2018. november 2., péntek

Mel Robbins: 5 másodperces szabály



Találkozásom Mel Robbins 5 másodperces szabály könyvével abszolút a véletlennek köszönhető. Épp az Instagram felületen nézegettem mások képeit, amikor az Édesvíz Kiadó oldalára keveredtem és megakadt a szemem a könyv borítóján és címén. Előtte soha nem láttam a reklámját sehol, de azonnal felkeltette az érdeklődésemet. Rákerestem a neten és a fülszöveget elolvasva már biztos voltam benne, hogy nem a véletlen műve, hogy tudomást szereztem róla, ezt nekem el kell olvasnom! Így rögtön előrendeltem és remek befektetésnek bizonyult.

A fülszöveg
Ha tudod már, MIN akarsz változtatni, ez a könyv megmutatja neked, HOGYAN tedd.
Ha komolyan gondolod, hogy változtass az életeden vagy a munkádon…
Ha készen állsz arra, hogy felhagyj a halogatással…
Ha szeretnél egy egyszerű, de bizonyított módszert, hogy egyszer és mindenkorra legyőzd az önmagadban való kételkedést és a félelmet…
…akkor a megfelelő könyvet tartod a kezedben!


A könyvbe itt tudtok beleolvasni
kiadó oldalán pedig megrendelhető


Az önismereti könyveket mindig előszeretettel olvastam és olvasom, mert úgy gondolom, hogy az ember mindig fejlődhet, tanulhat kortól függetlenül és nincs olyan, hogy valaki "készen van" és mindent látott és tapasztalt a világból. És végre találtam egy olyan kötetet, ami valami újat és érdekeset mutatott. Az 5 másodperces szabály egy banálisan egyszerű ötletre alapozva született meg Mel fejében és a könyv tulajdonképpen ennek a bemutatása valamint rengeteg olyan történetet ismerhetünk meg belőle, amit a szabály alkalmazása eredményezett. 

De mi is ez a szabály, ami akkora hatással volt és van az emberekre, hogy Mel általa ennyire híres lett és évente számtalan előadást kell tartania emberek százainak és több százezren követik a Youtube-on? Nagyon-nagyon egyszerű: ha van egy célod, terved, vágyad, egyszerűen csak számolj vissza öttől és mire az egyeshez érsz, indulj el és tedd meg. Önmagadért, az álmodért és azért, hogy egy olyan életet élj, amiben boldog vagy. Persze mindent kicsiben kell kezdeni, kis lépésekben, de ezekhez a lépésekhez bátorság kell és minél többet alkalmazod a szabályt, annál jobban fogod érezni, hogy mennyire bátor vagy, nő az önbizalmad és szépen haladsz a célod felé. Magyarul: ne gondolkodj sokat, csak cselekedj! Persze nem arról van szó, hogy meggondolatlanul ugorj mindenbe bele, hanem ha van egy célod, ne agyalja rajta, hanem tegyél érte.

"Kilököd magad a komfortzónádból, és nekilátsz. Nincs más mód."

Például vállalkozást szeretnél és magad ura lenni? Kezdj neki még ma, informálódj, kérj segítséget és indítsd el a folyamatot. Sportolni vágysz, vagy esetleg fogyni, de nincs elég akaraterőd nekiindulni? Ne keress kifogást, csak menj, húzd fel a sportcipőt és irány a sportpálya! Tetszik valaki a bárpultnál? Csak menj oda és szólítsd meg, ki tudja mi lesz belőle. Te megtetted a tőled a telhetőt, a többi majd jön magától.

Nagyon sokszor elkezdeni nehéz a dolgokat és utána ha elindulsz egy úton, lesznek segítőid és rájössz, mennyire felesleges volt azon agyalni, hogy elkezdj tenni az álmaidért, és időt pazaroltál a túlgondolásra. Nem szabad. Lépni kell, hiszen hogy egy klisével éljek: aki mer, az nyer. És ez bármekkora közhely, tényleg így van. Saját magam tapasztalom nap mint nap.

"Ez a te életed. És nem lesz másik. Nem változtathatod meg a múltat, 5 másodperc alatt azonban megváltoztathatod a jövődet."

A kötet nagy kedvencem lett, és mindig kéznél lesz a polcomon. Az egyes részek között nagy betűs oldalak vannak, amiket ki lehet vágni és motivációként kitenni, hogy mindig szem előtt legyenek (bár én jobb szeretem, hogy benne maradnak ezek az oldalak is a könyvben). 
Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik a szívük mélyén tudják, mit szeretnének elérni, de nincs még elegendő bátorságuk. Nagyon sokat lendített az élethez való hozzáállásomon ez a könyv és szerintem kiemelkedő az önismereti könyvek világában.
Mióta elolvastam a könyvet, természetesen követem a netes felületen Mel Robbinst, és mutatok nektek egy videót tőle, konkrétan a TEDx-es előadását (magyar felirat van hozzá):


Most pedig megmutatom, hogy a számtalan remek gondolatból melyek a kedvenceim a könyvből:

"Egy bátor pillanat megváltoztathatja a napodat.
Egy nap megváltoztathatja az életedet.
Egy élet pedig megváltoztathatja a világot."

"Ha visszatekintesz az életedre, és felidézed a legfontosabb pillanatokat, biztosan találsz olyat, amikor csupán az ösztöneidre hallgatva tettél sorsfordító változtatásokat. Csupán 5 másodperc alatt, a szívedre hallgatva hoztál meg egy döntést. Nem vettél tudomást a félelmeidről, és hagytad, hogy a bátorságod és a magabiztosságod beszéljen helyetted."

"Ha kételkedsz valamiben, kételkedj a korlátaidban."

"Gyerünk…ne gondolkodj rajta…CSAK TEDD MEG. Tudom, hogy fáradt vagy. CSAK TEDD MEG. Tudom, hogy félsz…CSAK TEDD MEG."

"Minden alkalommal te tartod vissza saját magad attól, hogy változtass."

"(..)minden nap tele van félelmetes, bizonytalan és nehéz pillanatokkal. Szembeszállni ezekkel a pillanatokkal és megragadni az élet adta lehetőségeket varázslatot, örömöt és hatalmas bátorságot feltételez."

"Ha arra vársz, hogy készen állj, semmi sem fog történni. A világ nem így müködik."

"Tényleg hagyod, hogy a félelmeid visszatartsanak a céljaidtól, attól, hogy szeresd az életet, és hogy megvalósítsd legnagyszerűbb önmagadat? Jobban teszed, ha nem."

"Mi van akkor, ha elszúrod? Legalább megpróbáltad."

"Néha nincs legközelebb, nincsen második esély, és nincsen szünet. Ne várj tovább. Most vagy soha. Ha vársz, halogatsz. És ez sokkal veszélyesebb."

" Bátorság kell ahhoz, hogy felnőj, és azzá válj, aki igazán vagy."

"Vigyázz, világ, mert jövök, és hozom a barátaimat is."

"Az élet a meghozott döntésekről szól. Már többször felhívtam rá a figyelmedet, hogy mindig te döntöd el, hogyan cselekszel." 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése