royallal, az élete fenekestül felfordult. Minden sarok mögött ellenség, minden ajtó mögött veszély rejlik. Amikor beüt a tragédia, ami elragadja az emlékeit, a lány már senkiben sem bízhat, még a kék szemű fiúban sem, aki azt ígéri, minden rendben lesz.
Mert míg Hartley emlékei tele vannak fehér foltokkal, az ösztönei azt súgják, hogy Easton veszélyes. Képtelen eldönteni, hogy a fiú vajon a kígyó az édenkertben, vagy az esélye a megváltásra. A káoszt, ami vele jár, képtelenség kezelni, az érzések pedig, amiket őbenne kelt, túl zavarosak ahhoz, hogy kibogozza őket.
Easton azt akarja, hogy a lány emlékezzen. Hartley szerint jobb felejteni.
És talán igaza van.
Tragédia. Árulás. Bizalom. Hartley-nak szembe kell néznie a tényekkel – a Royalok elől képtelenség menekülni.
Tanulj meg a szabályaik szerint élni, vagy a vesztedet okozzák.


Royal-család története lezárult és nagyon kíváncsian vártam, hogy az utolsó, befejező rész vajon milyen lesz és felteszi-e rá a koronát (ha már Royalok).
Az előző kötet sajnos csalódást okozott és emiatt is reménykedtem benne, hogy a lezárás méltó lesz a sorozathoz. Alapvetően elégedett vagyok a befejezéssel, de azt el kell árulnom, hogy a könyvnek az utolsó harmada vált igazán izgalmassá, eleinte sajnos túl nagy fordulatokat nem hozott.

Mivel egyhuzamban olvastam az előző kötettel, ezért különösen jól jött, hogy gyakorlatilag pontosan ugyanott kezdődött a történet, ahol a negyedik könyv véget ért. Próbálok spoilermentesen fogalmazni, de nehéz lesz. Szóval: az utolsó kötet cselekményszálának gyakorlatilag egészét az az esemény adja, amivel az előző kötet zárul.
Ennek eredményeképpen a korábbi kötetben megismert Hartley Wright amnéziában szenved, Sebastian Royal pedig kómában fekszik. A meglehetősen szokatlan kiindulópont végigkíséri az egész könyvet és számtalan bonyodalmat okoz. 

Hartley amnéziájának bemutatása hagy némi kívánnivalót maga után, mert sok résznél úgy éreztem, hogy teljesen elrugaszkodik a történet a realitástól és egy amnéziában szenvedő embert nem így kezel a környezete (nincs tapasztalatom, csak sejtéseim). Ellenségeskedés, a család részéről teljes elzárkózás és harag, segítő információk hiánya okoz mondvacsinált indokokat a konkfliktusokhoz. Például egy fiatal lányt ha ki is engednek a kórházból, nem küldik pár nap múlva iskolába úgy, hogy semmilyen emléke nincsen és nincsenek meg a támaszpontjai ahhoz, hogy visszanyerje az emlékezetét, valamint hogy biztonságban érezhesse magát. Hartley családja sötét és súlyos titkokat őriz, amit emlékek nélkül még nehezebb tisztán látni és kinyomozni. És mindezt tetőzik az iskolatársai, akik közül ketten egyenesen kegyetlenek és élvezik a lány helyzetét, Felicity és csatlósa továbbra is (mint a negyedik kötetben) megkeserítik a mindennapjait. Természetesen Easton Royal mindig ott áll Hartley mellett támaszként és végre kiderül, hogy az előző kötetben megkezdett "barátságuk" kiállja-e az idő és a nehézségek próbáját. Bár az tudnivaló, hogy Easton részéről ez sohasem volt barátság.

A másik sérült, Sebastian a kötet első felében kómában fekszik, felébredve pedig szinte egy új embert köszönthetünk személyében. Az eddig minden kötetben kiemelt testvéri szeretet és kötődés Sawyerrel átalakul, helyébe egy egészen új Sebastian lép, aki durva, bunkó és számomra egyáltalán nem lett egy szerethető karakter. Bár ebből a szálból viszonylag keveset kaptunk az egész sorozatban, mégis mindig jelen voltak minden kötetben és ez most is így történt.

Leginkább Hartley és Easton kapcsolatának alakulása tetszett ebben a kötetben. Míg a Bukott örökösben erőltetettnek éreztem a kapcsolatukat, itt teljesen jó irányba vitték el a szálat, és érezhető volt, hogy Easton most már nemcsak mondja, hanem tényleg kötődik a lányhoz. Szeretné megóvni, segíteni neki újra emlékezni és a családja lenni.

Szerencsére izgalmas végkifejletet kaptunk, mely valahol várható volt. Viszont összességében bizonyos értelemben kicsit csalódás nekem ez a kötet is: egyrészt a Royal-fiúk közül Reed, Gideon csak futólag tértek vissza, másrészt azt éreztem, hogy komoly témákba kap az írópáros (bipoláris zavar, családi kapcsolatok, bántalmazás), ugyanakkor egyikbe sem merültek bele. Olvasmányos, pörgős könyv, ez kétségtelen, de nem adta számomra azt az élményt, amit a sorozat első három kötete, amitől ebbe a történetbe beleszerettem az elején. Ettől függetlenül könnyen olvastam, vártam az események alakulását és maga a lezárása a sorozatnak megtörtént, megválaszolatlan kérdések nem maradtak.



Nyereményjáték

A játékban való részvételhez nincs más dolgotok, mint megfejteni, a bejegyzésekben szereplő idézetek melyik Royal család-kötetből származnak. A Rafflecopter dobozba az adott könyv címét írjátok be.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladványom :)
"– Valaki segített benne, hogy ekkora bunkó legyél, vagy ösztönösen jön?"


A turné állomásai
03.27. Pandalány olvas
03.29. Dreamworld extra
03.31. Readinspo extra
04.02. Readinspo

Képek forrása: Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése