2020. október 4., vasárnap

BLOGTURNÉ: Patrick Süskind - A parfüm (Egy gyilkos története)


A parfüm talán az egyetlen olyan regény, amelyben a legmeghatározóbb szerepet az illatok és szagok töltik be. Süskind hátborzongató klasszikusa, a német irodalom egyik legismertebb regénye, idén új köntösben kerül újra a hazai könyvesboltok polcaira. Tartsatok velünk, merüljünk el együtt a szagok és illatok árjában, és próbáljatok szerencsét, hátha megnyeritek a kiadó által felajánlott példányt!

A fülszöveg
Jean-Baptiste ​Grenouille a 18. század egyik legzseniálisabb és egyben legvisszataszítóbb jelensége, aki az illatok géniuszaként írta be magát korának történetébe. A sors fintoraként szag nélküli testtel, Párizs legbűzösebb negyedében, a halpiacon látta meg a napvilágot, ahol nem várta senki, így szeretet sem jutott neki. Pedig semmire sem vágyott jobban, minthogy szeressék, és kivívja az emberek elismerését. S mivel számára a világ illatok és szagok forgataga, megalkotta minden idők legtökéletesebb parfümjét. Az ellenállhatatlan szépség, a visszautasíthatatlan szeretet illatának forrása s legfontosabb alapanyaga azonban az emberi bőr, de Grenouille-t ez sem állíthatta meg.
A mindvégig hátborzongató történet olvasása közben lehetetlen eldönteni: a mű a zsenialitásról, a művészi tökély áráról, a magányról, a bűnről írott példabeszéd-e, vagy dermesztő horror. Egy biztos, hogy különös hangulatú regény, ellenállhatatlan olvasmány, amelyet lefordítottak több mint 40 nyelvre, és amely csaknem 20 millió példányban kelt el. meg

Kiadó: Partvonal
Eredeti cím: Das Parfum
Fordító: Farkas Tünde
Megjelenés: 2020
ISBN: 9789639644427
Oldalszám: 264
Moly-adatlap: itt
Megrendelheted: itt



Emlékszem az érzésre, amikor először olvastam a könyvet. Annyira különleges, annyira más, mint a többi regény ebben a műfajban, igazából még besorolni is nehéz valahova. Alapvetően a krimik közé tenném, de nem a szokványos értelemben. Sokkal összetettebb történet, mint egy krimi, ahol keresünk egy gyilkost és nagy eséllyel megtaláljuk.

Itt azonban gyakorlatilag első perctől fogja tudjuk ki a gyilkos, és azt várjuk, mikor derül fény a kilétére a többi szereplő számára is. Egy olyan gyilkos a főszereplő, akinek nem az ölés a célja, hanem egy egészen más indíttatás. Jean-Baptiste ​Grenouille személye egyszerre ijesztő és zseniális, nehéz megítélni. A 18. században játszódó történet sötét és izgalmas, miközben lélegzetvisszafojtva várhatja az olvasó a végkifejletet. Grenouille egy francia piacon, egy halárus bódéjánál látta meg a napvilágot és a szerencsének köszönheti életét. Viszontagságos gyerekkora után egy olyan szakmát tanul ki, mellyel szenvedélyének hódolhat és ez okozza vesztét egyben. Bámulatos és tökéletes szaglása segítségével képes minden illatot megkülönböztetni és szétválasztani. És mindez hogyan teszi őt sorozatgyilkossá? Egy véletlen folytán történik meg az első gyilkosság, mely után dönti el, hogy képtelen ellenállni a kísértésnek és meg fogja alkotni a tökéletes illatot, magát az emberi parfümöt. Ugyanakkor ösztönösen cselekszik és az ölés számára nem tudatos. Olyannyira megbódítja egy fiatal, gyönyörű nő illata, hogy eszét veszti. Kapzsiság és mohóság vezérli, és nem fél kísérletezni, melyhez fiatal lányok testét használja. Nem könnyű történet, és nem hasonlítható más krimikhez, mindenképpen maradandó élmény számomra könyvben és filmen egyaránt. 

A legmaradandóbb emlékem erről a könyvélményről az, ahogyan az illatokat és a szaglás érzékelését leírja az író. Német alkotók műveiből ritkán olvasok, azonban Patrick Süskind ezzel a történetével ösztönöz arra, hogy nyissak a többi regénye felé is. Az érzékekre és érzelmekre helyezi a hangsúlyt még aközben is, ahogyan egy hidegvérű gyilkos történetét meséli el. Akármennyire az illatok vezérlik Grenouillet, ő mégiscsak egy gyilkos, aki több tucat lányt megöl az illatukért. Ugyanakkor Süskind mesterien bánik a szavakkal, mert a leírások alapján szinte ott éreztem magam a történetben, és egy olyan érzékszervünk áll a történet középpontjában, mely más regényekben kevésbé kap figyelmet. A parfüm egyedi és nehezen hasonlítható más regényekhez, valószínűleg ezért él bennem élénken a mai napig az első olvasás élménye. Most pedig felidézni nagyon jó érzés volt.


Nyereményjáték


A regénynek egyik központi témáját az illatok és szagok adják, és mivel illatmintákat virtuálisan nem tudunk megosztani veletek, annyi lenne a feladatotok, hogy válaszoljatok az egyes állomásokon található kérdésekre. Helytelen válasz nincs, most a ti véleményetekre és kedvenceitekre vagyunk kíváncsiak! 

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A kérdésem:
Mi a kedvenc illatotok?


a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai
10.03. Flora the Sweaterist
10.04. Pandalány olvas
10.06. Csak olvass!
10.08. Utószó
10.10. Readinspo
10.12. Never Let Me Go

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése