2014. október 7., kedd

Hopeless - egy igazi könyvélmény

Az első Rubin Pöttyös könyvem, ami már az első fejezetek olvasásakor teljesen levett a lábamról. Főhősünk Linden Sky Davis, röviden csak Sky, aki magántanulóként töltötte a gimi első három évét, végzősként azonban rendesen jár suliba, ahogy barátnője, Six is (igen, tényleg így hívják őt). A helyszín Texas.

Sky egy fiatal, szép lány. Szeretne írással foglalkozni a jövőben, valamint imádja a könyveket, amitől nekem máris szimpatikus lett. Emellett azzal is, hogy Sky szokott járni futni, mint én is.

Nevelőanyjával, Karennel él együtt 5 éves kora óta. Alapvetően jó a kapcsolatuk, bár sok mindent nem mond el a lány neki. Például a titkos találkákat zárt szobaajtaja mögött egyes fiúkkal. Sky még sosem volt igazán szerelmes, azonban a végzős év ebből a szempontból is nagy változás számára.

Megismerkedik rögtön első iskolai napján a piszokul jóképű & titokzatos Dean Holderrel. A srác nem messze lakik Sky-éktól és megszólítja őt a szupermarket parkolójában. Hihetetlenül nagy hatással van a lányra Holder, teljesen szétesik a közelében.
Visz magával a történet végig, tipikus letehetlen regény. Nincsenek benne elcsépelt első, megismerkedős mondatok, jelenetek, különleges könyv, ez hamar kiderült számomra.
Egyre jobban belemerülve a történetbe bizonyossá vált, hogy kedvenc lesz. Egyszerűen zseniális. A két főhős, Sky & Dean párbeszédei lenyűgöznek, a humora is remek az írónőnek, és csak faltam az oldalakat, pörögtek egymást után nagyon gyors tempóban.


Könnyed, gimis szerelmes történetnek indult a könyv, azonban a kötet közepétől kezdve olyan titkokra derül fény Sky számára, amik megváltoztatnak mindent: eddig életét teljesen át kell értékelni, gondolnia. Mindent, amiről eddig azt hitte, hogy valós & igaz az életében. Végig mellette van Holder, támogatja őt, ami még inkább elmélyíti kapcsolatukat. És amikor azt gondolná az olvasó, hogy végre minden titokra fény derül, minden részletét ismerjük a múltnak, egy újabb kegyetlen titok derül ki.Megdöbbentő, sokkoló & ijesztő is volt egyben számomra a sok új információ, ami a regény második felében derült ki. Mindenképpen egy elgondolkodtató, érdekes regény, a végkifejlet pedig váratlan.
Kiemelném azt a momentumot, hogy Sky minden mai technikától elzárkózva élt eddig, azaz se mobiltelefon, se internet, se Facebook, se TV, és ez szintén egy piros pont az írónőnek, jól kitalálta. Később persze kiderül, hogy erre miért is volt szükség. Eleinte én naiv azt gondoltam, hogy ez csak egy különlegesség, nincs jelentősége. Tévedtem. 
 

Ugyanakkor persze Dean & Sky megismerkedése után nem sokkal elkerülhetetlen a saját telefon, így Holderrel elkezdődnek a véget nem érő sms-ezések, amiket szintén imádok. Csipkelődős, élcelődös üzenetek váltják egymást, amiken jókat kuncog az olvasó.♥ Később fény derül arra is, miért kellett egészen idáig a modern technikától elzárkózva élnie Skynak.

Nemcsak a két főszereplő volt szimpatikus & eredeti karakter a regényben, hanem a mellékszereplők is. Kiemelném Sky legjobb barátnőjét, Sixet, valamint iskolai „öribariját” (ő használta ezt a szót a könyvben xD), Breckint. Mindketten nagyon jól kitalált figurák, kellenek a történetbe.
Az első könyv, amiben nagy kedvencem, Channing Tatum nevét olvashattam:
Six mondja Skynak esti filmezés előtt:
 
 
„- Azt hiszem, nálam alszunk. Ez az utolsó hetem itthon, aztán fél évre eltűnök. Ráadásul ott van Channing Tatum szélesvásznon.” (19.oldal)

Sky telhesen odavan Holderért:

„Elővesz egy kést, és fölszeleteli a paradicsomot. Még az is fantasztikus, ahogy a paradicsomot szeleteli, döbbenet. Létezik egyáltalán valami, amiben nem ennyire jó?” (125.oldal)

És egy újabb példa erre:

„Az egyetlen dolog, amit tudok, hogy ezután a pillanat után már soha többé nem leszek az, aki előtte. A puszta jelenléte olyan elementáris erejű mágnesként hat rám, hogy ha még egyszer megbánt, aligha úszom meg ép elmével. Darabokra fogok hullani, nincs mese.” (177.oldal)

Nagyon tetszik, hogy a könyvben nemcsak a megszokott gépírással írták & nyomtatták a fejezeteket, hanem vannak benne részek, amik más betűtípussal íródtak, például Six levele Skynak, vagy az sms-eik. Egy kicsit más, mint amit megszoktunk olvasáskor.

Elképesztő, szenvedélyes, szívszaggató, máskor igazán humoros, nagyon sok jelzőt tudnék rá mondani.

Mindenképpen említésre méltó a regény címe, hiszen önmagában véve figyelemfelkeltő volt számomra anélkül, hogy elolvastam volna a kötet tartalmát. Végig jelen van a „reménytelen” szó a történetben & tetszett, hogy nemcsak egyetlenegy jelentést & magyarázatot kapott, hanem számos értelemben is kapcsolódik Sky & Holder történetéhez.
Köszönöm Colleen Hoover, igazi élmény volt ez a könyv számomra.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése