2021. március 16., kedd

BLOGTURNÉ: David Attenborough - Egy élet a bolygónkon


David Attenborough utolsó könyvében nem kevesebbre vállalkozik, minthogy megpróbálja megmenteni bolygónkat az egyre fenyegetőbb környezeti katasztrófáktól. Könyvében sorra veszi a problémákat, lehetséges kimenetelüket, de nem csak ijesztget, a megoldásokat is tálcán kínálja fel nekünk, csak élnünk kell a lehetőséggel. 
Tarts velünk, hogy megtudhasd, milyen hatással volt bloggereinkre!

Kiadó: Park, 2020
Oldalszám: 300 oldal, keménytáblás
ISBN: 9789633557006
Moly-adatlap: itt
Megrendelheted: itt



A fülszöveg
Kilencvennégy ​éves vagyok. Rendkívüli élet jutott osztályrészemül; csak most kezdem felismerni, hogy mennyire rendkívüli.
Fiatalkoromban úgy éreztem, hogy odakint a szabadban az érintetlen, őseredeti természet vesz körül – ez azonban nem volt egyéb, mint illúzió. Korunk nagy tragédiája – az érintetlen természeti környezet folyamatos zsugorodása és a biológiai sokféleség, a biodiverzitás csökkenése – alig észrevehetően nap mint nap itt zajlik körülöttünk.
Tanúja voltam ennek a hanyatlásnak. Az Egy élet a bolygónkon a tanúvallomásom, egyben a látomásom is. Történet arról, miként követtük el a leghatalmasabb tévedésünket, és annak felvázolása, hogy ha haladéktalanul cselekszünk, hogyan tudjuk helyrehozni ezt a tévedést.
Ma még – utoljára – van esélyünk arra, hogy tökéletes otthont teremtsünk magunknak, és helyreállítsuk az épségét annak a csodálatos világnak, amelyet örököltünk.
Csak akarnunk kell.
Földünkön az élővilággal osztozunk, mely az elképzelhető legcsodálatosabb, évmilliárdok alatt kialakult létfenntartó rendszer. Bolygónk stabilitása azonban megingott, miközben a biológiai sokféleség vészesen lecsökkent – a kettő ugyanis szorosan összefügg. Helyre kell állítanunk a biodiverzitást, amit oly kíméletlenül pusztítottunk. Ez az egyetlen kiút a magunk által előidézett válságból. Vissza kell vadítanunk a világot.
A könyvhöz kapcsolódó film, Egy élet a bolygónkon címmel, a Netflixen látható.


David Attenborough legújabb könyvét úgy gondolom, hogy nagyon fontos lenne mindenkinek elolvasnia. Ebben a kötetében nem korábbi utazásairól mesél, pontosabban elsősorban nem azokról, hanem a világunkat érintő problémákat mutatja be kellő részletességgel ahhoz, hogy realizálni tudjuk a klímaváltozás és környezetvédelem sürgető fontosságát.
Mindenhol ezzel találkozunk a mindennapokban: szelektív hulladékgyűjtés, kevesebb hulladéktermelés, alternatív megoldások egyszer használatos eszközök helyett, környezetvédelem.

  Ez a kötet pedig tudományos, mégis bárki számára érthető módon tárja elénk a bolygó azon változásait és ok-okozati összefüggéseit, melyek mindegyike az emberiség tevékenységéhez köthető.

Monumentális, az egész világra kiterjedő változtatásokra van szükség ahhoz, hogy a Földet, a természetet és az élővilágát is meg tudjuk védeni és ne okozzunk még több kárt benne. Ehhez azonban a világ vezetőinek egyöntetűen rá kellene bólintania olyan döntésekre, melyek az egész világra, mindennapi életünkre hatással lesznek. Legyen szó a gazdaságról, állami érdekekről, pénzről, a változtatásokkal hosszú távon csak nyerhetünk. És ami a legfontosabb: a természet mindezt meg fogja hálálni.

A könyv összefoglalja mindezek közül a legfontosabb változásokat, hogy miért van rájuk szükség és egyúttal megoldást is nyújt a legtöbbre. Számos kutató, biológius, kémikus és vezető dolgozik azon, hogy a lehető legjobb megoldást nyújthassák ezekre a problémákra, melyek megoldása nem várhat. Mindezek közül kettő, amit különösen kiemel Attenborough: a fosszilis tüzelőanyagok felváltása környezettudatos megoldásokra, valamint a biodiverzitás megőrzése.
Természetesen a könyv elolvasásától nem lettem szakértő a témában, de sok új információhoz jutottam. A fosszilis tüzelőanyagok előállítása és felhasználása (kőolaj, földgáz) során szén-dioxid kerül a levegőbe, ami rendkívüli mértékben növeli az üvegházhatást, melegíti az egész bolygót, és ezáltal gyorsítja a klímaváltozás folyamatát.  Erre megoldás lehet a napenergia kihasználása, mely megújuló energiaforrás, tehát a Föld számára is megfelelő megoldás,  mindemellett jóval gazdaságosabb- Hasonlóan a szél- és vízenergia felhasználása is jó út lehet számunkra.
biodiverzitás szóval ebben a könyvben találkoztam először, mely röviden az élőlények sokaságát, a természet eredendő állapotát jelenti. Ennek megőrzése és az eredeti biodiverzitás visszaállítása nem lehetetlen küldetés, hiszen ha hagyjuk, hogy a természet tegye a dolgát, nem ártunk neki például erdő kiirtásokkal és a tengerek túlhalászásával, akkor idővel visszaállhat az az állapot, ahol az élővilág és a természet újra egyensúlyba kerülhet. És természetesen ez azt is jelenti, hogy bizonyos határokon belül az emberiség is ki tudja venni a részét ebből a haszonból.


A kötetnek keret ad az, hogy bevezetőként és lezárásként a csernobili 1986-os tragédia helyszínéről beszél Attenborough. Ott, ahol az ember által okozott egyik legnagyobb tragédia történt, ma a természet visszafoglalta, ami az övé. Az épületeket benőtték a növények, fák, bokrok, állatok jelentek meg a környéken, köztük már kihalófélben lévő egyedek is. Ez pedig reményre ad okot nekünk, hiszen ha egy ekkora tragédia után képes a természet megújulni, akkor a segítségünkkel talán az okozott károk egy részét helyrehozhatjuk, vagyis: van remény.

Csodálatra méltó, ahogy a természetben minden apró részlet mennyire tökéletesen része egy óriási rendszernek, és ezáltal az emberiség bárminemű közbeavatkozása felborítja az egyensúly és máris teljesen másképp működik a rendszer. Legyen szó a korallok jelentőségéről vagy épp a tápláléklánc tetején álló vadállatokról. A könyvet olvasva döbbentem rá, hogy mennyire kevés ismeretem van még mindig erről a csodálatos, érdekes és izgalmas bolygóról, és a jövőben mindenképpen sokkal több természettudományi ismeretre szeretnék szert tenni akár könyv, akár dokumentumfilmek által.

Becsuktam a könyvet és azt éreztem, hogy most azonnal indulás, tegyük meg, amit a bolygó megkövetel, rakjunk rendet a Földön. Mindenkinek jobb lesz és mindenki csak nyerhet vele. Persze én magam ehhez kevés vagyok, de a magam szintjén továbbra is folytatni fogom kis lépésekben a mindennapjaimat a zerowaste életmód felé.


Nyereményjáték

Aktuális játékunkban olyan személyeket gyűjtöttünk össze, akik az állatoknak, a természetnek szentelték életüket, ezáltal közelebb hozva az élővilágot a hétköznapi emberekhez, valamint sokat tettek a környezetünk megóvásáért is. Minden állomáson találhattok egy fotót, nektek pedig csak annyi a dolgotok, hogy megmondjátok, melyik híres természettudóst, kutatót látjátok a képen, és beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladványom


a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai
03.08. - Booktastic Boglinc
03.10. - Könyv és más
03.12. - Könyvvilág
03.14. - Readinspo
03.16. - Pandalány olvas

2 megjegyzés:

  1. Drága Molyikertesóm!

    Szuper ajánló lett, minden szavából sugárzik, mennyire fontos neked ez a téma, és mennyire a szíveden viseled a Földünk egészségét.
    Rendkívüli könyv lehet, mindenképp szánok rá majd időt az ajánlásod miatt, hiszen én is szeretnék minél többet tenni a bolygónk épségéért.

    Millió puszi:
    Molyikertesód <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbim, nagyon örülök, hogy ez jött át a bejegyzésemből, mert tényleg úgy érzem, hogy ez egy nagyon fontos könyv, nemcsak számomra, és egy ébresztő lehet sokaknak arra, hogy elkezdjenek másképp gondolkodni a jövőről.

      Puszillak <3

      Törlés