2023. augusztus 27., vasárnap

BLOGTURNÉ: Jessa Maxwell - Aranykanál


A gasztro realityk világába kalauzolja olvasóját Jessa Maxwell regénye. A Graftonban forgatott süteménysütő versenyen hat cukrász méri össze tudását, ezen felbuzdulva az Aranykanál turnéján a Blogturné Klub hat bloggere vállalkozik rá, hogy bemutassa Nektek a történetet. Tartsatok velünk, s a 21. Század Kiadó jóvoltából egy kötetet meg is nyerhettek játékunkon!

A fülszöveg
Az elmúlt tíz évben minden nyáron megjelent hat ámuldozó cukrász Graftonban, ezen az impozáns, fákkal övezett vermonti birtokon, amely nemcsak a„Süteménysütő hét” forgatási helyszíne, hanem arról is nevezetes, hogy itt nőtt fel a tévéműsor híres házigazdája, Betsy Martin, az ünnepelt cukrász.
Egy sor jól fogyó szakácskönyv szerzője, az „Amerika Nagyija”-ként emlegetett Betsy Martin az életben nem olyan kedélyes, mint a képernyőn, de ezt az embereknek nem kell tudni. Mindig is tökéletes teljesítményt követelt, és mosolyogva nyugtázta, amikor megkapta, de idén valami nem stimmel. Elkezdődik a süteménysütő verseny, és a dolgok a fejük tetejére állnak. Először úgy tűnik, puszta szabotázsról van szó: a cukor helyére valaki sót csempészett, a tűzhelyet nagy lángra állítják – de amikor holttestre bukkannak, mindenki gyanúba keveredik.

Jessa Maxwell: Aranykanál
Kiadó: 21. Század Kiadó
Terjedelem: 352 oldal
Fordította: Gömöri Péter
Műfaj: krimi, thriller, gasztro
Moly link: itt
Megrendelheted: itt


Már régóta terveztem egy jó krimi olvasását, így különösen kíváncsian vártam, hogy mit tartogat számomra az Aranykanál. A címből ítélve sejtettem, hogy a történetnek köze lesz a konyhához, és igazam lett: egy sütiverseny áll a középpontjában.

A történet helyszíne az angol Grafton kastély, mely ódon, hatalmas falaival, sötétségével megadta a krimi alaphangulatát és biztosította a kellő rejtélyességet. A főszereplők sorra érkeznek, hogy egy hetet eltöltsenek a versenyen és a végső győztes elvigye a fődíjat, az Aranykanál-díjat. Ehhez nem kell mást tenniük, mint tehetségükkel és tudásokkal a lehető legelképesztőbb sütéményeket elkészíteni és lenyűgözni vele a zsűrit. A Grafton-kastély Betsy Martin, a sikeres cukrász tulajdonában van, aki évről évre megrendezi ezt a versenyt és ezzel az egyik vezető műsort prezentálja a TV-nézőknek.

Mivel lelkes Konyhafőnök néző vagyok, ezért hasonló dolgot vártam, és gyakorlatilag ezt megkaptam ettől a könyvtől. Először bemutatásra kerültek a versenyzők, akiket több ezer jelentkezőből válogattak ki. Mindegyikük ügyes, lelkes és motivált abban, hogy a legjobb versenyző legyen. Szépen lassan közelebbről megismerjük őket, mindegyikük más személyiség és nem véletlenül kerülhettek ebbe az egy hetes döntőbe. A történet előrehaladtával kiderül, hogy kinek mi a motivációja, miért szeretné elvinni a fődíjat. Van köztük, aki a sütés szenvedélye miatt jelentkezett a műsorba, van, akit a saját kényszeressége ejt ki a versenyből, és van, aki a naivitása miatt kerül bajba. De olyan is van, aki pusztán a játék kedvéért van itt, nincs szükséges a pénzdíjra és még a dicsőségre sem. Őszintén szólva egyik karaktert sem kedveltem meg igazán, senkinek nem drukkoltam.

A sütéshez minden létező feltétel rendelkezésükre áll, viszont az elvárás is nagyon magas ezáltal, muszáj lesz villantaniuk a konyhában. 
A könyvet teljes egészében körülveszi egyfajta borongós hangulat, és érezhető a krimikre jellemző feszültség. Olvastam valahol, hogy Agatha Christiehez hasonlították ezt a történetet, és valóban sokszor eszembe jutott az ő könyveinek hangulata erről. Közel sem volt annyira rejtélyes és kitalálhatatlan a történet megoldása, de ettől függetlenül egy izgalmas, érdekes történetet kaptam, mely végig fenntartotta a figyelmemet és érdeklődésemet. A borító alapján egy sokkal véresebb könyvre számítottam, de a gyilkosság része így is kegyetlennek mondható volt. 
Voltak olyan részek benne, ahol azt éreztem, hogy nincs lezárva az adott történetszál és kissé felesleges benne, de ettől függetlenül összességében nem túlírt a regény. Nagyon könnyen olvasható, visz magával a történet, az írónő stílusa is teljesen jó.



Nyereményjáték

Mi más játszhatná a turnéhoz kapcsolódó játékunkban a főszerepet, ha nem a finom sütemények? Minden állomáson találtok egy-egy rövid ismertetőt, receptet valamilyen édes (vagy sós?) desszertről. A feladatotok, hogy a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok a helyes megfejtést.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladványom

Tradicionális magyar karácsonyi étel, hagyományosan dióval vagy mákkal, újabban gesztenyével, meggyel vagy aszalt szilvával töltött édesség, de létezik meggyes-mákos, gesztenyés-szilvás, almás-mákos és káposztás változata is.


a Rafflecopter giveaway


A turné állomásai
08.21. Szembetűnő
08.23. Readinspo
08.25. Spirit Bliss Sárga könyves út
08.27. Pandalány olvas
08.29. KönyvParfé
08.31. Könyv és más

Képek forrása: saját és Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése