2019. december 7., szombat

BLOGTURNÉ - Jenny Colgan: Karácsony a Piciny Csodák Pékségében


A Blogturné Klub Jenny Colgan Karácsony a Piciny Csodák Pékségében című könyvével hangolódik az ünnepre. Kövesd blogturnénkat, ha tudni szeretnéd milyen a karácsony Mount Polbearne-ben, hogyan alakul Polly sorsa, és milyen huncutságokat követ el Neil, a lunda. Ha a szerencse is melléd áll, tiéd lehet a kiadó által felajánlott két nyereménykönyv egyike

Fülszöveg
Karácsony van a Cornwall partja melletti Mount Polbearne nevű faluban – a család, a barátok és az ünneplés ideje. Polly Waterford szeret a vállalkozásában, a Piciny Csodák Pékségében dolgozni, és az ünnepi időszak mindig arra ihleti, hogy valami különlegeset süssön a falubelieknek. Ennél jobban csak azt szereti, ha főnyeremény barátjával, Huckle-lal összebújhat. Ez a karácsony minden eddiginél jobbnak ígérkezik, de a dolgok nem mindig alakulnak terv szerint...
Amikor Polly legjobb barátnője, Kerensa előáll egy titokkal, amely fenyegeti azt az életet, amelyet Polly és Huckle együtt építettek fel, a jövő kezd bizonytalanná válni. Aztán felbukkan Polly múltjának egy szereplője, és ez még tovább bonyolítja a dolgokat. Polly általában vigaszra talál a munkájában, de most úgy érzi, hogy ez nem lesz elég.
vajon sikerül-e elrendeznie mindent, és lehet-e még mindenkinek boldog karácsonya?



Kiadó: Libri, 2019
Eredeti cím: Christmas at the Little Beach Street Bakery, 2016
Fordító: Páll Márta
Oldalszám: 340
Megrendelheted: itt



Boldog Karácsonyt!

Legalábbis lélekben én már teljesen felkészültem a közelgő ünnepre és ehhez nagyban hozzájárult, hogy Jenny Colgan kedves és igazán téli történetét elolvastam. Pár évvel ezelőtt megfogadtam, hogy ezentúl minden Karácsonyra hangolódom majd minimum egy téli történettel, idén ez már a második volt. Ráadásul ebben a könyvben a meseszerű Anglia tájaira utazhattam el (az egyik kedvenc országomba), ahol egy icipici faluban, Mount Polbearne-ben él Polly és Huckle. Egy méltán népszerű pékséget, a Piciny Csodák Pékségét vezeti Polly. Már az első oldalakon érződik, hogy a nő szívvel-lélekkel dolgozik azért, hogy a teljes falut ellássa finomabbnál finomabb péksüteményekkel, sütikkel és forró csokival. Végig éreztem azt a szeretetet a történetben, amivel Polly végzi a munkáját. Nem szeretne az embereknek nemet mondani semmilyen felkérésre és ez sokszor túlterheltséghez vezet, mint ahogyan lenni szokott. Így veszélybe kerül a nyugodt, kettesben tervezett Karácsonya Huckleval.


A kötet a Piciny Csodák Péksége-trilógia harmadik része, azonban én az első kettőt nem olvastam. Kicsit tartottam tőle, hogy vajon mennyire lesz ez zavaró olvasás közben. Szerencsére azt mondhatom, hogy egyáltalán nem baj, teljesen érthető így is a könyv, megállja egymagában a helyét. El fogom olvasni egyébként az első két kötet később.

Polly egy harmincas éveiben járó nő, aki nyugalomra vágyik a mindennapjaiban. Ehhez megtalálta a társát, Hucklet és a munkája pedig egyszerre szenvedély és jövedelemforrás. A tengerparton, egy világítótoronyban élnek, mely egyáltalán nem komfortos, mégis úgy érzik, egyelőre jó így. Alapvetően arra számítottam, hogy a regény a karácsonyi készülődést fogja bemutatni, és azt, ahogy Polly süt-főz, érkezik a család, barátok, zajlik az élet a pékségben. És összességében ez történt, viszont úgy érzem, hogy a könyv központi témája nem a főszereplők körüli események, hanem Polly legjobb barátnőjének, Kerensának és az ő férjének az élete. Ez nekem egy kicsit szokatlan volt. Polly főszereplőként egy olyan terhet vett a vállára, amit nem feltétlen kellett volna. És ez pedig kihatott a párkapcsolatára Hucklevel. 

Ahogyan a fülszöveg említi, egy titok került a könyv középpontjába. Egy olyan titok, ami megváltoztathatja Kerensa és Reuben házasságát, és Pollyékkal való barátságukat. 

Érzelmileg nekem Polly és a szülei kapcsolata sokkal hangsúlyosabb cselekményszálnak tűnt végig és szerintem erre kellett volna jobban fókuszálni, nem Kerseráékra. Szerencsére ez a szál szintén teljesen ki lett bontva, nem maradtak bennem kérdések, sőt, a vége nagyon-nagyon megható lett. Valószínűleg azért volt rám ilyen hatással Polly és a sosem ismert édesapja kapcsolata, mert együtt tudok érezni vele ilyen téren. Tudom, milyen érzés apa nélkül felnőni. Világéletében ketten voltak édesanyjával, aki sosem mesélt semmit az apjáról, nem ismerhette meg és ez rányomta a bélyegét a gyerekkorára, a felnőttkorban kialakított kapcsolataira, az egész életére. Bár már boldog életet él Polly, ez mégis fájó pont marad számára mindig.

"Mert az a helyzet, gondolta, hogy mindig azt hisszük, van időnk – helyrehozni a megromlott kapcsolatokat, elvégezni azokat a dolgokat, amelyekről úgy gondoltuk, hogy majd egyszer sort kerítünk rá, befejezni mindent, és egy szép masnit kötni rá. De az élet egyáltalán nem ilyen."

Jenny Colgan gyönyörűen mutatja be egy család drámáját és anya-lánya kapcsolatát és érzéseiket, mindehhez hozzákapcsolva a megbocsátást és a múlt elfogadását. Azt hiszem, hogy ez hatott meg engem legjobban. Megbocsátás nélkül csak gyűlne bennünk a düh és a sérelem, Polly azonban képes szembenézni a múlttal, és elfogadni az édesapja döntését. Sokféle érzelmet, kapcsolatot láthatunk a történetben: szülő-gyerek, barátság, szerelem. Mindegyik fontos szerepet kap a könyvben, mégsem válik "túlzsúfolttá", és azt éreztem olvasás közben, hogy ez egy kedves, érzelmes kötet. A karakterek egytől egyig nagyon szerethetőek, a helyszín pazar, és az írónő humora sem utolsó. 

Szeretném kiemelni még a leírásokat. Pontosan magam elé tudtam képzelni a világítótornyot, a pékséget, a falu kis utcáit és a sziklaszirtet a parttal. Egy töltés választja el a szigetet a parttól, így az átjáráskor mindig figyelni kell az apály-dagályra. Én magam valószínűleg nem tudnék ilyen helyen élni, ahol olykor teljesen elzárva vagyunk a világtól, de jó volt róla olvasni. A regény tökéletesen hozta a karácsonyi készülődés, az év utolsó szakaszának hangulatát és nagyon szerettem olvasni.




Nyereményjáték

Közeleg a karácsony, ezért az ünnephez kapcsolódó könyveket keresünk. A turné minden állomásán egy-egy könyv fülszövegéből találtok részletet, a ti feladatotok pedig az, hogy a könyv címét és szerzőjének nevét beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába.
Figyelem, a beírt válaszokon már nem áll módunkban változtatni. A kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!
A feladványom:

"A karácsony mindig is szomorú időszak volt a fiatal özvegy, Holly Brown számára. Ezért amikor felkérik, hogy vigyázzon egy mindentől távol eső házra a lancashire-i lápvidéken, nem képes visszautasítani az ajánlatot, mivel ez tökéletes ürügy arra, hogy megfeledkezhessen az ünnepről."


A turné állomásai:
12.03 - Könyvvilág
12.05 - Zakkant olvas
12.07 - Pandalány olvas
12.09 - Readinspo
12.11 - KönyvParfé

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése