2016. szeptember 22., csütörtök

Olvasási szokások book tagNagyon szépen köszönöm az újabb jelölést book tagre, köszönöm Molly molynak, hogy rám is gondolt. =)
Következzenek a kérdések olvasási szokásaimról!
 

1. Van külön olvasókuckód?

Nyáron legjobban az erkélyünkön szeretek ücsörögni és olvasni. Van egy kis asztalom, amire kipakolom könyveket, olykor újságokat, valamint a kötelező kávémat, teámat. Csicseregnek a madarak, süt a Nap, tökéletes hely az olvasáshoz. Télen, a lakásban is van egy kedvenc fotelom, amihez közel van a szekrény, ahova letehetem a bögrémet. :D Szóval lehet bármilyen évszak, mindig megtalálom a megfelelő olvasóhelyemet. Lehetek máshol is, nemcsak otthon.


2. Hogyan jelölöd, hogy hol tartasz a könyvben? Könyvjelzők, vagy papírfecnik?

Szigorúan csak könyvjelzőt használok. Nem bírnám elviselni, ha egy vonatjeggyel, papírfecnivel, csokipapírral, akármivel jelölném, hogy hol tartok. A könyvjelzőket gyűjtöm egyébként is, így sosem lesz belőlük hiány. Ezen kívül post-itet szoktam még használni, de azt csak a kiírandó idézetek megjelölése végett.

3. Mindig el kell jutnod egy fejezet végéig, vagy le tudod tenni bárhol?

Alapvetően le tudom tenni bárhol és szoktam is így olvasni, de legjobban azt szeretem, ha egy fejezet végén tudom abbahagyni az olvasást.


4. Szoktál nassolni vagy inni olvasás közben?
 

Kávé, tea jöhet bármikor, a nassolás már más kérdés. Féltem a könyveimet, a könyvtáriakat is természetesen, a kölcsönbe kapott kötetekről nem is beszélve. Enni mellette nem szoktam, a nassolás is csak minimálisan, kellő távolságból. :D

5. Szoktál zenét hallgatni, esetleg TV-t nézni?
TV-t nézni semmiképpen. Maximum ha nézek valamit a TV-ben és a reklám alatt lehalkítom, addig olvasok kicsit. De úgy, hogy mellettem hangosan menjen, nem tudok olvasni. Zenét hallgatni szoktam, de csak halkan, különben nem tudok a történetre koncentrálni. Legjobb zeneként a HP-filmzenéket szeretem olvasás mellé, szívesen ajánlom könyv mellé őket. Nincs bennük szöveg, szinte klasszikus beütésük van, nagyon jó mellette olvasni.6. Egyszerre hány könyvet szoktál olvasni? 
Mindig megfogadom, hogy egyszerre csak egyet olvasok, hogy arra 100%-ig tudjak koncentrálni, de állandóan elcsábulok és legalább egyet olvasok mellé. Igazából témafüggő nálam. Mert pl egy regény mellett simán olvasok önéletrajzot vagy valamilyen pszichológiai könyvet, ezeknél tuti nem keveredik össze semmi a fejemben.
 

7. Otthon vagy máshol olvasol szívesebben?

Igazából bárhol. Otthon persze a legjobb, kényelmes, nyugis. De buszon, vonaton, bárhol szívesen olvasok, ahol várakozni kell és kitölthetem az időmet.
 

8. Hangosan, vagy csak magadban olvasol?
Magamban. Bár olyan volt már, hogy angol könyvből pár mondatot felolvastam csak úgy magamnak, hogy hogyan hangzik. De ez csak egyszeri alkalom volt.


9. Szoktál előre olvasni, vagy kihagyni oldalakat?

Soha, semmilyen körülmények között. Nem is értem azokat, akiket ilyet csinálnak, vagy például mielőtt elkezdenék a regényt, elolvassák az utolsó oldalakat. Saját örömüket rontják el szerintem.


10. Megtöröd a könyvek gerincét, vagy úgy vigyázol rájuk, mintha újak lennének?
Úgy vigyázok rájuk, mint a szemem fényére. Sajnos volt már olyan, hogy figyelmetlen voltam és megtörtem, azóta is bánom (Csillagainkban a hiba regényemet).


11. Szoktál írogatni könyvekbe, vagy kivagy a gondolattól is, hogy firkálj beléjük?
Irtózom a gondolatától is!


12. Olyan ember vagy, aki elhajítja a könyveket a szoba másik sarkába, ha idegesítő regényt olvas?

Nem tennék ilyet. Maximum kicsit fintorgok rá, de nem dobálnám. xD 13. Ha szembejön veled egy ismeretlen szó, azonnal rákeresel?
Nem mindig. De ami megtetszik, arra azonnal. 
 

14. Mit olvasol most?


Jelenleg két regényt olvasok és egy színezőben alkotok. :D Idén újraolvasom a Harry Potter-sorozatot, amiből most olvasom a negyedik részt, a Harry Potter és a Tűz Serlege kötetet. Mellette olvasok egy könyvtári darabot, a Korához képest című regényt. Nagyon vicces, eredeti sztori, eddig tetszik. A harmadik könyv pedig a Titkos kert, ami igazából nem olvasnivaló, de valahol mégis csak könyvnek számít.

15. Milyen könyvet vettél legutóbb?

Stephanie Perkins Anna and The French Kiss című regényét rendeltem meg a BookDepository külföldi oldalról. Gyönyörűséges, ezen a héten érkezett meg. Magyarul is megvan, többször olvastam és imádom. Angolul is elolvasom.


16. A sorozatokat, vagy az egyrészes köteteket szereted jobban?

Mindegyiket. Mostanában inkább az egyrészesek felé hajlok, mert a sorozatokat nem szeretem „szétcincálni”, azaz más könyveket olvasni közben. De annyira sok jó sorozat van, hogy nehéz mindig eldöntenem, hogy elkezdjek-e egy sorozatot, vagy az önálló könyveket olvassam.


17. Van olyan könyv, amit mindig előrehozol, és szeretettel ajánlasz mindenkinek?

A könyvespolcom örök darabjait: a Harry Potter-könyvek, az Egy különc srác feljegyzései, Csak lélegezz-trilógia, most hirtelen ezek jutottak eszembe.


Amikor megláttam, hogy milyen sok kérdés szerepel ebben a book tagben, hirtelen megijedtem, hogy hú, hogyan fogom végigírni, aztán csak pörögtek a válaszaim, nagyon jó kérdések voltak, köszönöm a lehetőséget!

Aki kedvet kapott hozzá, ossza meg velem/velünk olvasási szokásait. Mindig jó erről beszélni, ötleteket meríteni más szokásaiból.

További szép napot kívánok:

Pandalány


Képek forrása: saját, Google, favim.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése