2020. május 17., vasárnap

BLOGTURNÉ - Julian Brass: Légy úrrá a szorongásodon!



Felgyorsult világunk magával hozta a stresszt, mely sajnos mindennapi életünk részévé vált. Idén pedig a karantén időszaka nehéz helyzetek és kihívások elé állít valamennyiünket folyamatosan, és még a legkiegyensúlyozottabb emberek számára is elkerülhetetlen tényezővé vált a szorongás. A Partvonal Kiadó jóvoltából most elolvashatjuk Julian Brass Légy úrrá a szorongásodon című könyvét, mely az élet minden területét lefedve ad tippeket arra, hogyan formálhatjuk át szokásainkat és csökkenthetjük a szorongást. Három bloggerünk mutatja be a könyvet és természetesen nyereményjátékunk során játszhattok egy példányért.

Kiadó: Partvonal Kiadó
Kiadás éve: 2020
Fordító: Bosnyák Gabriella 
Oldalszám: 272 oldal
ISBN: 9786156058126
Előrendelheted: itt

Beleolvasnál? Megteheted itt


Élete során minden embert ér stressz. Mindig aggódunk valamiért, valakiért, és a felgyorsult, modern technológiával átszőtt életünk elkerülhetetlen részévé vált a szorongás. Sokszor észrevétlenül kúszik be a mindennapokba, és csak azt konstatáljuk, hogy idegesek, feszültek és türelmetlenek vagyunk. Mindig minden sürgős, fontos, teljesíteni akarunk a munkahelyünkön, a családban, megfelelni mindenkinek, és ezzel szétforgácsoljuk a drága időnket és önmagunkat.
jelenlegi helyzet, a karantén viszont rákényszerített minket a lelassulásra, amire véleményem szerint már mindenkinek szüksége volt és eddig is jobban kellett volna figyelnünk rá. Most már több, mint két hónapja karanténban, itthon, a négy fal közép szorulva élek. Számomra a karantén alapvetően nem volt egy teljesíthetetlen kihívás, mert mióta tudatosan foglalkozom az önismerettel, tudom, hogy időről időre szükségem van énidőre. Befelé fordulásra és olyan órákra, napokra, amikor a külvilágot kizárva befelé figyelek és nem foglalkozom a teljesítménykényszerrel.

Ez a könyv, amely kimondottan a szorongás feloldásáról szól, nagy segítség azoknak, akik nem tudják, hogyan és merre induljanak, ha szeretnék beépíteni életükbe ezt a fajta lelassulást. A kötet elképesztően sok tippet ad, melyeket részletesen bemutat és érthetően leírja a tanácsok mikéntjét. Bevallom, hogy nekem sok tipp teljesen triviális és egyértelmű volt, amiket rendszeresen gyakorolok. De számos olyan ötlet olvasható a kötetben, ami viszont újat mutatott és nem gondoltam eddig rájuk.


Annak, aki kevésbé szokott befelé figyelni, ez a könyv egyfajta mankó lesz. Ötletek tárháza, amikből kedvére válogathat és megteremtheti vele a saját rutinját. A mostani élethelyzetben megkaptuk azt az időmennyiséget, ami elegendő lehet ahhoz, hogy a karantén után egy-egy ilyen ötletből szokás váljon.


A könyv nemcsak konkrét tevékenységeket vezet fel, hanem olyan dolgokra is felhívja a figyelmünket, mint például az embertársainkkal való kommunikáció. A szorongás és stressz forrása nagyon sok ember életében az a megfelelési kényszer, amit a társadalom és embertársai miatt érez. Számos esetben várják el tőlünk, hogy úgy viselkedjünk, úgy reagáljunk embertársainkra, ahogy mi egyébként nem feltétlen szeretnénk. Belül szorongunk, hiszen így nem önmagunkat adjuk, viszont megsérteni sem szeretnénk a másikat. Ez a téma jóval összetettebb annál, hogy pár tippel megoldást találjunk, mégis vannak olyan viselkedésre vonatkozó tanácsokat, amik segítenek a mindennapokban. Például a könyvben szó van arról, hogyan vessünk véget számunkra felesleges és felszínes beszélgetéseknek, hogyan kerüljük el a felesleges vitákat és hogyan mondjuk nemet. Naponta felmerülő élethelyzetek, amikbe nem mindig állunk bele, hanem inkább belesimulunk, még ha nem is értünk egyet.

Olvasás közben döbbentem rá, hogy mennyire behálózza életünk minden pillanatát a stresszfaktor. Bármerre nézek, mindenhol aggódhatok valamiért, legyen szó a munkahelyi teljesítményemről, a pénzügyi helyzetemről, vagy bármiről. Julian Brass könyve egyszerre ad útmutatást rutinok kialakításához, foglalkozik a szorongás lelki oldalával és mindemellett önismerettel.


Nyereményjáték

A nyereményjáték során a kötetben található tippek közül kiválasztottunk hármat, mely három olyan tevékenység, amik csökkentik a szorongást. Ezek illusztrációit megtaláljátok a turné egyes állomásain. A feladatotok, hogy beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába az adott tevékenység megnevezését.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladványom


a Rafflecopter giveaway


A turné állomásai:
05.17. Pandalány olvas
05.19. Flora the Sweaterist
05.21. Hagyjatok! Olvasok!
Képek forrása: Pinterest, Google

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése