2017. szeptember 29., péntek

Csabai Márk: Határtalanok (előolvasás)


Igazán megtisztelő feladatot kaptam az Álomgyár Kiadótól, ugyanis lehetőségem adódott egy hamarosan megjelenő könyvük előolvasására. A könyv pedig nem más, mint Csabai Márk Határtalanok című vadiúj krimije. Márk írói tevékenységét régóta figyelemmel kísérem és nagy meglepetés volt számomra a bejelentés, hogy ő is ezen túl az Álomgyár íróinak csapatát fogja erősíteni. Örültem neki és kíváncsian kezdtem bele új regénye olvasásába.

A fülszöveg

Csatai Csaba, a másodosztályú gengszter évek óta a hírhedt Bobrov család szolgálatában tevékenykedik a budapesti éjszakában. Csaba elkövette élete legnagyobb hibáját: titkosnak szánt románcba keveredett főnöke lányával. Ezért a keményebb időket is megélt egykori maffiózó nagyágyú, az öreg Bobrov Csabáért küldi embereit, aki gyorsan főnöke gyóntatószékében találja magát Tádé nevű barátjával együtt. Az ügy hamar váratlan fordulatot vesz, amikor kiderül, hogy mégsem a légyott miatt akarják elszámoltatni.
Vajon hogy kerül a képbe Pacal, az autónepper, Kugli, a kalugai pofozógép, és Alaa, az illegális bevándorló? És mi köze mindehhez Csabának és Bobrovnak?
Számtalan kihívás során az élet különös lapokat oszt főhősünknek, aki belekeveredik az embercsempészetbe. Mindenki kifordul magából és leveti az álarcát. Csaba ráébred, hogy mindenki másért akar bejutni Európába. Van, aki a megélhetésért; van, aki el akar pusztítani mindent; és van, aki a családja után jött. Hamar világos lesz számára, hogy Magyarország Európa kapuja és a terroristák már köztünk járnak. A kérdés az, hogy időben felismerjük-e őket és meg lehet-e akadályozni Budapestről egy németországi merényletet.
Csabai Márk, a gyorsan kultuszkönyvekké vált "budapesti csibész" sorozat és a nagy sikert aratott Hatlövetű című regény szerzője újra egy lebilincselő izgalmakkal teli, ízig-vérig életszagú, a tőle megszokott szarkazmussal tarkított történetet hozott olvasói számára.


A könyvet itt előrendelhetitek


Csabai Márk stílusát korábbi könyveiből már ismertem és úgy érzem, hogy továbbra is megőrizte remek humorát, ami sokszor ironikus és számtalanszor hangosan felnevettem olvasás közben. Zseniális!
Mindig is szerettem az izgalmas, váratlan fordulatokban gazdag krimiket és ez a könyv pont ilyen. Mikor már azt hiszed, hogy itt a vége, nincs tovább és több meglepetés már nem jöhet, akkor csavar rajta egyet az író. És ez a titka egy jó kriminek!

Szókimondó, briliáns és rendkívül okos!

Főszereplőnk, Csatai Csaba egy okos, laza srác, akit az élet sötét utakra terelt és a Bobrov-klán szolgálatába állt. A könyv bemutatja a gengszterek, a maffia világát, miközben sodor magával a történet és ugyanúgy, ahogyan Csaba, az olvasó sem tud kiszállni belőle mindaddig, amíg a végére nem ér. Főhősünk sokszor a szerencsének köszönheti életét és furfangossága segíti át számos szorult helyzeten.


Érdekes volt számomra, hogy a történetben gyakorlatilag csak férfi szereplők vannak, bár részben a maffiafőnök lánya is szerepet kapott. A karakterek nagyon eredeti figurák, pont ilyennek képzelem el a „kemény” fiúkat, akik szinte mindent erőszakkal oldanak meg, és aki ellenáll nekik, azt bizony rendesen leápolják. Itt nincs helye magyarázkodásnak és mellébeszélésnek, ezek a fiúk nem romantikus főhősök, hanem igazi rosszfiúk. Csaba azonban nem egészen épül be ebbe a világba, csak az események viszik magukkal és kénytelen beszállni a buliba. Egy utolsó piszkos melóra készül, amivel talán megválthatja szabadságát és maga mögött hagyhatja Bobrovékat. Azonban azzal még ő sem számol, hogy az üzlet, amiben részt kell vállalnia, mennyire ijesztő és emberek sorsa múlik rajta.

Kétes ügyletek, piszkos melók, erőszak, mindez megspékelve humorral.
 
A történet felétől vált világossá számomra, hogy Márk könyve mennyire mai, mennyire aktuális témát feszeget. Az embercsempészet, a terrorizmus és a menekültkérdés napjaink részévé vált, látjuk a híradóban, és elindult egy olyan folyamat Európában, ami szinte minden országot érint. Nem mennék bele politizálásba, a könyv sem teszi, inkább mindennek a vallási oldalát közelíti meg, ugyanakkor megmarad a krimi vonalánál. Bepillantást nyújt egy olyan testvéri kapcsolatba, ahol a két testvér teljesen más életfelfogást képvisel és ez az ellentét szomorú dolgokhoz vezethet.
A könyv végig fenntartotta a figyelmemet, abszolút lekötött és nagyon olvasmányos volt. A kezdetben viszonylag kevés eseménnyel rendelkező történet a közepére teljesen felpörög, és a végén káoszba torkollik. Egyedül Csaba volt az, akiben megbíztam végig, a többi karakter rendesen becsapott, és akiről azt hittem, hogy megbízható, ő is megmutatta a valódi arcát. Az alvilágban semmi nem az, aminek látszik.

"Az ember ilyen. Ha jön az adrenalin, azt érzi, képes legyőzni mindent és mindenkit. Legfőképp önmagát és az észszerűséget."
 

Csaba sem makulátlan és ártatlan, nem is tagadja, ugyanakkor van nála egy határ, amit nem akar átlépni. És ez a tulajdonsága az, ami a cselekmény egy újabb bonyodalmát adja, hiszen ha nem akarna kiszállni, akkor teljesen más irányt vett volna a sztori. Kifejezetten kedveltem a főhőst, mert okos karakternek tartom. Drukkoltam neki és sejtettem, hogy az eszessége és a kreativitása számos helyzeten fogja átsegíteni.

Amire még mindenképpen ki szerettem volna térni, az a borító. Miután elolvastam a könyvet, összeállt a kép a fejemben. Egyrészt a borítón látható Parlament, az éjszaka kocsi előtt futó (valószínűleg) férfi, és a szögesdrót is jelképesen leírja a könyv tartalmát. Örültem, hogy a helyszín hazánk és nem pedig valamilyen modern, külföldi csodavilág, ahol a technika átveszi az uralmat és túl könnyen megoldódik minden a cselekményben. Másrészt a cím a könyv befejeztével értelmet nyert számomra, hiszen a Határtalanok utal az embercsempészet témájára. Találó lett!

Készülj fel, mert ez a könyv nem fél az arcodba mondani az igazságot!

Köszönöm a lehetőséget és az élményt, nagyon tetszett a regény!

Képek forrása: favim.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése