2014. október 25., szombat

Ennél zöldebb nem lesz!

Kíváncsian vártam, hogy vajon ez a könyv tényleg segít-e kicsit tisztábban látnom a saját életemet & szerencsére nem kellett csalódnom. Hasznos & elgondolkodtató olvasmány. Teli van rengeteg igazán jó & bármikor használható gyakorlattal, ugyanakkor nincsenek benne elcsépelt & agyon magyarázott gondolatok, amiket mindenki csak közhelyként ismer. Olvasás közben – szokásomhoz híven post-itekkel – megjelöltem & kigyűjtöttem a könyvből azokat a szösszeneteket, mondatokat, amiket különösen jónak tartok, íme néhány:







„Ha nincs is döntési jogod egy helyzet létrejöttében, abban mindig van, hogyan reagálj rá.”

„A komfortzóna legnagyobb hátránya, hogy rögzült mintáid vannak arra vonatkozólag, hogy mit gondolsz magadról, hogyan viselkedsz, mire tartod magadat képesnek vagy képtelennek. Ezektől a megszokott környezetedben nehéz megszabadulni, hiszen minden ismerős tényező azt segíti elő, hogy újra és újra belehelyezkedj a megszokott szerepekbe. Ebből kell kimozdulnod: új élményekkel, új emberekkel, új helyzetekkel könnyen kizökkentheted a régi lemezt.”

„A „felnőttség” is egy azok közül a szavak közül, amit gyakran használunk, de sosincs igazán meghatározva, mit is jelent. Valójában nem lesz olyan pont, amikor „kész vagy”: mindannyian, életünk végéig változunk.”

„A magaddal szembeni őszinteség alapköve, hogy megengeded magadnak az érzelmeket, és előnyödre tudod fordítani őket. Amiből tudsz, erőt merítesz. Megéled, amit meg kell, de nem hagyod, hogy ellened dolgozzon, és el tudod engedni azt, ami már elengedhető.”

A könyv teli van jobbnál jobb & valóban használható ötletekkel, amik segítségével sokkal jobban ki tudjuk használni az időnket, nem szakadunk szét a sok teendő közepette & mindennel határidőre tudunk végezni. Ez igaz mind a munkahelyre & az otthon töltött időre is. Mindemellett sok olyan tanácsot tartalmaz a könyv, amiket én nap mint nap alkalmazok, a legtöbbet tudatosan, hogy a hétköznapok ne váljanak túlságosan unalmassá & minden nap kicsit más legyen, mint a többi. Tényleg csupa olyat ír le Farkas Lívia, amit lehet használni & nem kell hozzá különösebb dolog, csak egy kis odafigyelés és akaraterő.

„Nem minden nap jó, de minden napban van valami jó, és különösen akkor fontos, hogy megtaláld, amikor nagyon rossz napod volt. Ha találsz valamit (legyen az bármilyen csekélység), könnyebb lesz kezelned a nehezebb helyzeteket is.”

És végül egy sor a padlóról, ahol mindannyian jártunk már:

„A padló megtanít az elengedésre, megtanít elfogadni, hogy nem mindig az van, amit te akarsz (és nem akkor, amikor akarod); kihagyhatatlan lehetőséget kínál arra, hogy picit elengedd a gyeplőt. Ha semmi más hozadéka nincs is a mélypontnak, ez az öt szó biztosan: ezt is túl tudod élni. Ez bármilyen súlyos mélypont legfontosabb tanulsága.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése