2020. február 7., péntek

BLOGTURNÉ - Szurovecz Kitti: Az egyetlen ismerős arc


Az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg nemrégiben Szurovecz Kitti immár tizenegyedik regénye, Az egyetlen ismerős arc, melyben lélektan, romantika és humor finom egyvelege biztosítja, hogy csak úgy repüljenek a percek olvasás közben. Ezúttal a Blogturné Klub három bloggere ragadott könyvet, hogy megismertethesse veletek a pszichológushallgató Dorina, és a csábító színész, Nolen történetét. Tartsatok velünk, hogy a végén Ti is gazdagabbá válhassatok a kötet egy példányával!

A fülszöveg
A ​huszonnyolc éves egykori pszichológus-hallgató Dorina hosszú ideje rövidtávú memóriazavarban szenved, ami azt jelenti, hogy csupán egyetlen napig képes az új ismerőseire és a friss élményeire emlékezni. Aztán egy este elmegy a családjával megnézni egy színházi előadást és minden megváltozik: reggel arra ébred, hogy emlékszik a monodráma főszereplőjére, Heltai Nolenre, akit szakmai berkekben nemcsak az egyik legígéretesebb feltörekvő színészként, hanem a legrémesebb hazug szoknyapecérként is számon tartanak. A harminchárom éves férfi jóképű és csábító, de számító és rideg is. Egy dolog érdekli igazán: a saját boldogulása. Azonban az, hogy az amnéziás lány belép az életébe, alaposan a feje tetejére állítja a sekélyes világát. Mindkettejük számára szédületes belső utazás kezdődik…

Meddig hordozhatunk vérző sebeket büntetlenül? Képesek vagyunk-e a vélt vagy valós bűneinkért megbocsátani egymásnak, de elsősorban önmagunknak? Szurovecz Kitti új lélektani szerelmes regénye leginkább ezekre a kérdésekre keresi a választ. Az egyetlen ismerős arc a mélyre ásott emlékek és az elfojtott érzelmek hatalmának története.


Kiadó: Athenaeum Kiadó
Kiadási év: 2019
Oldalszám: 304 oldal
ISBN: 9789632939384
Moly-adatlap: itt
Megrendelheted: itt



Nagyon régóta terveztem már olvasni Kittitől. Itt volt az ideje és erre a történetre azonnal kíváncsi lettem az előzetes információk alapján. Egy fiatal nő, aki rövidtávú memória zavarral él, minden nap számára új kezdet és egy férfi, aki pedig szintén csak a mának él, de egészen máshogyan.

Dorina és Nolen története különleges minden szempontból. Két egymástól teljes mértékben távol álló személyiség találkozik, és kiderül, hogy valami mégis összeköti őket. Amikor elkezdtem olvasni a könyvet, elsőre feltűnt, hogy az írónő stílusa mennyire színes és érdekes. A leírásai, párbeszédei abszolút egy tapasztalt, kialakult írási stílussal rendelkező írónőről árulkodnak és mivel régóta követem Szurovecz Kittit, tudom, hogy profi újságíróról és riporterről beszélünk. Ez érződik minden sorából és pontosan ebben reménykedtem. Tizenegy megírt regény után nem meglepő.


A kötetet a könyvbemutató előtt pár nappal szereztem be és szinte azonnal nekiálltam olvasni, így a bemutatón már volt némi fogalmam a történetről és karaktereiről. A bemutatón hallott beszélgetés pedig adott egy plusz töltetet az olvasás élményéhez. Fontos részét képezte a beszélgetésnek a főszereplők, Dorina és Nolen személyisége.
Dorina memóriazavara nagyon megnehezíti életét, minden nap jegyzetekből tudhatja meg a körülötte zajló dolgokat, csak a hét évvel ezelőtt, 21. születésnapja előtti eseményekre emlékszik. Ez a probléma gyakorlatilag teljesen korlátozza a lehetőségeit, legyen szó bármiről. Nővére és édesapja minden mozzanatát figyelik a lánynak, önállósodásra nincs esély. Hiszen hogyan is élhetne így egyedül, ha a szomszédos parkból sem biztos, hogy hazatalál egyedül?! Nehéz és komoly küzdelem ez mindhármójuk számára, pedig egyikőjük sem nehéz természet. Dorina azelőtt egy életvidám, barátságos, vonzó és érdekes lány volt, azonban a betegség miatt eltávolodott a barátaitól, dolgozni sem tud így, és nincs jövőképe.
Ekkor lép az életébe Nolen. Dorina egy színdarabot néz meg a nővérével, amiben a férfi a főszereplő, az imádott színész, akinek lábai előtt hever a fél világ. Hét év óta ő az első ember, akire másnap is képes emlékezni. A férfi szakmájában sikeres, népszerű, a színészek irigylésre méltó életét éli. Látszólag. Nők fordulnak meg az ágyában, hiába van állandó barátnője. Ez azonban mind figyelemelterelés, hiszen túl közel magához senkit sem enged. És ekkor megjelenik nála Dorina nővére, hogy a segítségét kérje...

A két főszereplő közül Dorinát azonnal megkedveltem. Egy kedves, figyelmes fiatal nő, akivel a sors kegyetlenül elbánt. Egy tragédia okozta azt a traumát, ami miatt a memóriája felmondta a szolgálatot és lehet, hogy élete végéig minden nap így fog telni. Őszintén csodáltam Dorina türelmét, ahogy minden egyes nap képest volt megküzdeni ezzel. Minden egyes nap elolvasta az előző napi feljegyzéseket, hogy ki kicsoda, mi történt vele, hol van, hogyan él. El se tudom képzelni, hogy milyen érzés lehet felkelni teljesen tiszta fejjel és mintha minden nap egy tiszta lap lenne. Ijesztő, nem kicsit. És mivel a köszönetnyilvánításban olvastam, hogy valós személy mesélt erről a betegségről, még inkább el tudom hinni, hogy ez ilyen lehet. Úgy érzem, hiteles képet kaptam róla.

A másik szereplővel, Nolennel eleinte jócskán voltak gondjaim. Mondjuk ki, az első pár fejezetben egy bunkó, nagyképű, élvhajhász volt, lekezelő stílussal. Talán egyedül Írisszel, a menedzserével volt normális, aki egyébként egy karakán, határozott nő. Szóval ő megmondta neki, ha valami nem tetszett, és még szórakoztató szereplő is mellé.

Aztán ahogyan kezdte megismerni egymást a két főszereplő, mindketten változtak. Főként Nolenen láttam a pozitív irányú változást. És ami fontos az ő esetében, az a közösségi médiától és a telefontól való függés. Manapság meg sem lepődünk, ha valaki a saját telefonja rabja, fél percenként nézegeti, posztol, nyomkodja a kijelzőt. Nolennek, aki elismert színész, természetesen elengedhetetlen, hogy kapcsolatot tartson a közönséggel és rajongóival. Így, amint megvonják tőle az eszközt, más megvilágítást kap a jelleme. Kezd kibontakozni az a Nolen, aki szerethető, aki él, aki kedves másokkal. És ezt a Nolent én nagyon megszerettem. Az ő esetében egyértelműen látható a jellemfejlődés, míg Dorinánál kevésbé. Nála a betegség játssza a központi szerepet. 
Egy olyan könyvet tart kezében az olvasó, ami alapvetően komoly és fontos témát, egy betegséget feszeget, mégsem éreztem olvasás közben egy percig sem nyomasztónak. Nemcsak felszínesen érinti a témát, hanem testközelből ismerhetjük meg a memória zavart, de ezt lehet azért is gondolom így, mert a bemutatón a beszélgetés elképesztően sokat adott hozzá a történethez, sok plusz információ hangzott el. A könyv minden sorából érződik az az alaposság, amivel az írónő utánajárt a tényeknek. Egyértelmű. hogy komoly munka áll a könyv megírásának hátterében. 

Nagyon-nagyon örülök, hogy elolvashattam a történetet és rövidesen bepótolom az írónő korábbi regényeit.


Nyereményjáték

Meglehet, Az egyetlen ismerős arc romantikus és kissé komikus jellemzőit tekintve igencsak könnyed, szórakoztató irodalomként tartható számon, azért megfigyelhető benne egy erős lélektani vonulat, és az ehhez illő komolyság is - ami mondhatni védjegyévé vált már Szurovecz Kitti kései munkásságának. Az írónő nem fél rendre igencsak kényes témákat venni elő regényeiben, így turnénk nyereményjátékán is ezeké lesz a főszerep: mindhárom állomáson a bejegyzésben elszórt kiemelt betűk várnak rátok, amelyeket megfelelő sorrendbe téve és összeolvasva egy-egy kényesebb témát kaptok megfejtésül - a feladatotok pedig az lenne, hogy beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy az adott téma Kitti melyik regényének áll a középpontjában. A helyesen válaszolók között a könyv egy példánya kerül kisorsolásra!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


A turné állomásai:
02.07. Pandalány olvas
02.09. Könyv és más
02.11. Never Let Me Go

10 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök, hogy olyan fantasztikus élményeket élhetünk át közösen, mint az a bizonyos könyvbemutató. Rám is nagy hatással volt minden szava. :')

    Szuperül megírt, összeszedett bejegyzés lett ez is! Látszik, hogy mennyire magával ragadott a regény, és mennyire szeretted olvasni. Valóban különleges történet Nolené és Dorkáé.:)

    Millió puszi:
    Barbid

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igeeen, szuper délután volt! :* Még sok ilyet 2020-ban is!
      Köszönöm, hogy elolvastad és tetszik a bejegyzésem, öröm volt róla írni.
      Millió puszit küldök! <3

      Törlés
  2. Szuper bejegyzés lett, egészen meghoztad a kedvem a könyvhöz. Őszintén szólva számomra kissé sablonosnak tűnt a fülszöveg, de a posztodból úgy tűnik, hogy éredekesek, hitelesek a karakterek, ami nekem nagyon fontos a regényekben. Valamikor majd én is teszek egy próbát a könyvvel. ��

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nem fogsz csalódni. :) Kitti nagyon alapos kutatómunkát végzett, sok emberrel beszélt, anyagot gyűjtött, erről mesélt a könyvbemutatón is.
      Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet. :))))

      Törlés
  3. Semmit nem olvastam még az írónőtől, bevallom, annyira nem is vonzottak az írásai, megvoltam nélkülük. Ez a könyv viszont érdekesnek tűnik, olyannak, ami megérdemli, hogy legalább elkezdjem olvasni, aztán meglátjuk :) Köszönöm a kedvcsinálást :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem ez volt az első olvasmányon tőle és bátran kijelentem, hogy érdemes eztel kezdened, nagyon alapos kutatómunka áll mögötte, a történet pedig remekül van felépítve.
      Csak ajánlani tudom. :)

      Törlés
  4. Én már olvastam az írónőtől és nagyon szeretem a munkásságát. Ez a könyve még nem került a kezeim közé, de annyira beleszerettem a borítójába, hogy mindenképpen szeretném elolvasni. Az értékelésed nagy tetszett. Még egy plusz löketet adott ahhoz, hogy biztosra megvegyem a könyvet. Valahogy úgy tudom elképzelni mint ahogy van egy film. Asszem ott is elfelejti a nő, hogy mit csinált előző nap ezért folyamatosan randizik egy sráccal. Bocsiii nem jut eszembe a film címe 🙈🙈

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem az Ötven első randi című filmre gondolsz Drew Barrymoreral és Adam Sandlerrel. Itt nem egészen így történik, hanem a csajszi post-itokat és naplót ír, amik segítenek neki minden egyes nap felidézni az eseményeket.
      Szerintem szeretni fogod ezt a Kitti-könyvet is, jó olvasást kívánok!

      Törlés
  5. Imádtam Nolen és a Dorina történetét, Kitti most is magasra tette a mércét, nem semmi olvasmány volt. :)
    Szuper bejegyzés lett, örülök, hogy hasonlóan nagyon szerettük mindketten a könyvet! 💖
    És persze olyan jó volt találkozni a könyvbemutatón! *-*

    Lillsz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is nagyon szerettem olvasni, abszolút jó döntés volt először ezt olvasni Kittitől, kíváncsian várom a további köteteit. :))))))
      Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, igen, én is nagyon örülök, hogy találkoztunk! ;)
      Puszillak <3

      Törlés