2014. november 16., vasárnap

Irány a cirkusz!

Nálam ez a könyv a filmmel kezdődött. Először a filmet láttam és nem sokkal utána tudtam meg, hogy ez a fantasztikus & szép film Sara Gruen könyve alapján készült. Régóta a polcomon várt a kötet, Dia által jutottam hozzá, cseréltünk, amit ezúton is nagyon köszönök neki!!
Igazi csemege ez a könyv annak ellenére, hogy már ismertem a történetet. Megmondom őszintén, hogy tartok azoktól a könyvektől, amiknek először a filmváltozatát láttam, ugyanis sajnos eddig több volt ezzel kapcsolatban a negatív tapasztalat, mint a pozitív.Ilyen volt az Állítsátok meg Terézanyut, Bridget Jones naplója & az egyik kedvenc filmem, az Egy lányról is könyvben. Viszont a Vizet az elefántnak szerencsére egyáltalán nem ilyen regény. Imádni való, érdekes, izgalmas & pontosan ugyanazt a hangulatot teremti meg számomra, mint amit a film nézése közben érzek minden egyes alkalommal & ez mindenképpen jót jelent. :)
A történet sokkal bővebb & részletesebb természetesen, mint a film, és ez így is van jól. Pár helyen ugyan eltér, néhány esemény, szereplőnév másmilyen, de ezek egyáltalán nem zavaró tényezők.
A regény főhőse Jacob Jankovski, aki állatorvosnak készül az amerikai Cornell Egyetemen, azonban egy szörnyű tragédia következtében álmai meghiúsulni látszanak. Szüleit autóbalesetben elveszti záróvizsgája napján, teljesen magára marad, ráadásul apjai adósságai minden vagyonát felemésztik. Nincs más lehetősége, mint hogy elindul a nagyvilágba, megpróbál más városban boldogulni. Elkeseredettsége és szomorúsága egyre csak nő, míg a vasúti sínek mellett étlen-szomjan gyalogol. Ekkor azonban feltűnik egy vonat, melyre csak úgy, mozgás közben felszáll. Azonban ez nem egy akármilyen, teherszállító vonat, hanem egy nagyon híre cirkusz, a Benzini Testvérek Világhírű Cirkuszának teljes létszámát és eszközeit szállító vonat. Egy nagyon különös és sokszor ijesztő világba csöppen Jacob, ahol jelen vannak mindenféle művészek és bűvészek, állatok, mutatványosok, légtornászok, szemfényvesztők, ami csak egy igazi cirkuszhoz kell.
Részletesen megismerhetjük a korabeli, amerikai cirkuszok világát, működését, az emberek hozzáállását a munkához. Rengeteg ember és állat, valamint eszköz (sátor,vonat, egyéb kellékek) kellett egy ilyen hatalmas méretű cirkusz fenntartásához, sokszor komoly árat kellett fizetni egy-egy beruházásáért, ami nem mindig csak anyagi fizetséget jelentett (munkások elbocsátása, több havi fizetségelmaradás).
A mai cirkuszok világát nem ismerem, utoljára gyerekkoromban láttam előadásukat. Azonban ha egy olyan, vagy legalábbis hasonló cirkusz érkezne a városunkba, mint a Benzini Testvérek cirkusza, biztosan ott lennék! Elsősorban nem is feltétlen maga az előadás érdekelne, hanem ahogyan az előadások előtt kipakolnak, készülődnek, gyakorolnak, ahogyan az állatokkal bánnak.
Kiemelném, hogy a könyv majdnem minden fejezetének elején egy korabeli kép látható, eredeti fotók az akkori cirkuszokról.Nagyon szépek!
Nagyon tetszett a történet befejezése, valamint a zárószó, amiből kiderült, hogy az írónő rengeteg időt töltött a témában való kutatással, és a regény számos jelenete a valóságban is megtörtént. Imádtam végig, ahogy az állatokról beszélt, nagy állatrajongóként odavagyok Rosie-ért, a tündéri főhős elefántért.
Azt hiszem, ideje lesz újranéznem a filmet! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése