2020. december 13., vasárnap

BLOGTURNÉ: Catherine Rider - Csók Rómában


A Menő Könyvek egy igazi kedves, romantikus történettel lepett meg minket, főhőseink pont karácsony előtt, a hóval belepett Rómában próbálnak megszerezni egy különleges olasz süteményt, hogy egy fiatal pár esküvőjét tegyék vele emlékezetessé. Tartsatok velünk a turnén, olvassátok el bloggereink véleményét a történetről, közben pár finom olasz édességgel is megismerkedhettek. Persze a megszokott játék sem maradhat el, a nyeremény egy példány lesz a könyvből!

A fülszöveg
Anna nem tud magához térni a döbbenettől, amikor Stephen a Rómába tartó repülőn kéri meg a kezét. Nem marad más választása, mint nemet mondani, végül is még csak 19 éves, és nem áll készen arra, hogy megállapodjon. Épp egy esküvőre tart, de előbb még meg kell szereznie azt a különleges süteményt, amit a vőlegény családja mindenáron szeretne az esküvőn feltálalni.
Matteót teljesen leköti a fontos futballmeccse. Amikor egy pékségben meglátja Annát, aki anélkül, hogy akár egy szót is beszélne olaszul, próbál struffolit szerezni, felajánlja a lánynak a segítségét. Együtt vágnak neki az őrült hajszának, keresztül-kasul a szerelem városán…

Oldalszám: 288 oldal
Fordító: Nánási Yvette
Kiadás éve: 2020
Kiadó: Menő Könyvek
ISBN: 9789634038894
Moly-adatlap: itt
Goodreads-adatlap: itt
Megrendelheted: itt


A tavaly olvasott Csók Londonban után idén Rómába utaztam egy kis téli romantikáért, hogy ráhangolódjak a közelgő ünnepekre. Catherine Rider írónő ismét egy olyan történetet adott nekünk, ami könnyed, szórakoztató, mégsem nyálas és klisés. Kellő érzékkel adagolta könyvében a romantikát és a karácsonyt. 
Nagyon meglepő nyitójelenettel indul a történet: Anna egy repülőgépen tart épp Róma felé a barátjával egy esküvőre, és véletlenül megtalálja az eljegyzési gyűrűt, amit Stephen neki szán. Anna bepánikol, hiszen nagyon szereti a fiút, azonban túlságosan fiatalok (19 évesek) a házasságoz. Így a lánykérés elmarad, és külön szállnak le a repülőről. Anna magára marad egy vadidegen városban, szállás nélkül, azonban hamar feltalálja magát és egy karácsonyi sütemény után nyomozva találkozik a focista Matteoval.

Őszintén szólva abszolút tudtam azonosulni Anna reakciójával, hiszen Stephennel eszméletlenül fiatalok egy ekkora volumenű döntéshez, és nem csodálkoztam az események kimenetelén a kapcsolatukat illetően. Igazából a történet fő vonalát nem ez a szál adja, hanem sokkal inkább a gasztronómia kerül középpontba. Ugyanis Anna imád főzni és sütni, nagy álma, hogy karriert építhessen ezen a területen és szakács lehessen. A kötet nagyon kevés időtartamot ölel fel, viszont ez alatt az idő alatt jópár helyszínt megismerünk, Róma különböző kávézóit és éttermeit.

Mindemellett pedig természetesen sok-sok olasz étellel, édességgel és specialitással találkozhatunk. Itt muszáj megemlítenem, hogy ez a rész sokszor nekem túl gyors volt, mert említenek ételeket, azonban nagyon sok nincs elmagyarázva, hogy mi az pontosan, milyen ízű, hogyan képzelje el az olvasó. Ettől függetlenül az olasz életérzés leírásából ez a tény nem vett el.
Emlékeim szerint a tavalyi, londoni kötet sokkal karácsonyosabb. Ott nagyon sokszor volt szó a havazásról, a Karácsonyról, a tél romantikájáról, itt viszont ezt meglehetősen hiányoltam. Mintha csak végigrohant volna az írónő a történeten és az eseményeken, miközben valahol félúton a közelgő ünnep és a téli Olaszország elmaradt volna. Emiatt kicsit csalódott vagyok, mert a fülszöveg, a mesés borító azt ígéri, hogy egy igazi karácsonyi történetet kap az olvasó.

A főszereplők egyébként nagyon könnyen megszerethetők, kedveltem őket végig és kíváncsian vártam a végkifejletet. Kicsit irreálisnak tartom, hogy egy lány egy gyakorlatilag vadidegen menyasszony esküvője miatt töri össze magát és küzd egy süteményért, de ezek a történetek pont erre valók. Kicsit kikapcsolni, ráhangolódni az ünnepre, a télre, és hinni a varázslatban.

Összességében ez a történet egy gyorsan olvasható, kedves történet barátságról, szerelemről, gasztronómiáról és az olasz mentalitásról. Annát és Matteót is az álmaik vezérlik és nagyon tetszett az, hogy mennyire kitartóak és küzdő típusok. Bár nem ugyanott tartanak az álmaik megvalósításában, mégis egymást segítve közelebb kerültek hozzá. A megismerkedésük és az együtt töltött idejük egy igaz barátság alapja. Szeretem, hogy az írónő nem viszi túlzásba a romantikát, és ez a története is egy nagyon kellemes hangulatot, érzést nyújt az olvasónak.


Nyereményjáték

A játékunkban ezúttal talán kevésbé ismert, de annál finomabb olasz édességeket kell felismernetek és beírnotok a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladványom
Egy szerelmes pékinas nevét viseli, aki választottját akarta elbűvölni egy különleges mazsolás kaláccsal. Sok rokonságot mutat a magyar gyümölcskenyérrel, amennyiben ebben is kandírozott gyümölcsök vannak, így narancs, citrom és némi mazsola, de azért egy kis csoki is felbukkan a tésztában. Az olaszok gyakran likőrös mascarpone krémmel fogyasztják. Leginkább a karácsonyi időszakban készítik, ilyenkor nemcsak a család közvetlen fogyasztására sütik, de ajándékba is adják.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai
12.09. Sorok között
12.11. Kelly & Lupi olvas
12.13. Pandalány olvas
12.15. Utószó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése