2020. december 2., szerda

BLOGTURNÉ: Herendi Kata-Szabó Eszter Judit - 20 önismereti kérdés és válasz - pszichológiai kézikönyv önmagadhoz


Mindannyiunknak vannak problémái, amelyekre válaszokat keresünk. Herendi Kata és Szabó Eszter Judit szerint ennek a kulcsa a megfelelő önismeret. A pszichológiával foglalkozó Pszichoforyou magazin alapítóiként évek óta azon munkálkodnak, hogy közelebb hozzák ezt a tudományt az emberekhez, a Bookline-nál nemrég megjelent 20 önismereti kérdés és válasz című könyvük pedig egy újabb lépés ezen az úton. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, mit gondolunk a kötetről!

A fülszöveg
Az ​élet természetes része, hogy vannak problémáink, elakadásaink, amelyekre folyamatosan keressük a megoldást. Aranyszabály, hogy bármilyen nehézségről legyen szó, az első lépés, ha jobban értjük és ismerjük önmagunkat. Ha tisztában vagyunk az erősségeinkkel, a félelmeinkkel és a vágyainkkal, teljesebb, harmonikusabb, jobb életet élhetünk. A Pszichoforyou online magazin szerzői ebben a könyvben húsz alapvető téma köré csoportosítják a legfontosabb önismereti gondolatokat, hogy azok kapaszkodóként szolgáljanak az önismeret útján. A közérthetően, mély empátiával bemutatott pszichológiai elméletek és a gyakorlati feladatok számos aha élményt és felismerést tartogatnak. Egy jó pszichológushoz hasonlóan, ez a könyv sem kész megoldásokat kínál, hanem teret és lehetőséget teremt, hogy ki-ki a saját ritmusában, a saját tapasztalásai és felismerései mentén kerüljön közelebb a saját válaszaihoz. A kötet végére így átfogó képet kapunk a saját személyiségünkről, betekintést nyerünk a legizgalmasabb pszichológiai trendekbe is, és bátorságra tehetünk szert, hogy továbbhaladjunk az önismeret útján.

BIZALOM Hogyan tanulhatok meg újra bízni másokban?
DÖNTÉS Hogyan hozhatok jó döntést?
ÉRZELMEK Hogyan kezelhetem jobban az érzelmeimet?
FELADÁS Honnan tudjam, mikor érdemes továbblépni?
HALOGATÁS Miért olyan nehéz elkezdeni vagy éppen befejezni valamit?
HATÁROK Hogyan óvhatom a határaimat?
JÁTSZMÁK Hogyan kerülhetem el a játszmákat?
KAPCSOLATOK Miért nehéz másokhoz kapcsolódni?
KUDARC Hogyan kezeljem a kudarcokat?
MEGBOCSÁTÁS Mit jelent valójában a megbocsátás?
ÖNBIZALOM Miért nincs önbizalmam?
ÖNSORSRONTÁS Miért nem jutok egyről a kettőre?
ÖNSZERETET Miért nem tudom szeretni magam?
ŐSZINTESÉG Miért olyan nehéz őszintének lenni?
PERFEKCIONIZMUS Miért hajszolom a tökéletességet?
PIHENÉS Miért nem tudok pihenni?
RÁGÓDÁS Miért nem tudom elengedni a múltat?
SZÉGYEN Miért szégyellem magam (mások helyett)?
SZENVEDÉS Miért nem tudom jól érezni magam?
VÁLTOZÁS Mi segít a változásban?

Kiadó: Bookline
Év: 2020
Oldalszám: 236
Moly-adatlap: itt
Megrendelheted: itt



Ahhoz, hogy a világot reálisan lássuk, először önmagunkat kell tisztán látni. Kik vagyunk, milyen a személyiségünk, mik az erősségeink és szembe kell néznünk azzal is, hogy mik jellemünk gyengébb pontjai, amikben fejlődni érdemes. A 20 önismereti kérdés és válasz című kötet összefoglalja azokat a legfontosabb kérdéseket, melyek az alappilléreit adják egy kiegyensúlyozott személyiségnek.
Régóta foglalkozom önismerettel és számos könyvet olvastam a témában, így tudtam, hogy ezt a kötetet is szeretném elolvasni. A könyv alapvetően átlagos önismereti témákkal foglalkozik, azonban a sablonos válaszok helyett más aspektusból közelíti meg az egyes kérdéseket. Nagyon tetszett és örültem neki, hogy egy kicsit mást, többet nyújtott ez a könyv a többi hasonló önfejlesztőhöz képest. Valljuk be, belépünk egy könyvesboltba és tömve vannak a polcok klisékkel elhalmozott, segítő könyvekkel, de ezek többsége ugyanazokra a sémákra épül (nem azt mondom, hogy nem jók, csak sokszor ismétlődnek bennük tanácsok és témák). Azonban ennek a szerzőpárosnak sikerült újat mutatnia. Nem voltak benne óriási ledöbbenéseim és felfedezéseim, mégis azt éreztem, hogy úgy fogalmaznak, hogy nem a szokásos tanácsokat kapom egy-egy témában, hanem ennél többet.

Az önismeretre szánt idő sohasem elpazarolt idő. Mindig kifizetődő: vagy azért, mert megerősít abban, hogy valamit jól gondolunk és teszünk, vagy pedig szembeállít a gyengeségeinkkel, amiken szükséges változtatnunk. A kötet a pszichológia és önismeret elképesztően szerteágazó területeiből körbejár nagyon sokféle kérdést az érzelmeinkkel és érzéseinkkel, emberi kapcsolatainkkal, és mindennapi küzdelmeinkkel kapcsolatban.

A 20 feltett kérdés jelentős része  az önmagunkkal való szembenézés nehézségeivel foglalkozik. Hiszen ha jól belegondolunk, tükörbe nézni és szembesülni azzal, hogy nem vagyunk tökéletesek, meglehetősen nehéz. Ez a kötet azonban segít abban, hogy miként kezeljük érzelmeinket, építsük fel önbizalmukat és szeressük önmagunkat, hibáinkkal együtt. Mindemellett olyan egyszerűnek tűnő kérdéseket is felvet, minthogy miért nem érezzük magunkat jól a bőrünkben vagy épp miért nem jutunk előbbre az életünkben, és haladunk a céljaink felé könnyebben. A magyarázatok mellett gyakorlati tippeket kapunk minden fejezetben, amik nagyon egyszerűen alkalmazhatók. 

A kérdések között megtaláljuk természetesen a párkapcsolati kérdéskört is. Ami nekem különösen érdekes volt ezek közül, az a múlt elengedése, a bizalom felépítése, és az őszinteség voltak, de kiemelném témájából adódóan a tökéletesség hajszolását is. Utóbbi nem feltétlen a párkeresésben jellemző az emberekre, és emiatt is érdekes kérdés lehet az olvasóknak.

Az embertársainkhoz való általános viszonyulásunkról szintén találunk fejezeteket a kötetben. A határaink óvása fejezetben például azzal foglalkozik a szerzőpáros, hogy mikor mondjuk nemet valamire, hogyan jelöljük ki határainkat, többek között a munkahelyünkön. A másokhoz való kapcsolódás, a kommunikáció nagyon sok embernek komoly kihívást jelent, és ez kudarchoz, félreértésekhez és csalódáshoz vezet. A kötet több fejezetében olvashatunk arról, hogyan kezeljük és javíthatjuk embertársainkkal való kapcsolódásainkat, hogy azok erősebbek és stabilabbak lehessenek.

Végül, de nem utolsó sorban a változás elkerülhetetlenségével zárom bejegyzésemet. Úgy gondolom, hogy a változás jó és kell minden ember életébe, hiszen maga a világ is folyamatosan változik. Ezért szükséges nekünk vele fejlődni, tudatosabban élni és megismerni önmagunkat. Ez pedig hozzásegít minket ahhoz, hogy teljesebb és boldogabb életet élhessünk.



Nyereményjáték

A könyv 20 különböző kérdésben próbál meg tippeket, tanácsokat adni az olvasóknak. Minden állomás bejegyzésének szövegében kiemeltünk néhány betűt, amelyekből ezeknek a kategóriáknak a nevét tudjátok kirakni. Ebben segítségetekre lehet a fülszöveg, ahol ezek a témakörök is fel vannak sorolva (pl. perfekcionizmus, döntés).
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway
A turné állomásai
12.02. Pandalány olvas
12.04. Utószó
12.06. Spirit Bliss Sárga könyves út
12.08. Readinspo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése