2016. augusztus 16., kedd

Határtalan szerelem Párizsban


"Porig rombolódni, hogy aztán újraépülhess."

Szeretem azokat a könyveket, amik valós eseményeket mesélnek el, mégis regény jellegűek. És ha ez ráadásul francia életérzéssel párosul, akkor valószínűleg nyert ügye van nálam. Ezért is rendeltem elő Makai Rita Határtalan szerelem Párizsban című könyvét.  

Csak megláttam, beleszerettem a borítóba (persze elolvastam azért a fülszöveget, hogy milyen könyv is lesz) & rákattintottam, nem hallottam korábban róla. Nagyon szeretem azokat a könyveket, amik bemutatják egy-egy francia város nyüzsgő életét, mindennapjait és túlmutatnak a nevezetességeken és a croissanton.



Meglepődve bontottam ki a csomagot átvételkor, ugyanis egy sokkal vékonyabb könyvre számítottam és igazán kellemes meglepetés volt, hogy a regény mennyire szép kívül-belül. Kisebb alakú, mint az átlagkönyv, ugyanakkor tömzsibb, ha lehet ilyet egy könyvre mondani. Van külső borítója (piros), de a belső (szürke) is nagyon szép, kemény fedél, masszív és ez nagyon tetszik benne, igazán jó érzés kézbe fogni a kötetet.

"Leesett az állam az arab nők hozzáállásától, milyen erősek és öntudatosak."

Történetünk főhőse Makai Rita, aki egy Párizsban tett rövid látogatás (Szilveszteri buli egy barátnővel) során futólag ismerkedik meg Lotfival, egy arab sráccal, aki ott él. Egy idő után kiderült azonban, hogy ez mégsem csak egy buli volt, hanem igazi szerelem szövődött közöttük, mely tudomásom szerint a mai napig tart. Megannyi akadályt kellett leküzdeniük egymásért és ebből a távolság sokszor nem is tűnt olyan nagy problémának, sokkal inkább a kulturális különbségek okoztak nekik fejfájást. Két teljesen más világból jöttek, mégis a szeretet és a küzdeni akarás összehozta a két fiatalt.


Vannak emberek, akik a szerencse fiai/lányai, vagy legalábbis szerencsemágnesek. =) De igazából szerintem ez sokszor a hozzáálláson múlik. Mert ha optimistán állsz az életedben előtted álló dolgokhoz, akkor a szerencse is megtalál és segít elérni vágyaidat. Rita, a könyv főszereplője is egy rendkívül vidám, derűs lány és ez a hozzáállása segítette sok-sok olyan véletlenhez, amikről a könyvben ír. Persze azt azért el kell mondani, hogy rengeteg energia, idő és munka fekszik abban, amit elért az életében eddig, de ez megfizetődik mindig, hiszen akkor a szerencse is melléd áll. Ez a könyv egyik legnagyobb tanulsága számomra. Higgy a csodákban,de tegyél is érte!


Nagyon jó, hogy Rita kiköltözésének nemcsak a rózsaszín felhős részét mesélte el, hanem bizony az árnyoldalát is megismerhettük. Az aggodalmakat, a kétségbeesést, a munkakeresés küzdelmeit, a nyelvismeret hiányával együtt járó kihívásokat (legyen szó akár csak egy bevásárlásról vagy bármilyen kommunikációról, az ijesztő francia nyelven zajló állásinterjúkról), a barátok és család hiányát. És végig hitt abban, hogy ez csak a kezdet, és csupa jobb dolog vár rá hamarosan, ha megszokja majd az új környezetét és nem adja fel. Kemény fából faragták a lányt és kitartott. Minden elismerésem neki, mert egy idegen országban új életet kezdeni, ráadásul egy olyan kacifántos nyelvű országban, mint Franciaország, nem semmi!

Mindig azt mondom, hogy nincsenek véletlenek. Mindennek oka van. Ha más nem, akkor tapasztalat és tanulnivaló a célja egy-egy eseménynek az életünkben. És ez a könyv egyértelműen megmutatja, hogy így van. Utólag egyértelműen látszott, hogy Ritának ott a helye, Lotfi mellett, a két kultúra összeegyeztetésével.

"Maradj mindig ilyen, ilyen szeretnivaló. Sose változz meg! Az egyik legszebb bók volt, amit valaha mondtak nekem."
Legjobban az a rész tetszett a történetből, amikor Rita ellátogatott Lotfi családjához Tunéziába. Az a szeretet, a kedvesség, amivel őt fogadták, rendkívül megmutatja, hogy mennyire nem szabad megítélni másokat csak hírekből, sztereotípiák alapján. Pedig eleinte a lány és a család is tartottak a másiktól, hiszen teljesen más világból származnak. Mindenkinek csak ajánlani tudom a könyvet. Mai világunkban egy ilyen könyv elfogadásra, az előítéletek levetkőzésére inspirálja az olvasót. Köszönöm az élményt!

"Ez volt az egyik kedvenc időtöltésem: beülni egy kávézóba és csak figyelni az embereket, a város esti forgatagát, vagy élvezni a napsütést egy kávé mellett."


Képek forrása: saját, illetve favim.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése