2020. október 28., szerda

BLOGTURNÉ: Amy Harmon - Csak a szél tudja


A Homokból és hamuból című nagysikerű történelmi regény után a Libri Könyvkiadó most újabb Amy Harmon kötetet hoz el a magyar olvasóknak. Ez alkalommal a szerző csodálatos, időutazós romantikus regénye kerülhet fel a magyar polcokra, amely a gyönyörű Írországba repít el bennünket. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt a könyvből!

Kiadó: Libri Könyvkiadó
Szerző: Amy Harmon
Fordító: Getto Katalin, Horváth Viktor
ISBN: 9789634337072
Oldalszám: 564 oldal

A fülszöveg 

Anne Gallagher fájdalmas kötelességének tesz eleget. Írországba tart, hogy imádott nagyapja hamvait ott helyezze végső nyugalomra. Anne-t kislányként elbűvölték a nagypapa történetei az óhazáról, ahol most szinte beszippantják az emlékek, és visszarepítik az időben.
1921-ben Írország véres testvérháború felé sodródik. Amikor Anne feleszmél, sérült, zavart, és nem tudja, hol van, mégis biztonságban érzi magát dr. Thomas Smith védőszárnyai alatt, aki egy furcsamód ismerős fiú gyámja. Összetévesztik a fiú rég eltűnt anyjával, és Anne elfogadja új személyiségét, mert meggyőződése, hogy az asszony eltűnése összefügg vele. Ahogy egyre nő az országban a feszültség, Thomas csatlakozik a függetlenségért vívott harchoz, és Anne-t is magával sodorja a történelem vihara. Válaszút előtt áll: lemondjon-e korábbi életéről a szerelemért, amelyről nem hitte, hogy valaha is rátalál?
Amy Harmon regényében az ír történelem tragikus történelmi korszaka és egy különleges szerelem története elevenedik meg magával ragadó módon. A kötetet 2019-ben a Goodreads olvasói a legjobb történelmi regények közé szavazták.

"Kettétörtem a szívem,
ütöttem vadul.
Milyen anyag? Úgy hittem,
kőből alakult,
s hogy e sötét és elhagyott terem
mélyéből előlépsz, Szerelem."
W. B. Yeats

Amy Harmonnal először a méltán népszerű Arctalan szerelem című regénye megjelenésekor találkoztam. Most pedig egy olyan történetet tárt elénk, melynek témája a múlt, a családtörténet és a történelem. Különleges könyvet tart a kezében az olvasó, mely elrepít minket a múltba, és egy valódi időutazásban vehetünk részt. Az egyik pillanatban még a jelen Amerikájában járunk, míg hirtelen 1921-ben, Írországban találjuk magunkat. Nagyon izgalmas volt egy olyan történetet olvasni, amiben múlt és jelen összemosódik és egy idő után elveszti az olvasó az időérzékét, nem érzékelve a valóságot.

Nagyon kíváncsian vártam, hogyan fog kinézni egy olyan regény, amiben a főszereplő visszarepül a múltba és vele utazunk mi is. Filmen láttam már hasonlót (például Kate és Leopold), viszont könyvet nem olvastam a témában. Anne nagyapja halála után érkezik meg Amerikából Írországba, hogy teljesítse szeretett nagyapja utolsó kívánságát, míg egy baleset következtében a múltban találja magát. Nem érti, ez hogyan lehetséges, mi vár rá és hogyan tudna visszakerülni a jelenbe. Azonban az események sodorják magukkal és a múlt teljes mértékben a valóságává válik. Minél inkább kiismeri magát a múltban, annál kevésbé lesz fontos számára, hogy visszatérjen 2001-be. Mi pedig vele tartunk ezen az utazáson. Olvasás közben végig az járt a fejemben, hogy vajon milyen sors vár Anne-re, ott marad-e a nagyapja gyermekkorában zajló események kellős közepén, vagy visszajut saját világába.Ha úgy dönt, hogy marad, tényleg újraéli majd az azóta történt történelmi eseményeket, de ha visszajut a jelenbe, hogyan fog történni. Sok-sok kérdés kavargott bennem, miközben teljesen elvarázsolt a történet. Írország mesés tájai elevenednek meg a könyv lapjain, magam előtt láttam a zöldellő legelőket, a szeles tengerpartokat, a kis falvak nyüzsgő életét.

A karaktereket könnyű volt megszeretni, főleg Anne-nel tudtam azonosulni, viszont a többiek nagyon lassan kezdték megmutatni magukat. Körülbelül a történet felétől ismerhetjük meg őket jobban, amit kicsit sajnálok. Bár nem vagyok tisztában Írország történelmével, mégis az az érzésem, hogy alapos háttérmunka és anyaggyűjtés előzte meg a regény megírását. Amynek minden elismerésem azért, hogy ilyen részletes munkát adott ki a kezei közül. Figyelt olyan apró momentumokra is, mint például egy gomb jelentősége és említése (ha elolvassátok a regényt, megértitek, mire gondolok). Olvasás közben pörögtek az oldalak. Annyira olvasmányosan ír Amy, és a történet mindamellett, hogy tetszett, igazi élményt ad. Lenyűgöz az időutazós titokzatosság, ami folyamatosan jelen van benne.

A könyvben szereplő Lough Gill egy létező tó

Mivel ehhez hasonló időutazásos történetet nem volt alkalmam eddig olvasni, szinte faltam az oldalakat. Rendkívül könnyen magával ragadt Amy Harmon regénye, akinek gyönyörű leírásai segítettek abban, hogy a könyv letehetetlen legyen. Nagyon könnyen belerázódtam a történetbe, egyedül a nevekkel voltam bajban. A sokféle név és a rokoni szálak erősen a regény központi részét képezik és fontosak, viszont kellett egy kis idő, amíg összeállt a fejemben a kép, hogy ki kinek a kije, és milyen szerepet tölt be a családban, illetve Anne életére nézve miért van jelentősége. De ez természetesen nem vette el a kedvemet az olvasástól, mert onnantól, hogy beindultak az események, teljesen magával ragadott a történet.



Nyereményjáték

A könyvben fontos szerepet töltenek be W. B.Yeats versei, így mostani játékunk során az egyes állomásokon egy-egy Yeats versből találhattok részleteket. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található költemény címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Libri Könyvkiadó által felajánlott példányt a könyvből!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladványom
"Ha árnyalom pilláimat
meg a bíbort ajkamon,
s hogy csillog-e szemem,
a tükröt faggatom:
nem hívságból teszem -
egy arcot, ködbeveszőt
lesek - enyém volt hajdanán,
a Teremtés előtt."

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai
10.26. - Veronika’s Reader Feeder
10.28. - Pandalány olvas
10.30. - Kelly és Lupi olvas


Képek forrása: Pinterest, Libri

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése