2019. szeptember 30., hétfő

BLOGTURNÉ - Tittel Kinga: A Várnegyed titkai


A Mesélő Budapest után Tittel Kinga most egy különleges történelmi helyet mutat be új könyvében. A Várnegyed titkai című útikalauzban a Budai Várnegyed és környéke kapja a főszerepet. A turisták által sokat látogatott hely nem csak azoknak tartogat meglepetéseket, akik először járnak itt, hanem mindenkinek, aki szeretné felfedezni ezt a környéket. A Blogturné Klub 4 bloggere is körbejárta a Vár és környékét, a Kolibri Kiadó pedig a szemfüles blogolvasókat is meglepi egy példánnyal az útikalauzból, csak követned kell a nyomokat a turnéban résztvevő blogokon. Gyere és tarts velünk ezen a csodás kiránduláson! 

Fülszöveg:
Tudod-e, honnan ered a Savanyúleves bástya elnevezés? Kíváncsi vagy, hol található Buda egyetlen megmaradt utcahídja, vagy milyen titkot rejt a pizsamacsíkos ház udvarán található japánkert?
A Várnegyed titkaiból mindezt, és még rengeteg érdekességet tudhatsz meg. Ha szeretnéd megismerni fővárosunk ékszerdobozának kevésbé ismert részeit is, és a mögöttük rejlő lebilincselő történeteket, ha részt vennél egy játékos kincskeresésben, ez a könyv épp neked való!
A nagysikerű Mesélő Budapest zsebkönyv-sorozatának első kötete a már ismert stílusban kalauzolja végig az olvasót a zegzugos utcákon, a várfal tetején, a királyi palota kertjében. Akár családdal, akár osztállyal, akár barátokkal indulsz útnak, vágd zsebre a Várnegyed titkait, és csodálkozz rá közös értékeinkre!


Kiadó: Kolibri, Budapest, 2019
Oldalszám: 148 oldal
ISBN: 9789634375104 
Illusztrálta: Kecskés Judit

Rendelhető: itt


Ti mennyire ismeritek Budapestet? És azon belül a Várnegyedet? Sokat járkáltok a Budai vár és környékén? Mennyit tudtok a történeteiről, épületeiről és városunk e csodálatosan szép részéről? Egy olyan könyvet szeretnék nektek bemutatni, ami segít feltérképezni fővárosunk egy olyan oldalát, amit valószínűleg kevesen ismernek. Tittel Kinga A Várnegyed titkai című zsebkönyve egy igazán hasznos útmutató mindenkinek, aki szeretné bejárni a város ezen részét.






Számomra egy ilyen könyv, mint a Várnegyed titkai, nagyon izgalmas olvasmány. Egyrészt azért, mert rengeteg érdekes, sosem hangoztatott ténnyel van teli. Megismerhetünk olyan apró részleteket a főváros múltjából, amit valószínűleg nem tanultunk történelem órákon és különösebben nem mesélt róla senki egészen mostanáig. Másrészt igazán élvezetes végiglapozni, a meseszép kivitelezés vonzza az ember tekintetét a könyvespolcon.

Mindezek mellett a kötet amilyen kis vékony, annyira tartalmas és alapos. A Várnegyed minden szegletét górcső alá veszi és részletesen bemutatja az utcákat, épületeket, emlékhelyeket. Mindent, amit tudni érdemes a belváros budai részéről. Elkezdtem olvasni és nézegetni a zsebkönyvet és azt vettem észre, hogy sorra jelölöm be a helyeket, amiket mindenképpen szeretnék megnézni.

Blogturné extra
A pesti oldalon lakom, így keveset járok ezeken az utcákon. Így különösen izgalmas volt először gondolatban, majd élőben is feltérképezni a környéket.
Egyszerűen fogtam magam és felmentem a negyedbe munka után. Jártam a Mátyás-templomnál, a Halászbástyán, sétáltam az Úri utcában, a Tóth Árpád sétányon és csodás kilátást nyújtott a budai hegyekre néző sétány. A Vár, a Nemzeti Galéria, a Várkert Bazár pedig egy olyan része a negyednek, ahová szintén élmény eljutni, akár gyalogosan felmászni, akár tömegközlekedéssel felutazni. Megnéztem az összekötő kis utcákat, de mindezek csak töredéke annak, amit ebben a negyedben találhattok. Egy délután nem elég rá, ha alaposak szeretnétek lenni.
Kedvencem lett a Savanyúleves-torony, mely egykor a sétány felől nyíló boltozott kazamatákat,  ágyúkkal megrakott helyiségeket rejtett.



Tittel Kinga zsebkönyve tökéletes útitárs a felfedezéshez, hiszen méretéből adódóan könnyedén elfér a táskában, bármikor kéznél van, hogy megnézzem, épp milyen fontos helyszínen vagyok éppen. Olyan apróságokat, tényeket ír le könyvében, amit sokszor megmosolygok, vagy épp elgondolkodom rajta. 

Nagyon remélem, hogy Kinga folytatja csodálatos munkáját és összeállít nekünk hasonlóan részletes zsebkönyveket a város további részeiről.


Élmény olvasni és felfedezni!


Nyereményjáték

Gyere és tarts velünk egy érdekes kiránduláson! Minden blogon találsz egy képet és egy kis leírást a Várnegyed egy-egy érdekességéről. A te feladatod az lesz, hogy a leírás alapján felismerd, hogy melyik híres történelmi személyhez köthető az adott szobor, vagy éppen hely. Minden blogon találsz egy kis segítséget, de ha ellátogatsz a Várba, akkor minden helyet meg is nézhetsz élőben is. A helyes megfejtők Tittel Kinga A Várnegyed titkai című szuper útikalauzt nyerik meg a Kolibri Kiadó felajánlásával.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A feladványom:

A világhírű magyar zeneszerző és népzenekutató születésének 100. évfordulójára került a Bécsi kapu tér és környékére. Ki ez a híres magyar zeneszerző, aki mellé te is leülhetsz a Várnegyedben sétálgatva?


a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek:
09.23. Pandalány olvas
09.25. Zakkant olvas
09.27. Veronika’s ReaderFeeder
09.29 Könyv és más


Sok sikert kívánok mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése