2024. július 3., szerda

BLOGTURNÉ: Peter Wohlleben - Értsük ​meg a fákat


Peter Wohlleben vadonatúj könyvében ismét a fákról mesél, és bemutatja, hogy miként is működnek, kommunikálnak és fejlődnek ezek a hatalmas élőlények. Ha szeretnéd te is jobban megérteni a fákat, akkor tarts bloggereinkkel, és ha velünk játszol, akkor a Park Kiadó jóvoltából akár meg is nyerheted az Értsük meg a fákat című könyv egy példányát.

A fülszöveg
„Minden ​egyes fa ezer történetet mesél arról, hogy mi formálta a karakterét, mi sebezte meg a kérgét és a lényét, mi tette egyedivé.”
A fák látszólag némán állnak a kertünkben, a parkban, az erdőben, pedig nem csak egymással kommunikálnak, felénk is jelzéseket küldenek. Ha odafigyelünk. Ha értjük a „nyelvüket”. Bizonyos jelekkel értésünkre adják, milyen állapotban vannak, mire van szükségük. Milyen színűek a levelek? Foltosak-e? Mitől vastagszik meg a törzs egy része palack formájúra? Honnan tudjuk, hogy egy fa „szomjas” vagy „napszúrást” kapott? Aki értelmezni tudja a jeleket, az nemcsak egy számára eddig ismeretlen világba pillanthat be, de az is tudatosul benne, milyen sokat tehet a természet e csodálatos lényeinek egészségéért, a környezet- és természetvédelemért.
Peter Wohlleben (1964) gyermekkora óta természetvédőnek készült. Erdőgazdálkodást tanult, napjainkban az Eifel-hegységben irányít egy környezetbarát erdőgazdaságot. Számos tévéműsor vendége, népszerű előadó. A gyerekeknek szóló Érted a fák beszédét? Kalandozások az erdőben című kötettel együtt nyolc könyve olvasható magyarul.

Kiadó: Park
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 220
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789633559475
Fordította: Malyáta Eszter
Megjelenés: 2024. március 18.
Moly-adatlap: itt
Megrendelheted: itt




A természetről filmet nézni és olvasni nagyon kikapcsoló élmény tud lenni. Teljesen más, mint amikor egy regényt vagy bármilyen más, konkrét történetet olvas az ember. Ennek a kötetnek a főszereplői a fák, amik szinte hihetetlen módon kommunikálnak egymással, élnek, és a látszólagos tehetetlenségük ellenére nagyon tevékeny szereplői az erdőknek.

Az Értsük meg a fákat kötet bemutatja, ahogyan egy erdő képes életben maradni, küzdeni a létezéséért és egészségesen, hosszú évekig megmaradni. Nagyon tetszett, hogy teljesen érthető nyelvezettel meséli el számos fafajta élettörténetét, bemutatja felépítésüket és azokat a folyamatokat, amik egy fa élete során megtörténnek.
Alaposan megismerhetjük a fák gyökértípusait, az ágak elhelyezkedésének jelentőségét, vagy épp azt, hogy milyen emberi tevékenység tudja véglegesen roncsolni állapotát. Ha kisétálunk az erdőbe, úgy tűnhet, mintha az állatok mozgásán kívül semmi más nem történne, azonban mind a fák, mind a kisebb növények egy nagyon is élő rendszert alkotnak. A fák életük során mindig egyetlen célt tartanak szem előtt: a fény felé való növekedést. Egy sűrű erdőben éles verseny alakulhat ki azért, hogy melyik fa törjön magasra és ezáltal árnyat vet a kisebbekre, amik jelentős hátrányhelyzetet teremtenek számunkra.

Ahhoz, hogy egy fa növekedni tudjon, minden részének egészségesnek kell lennie. A gyökérzeten keresztül tápanyaghoz jut, mely biztosítja a stabil és erős fatörzs és fakéreg kialakítását, ezekből később ágak és azokból lombkorona fejlődik. A lombkorona pedig egyre nagyobb és nagyobb lesz, ezáltal biztosítja egyeduralkodói szerepét.

A legérdekesebb rész nekem az volt, ahogy a kéreg szerepét leírta a könyv. Mennyi mindent jelezhet egy fa, ha közelebbről megnézzük: az egészségi állapotát, a betegségeit, persze ehhez alaposan értenünk kell hozzá és felismerni a jeleket. 
Új információ volt, hogy a fák téli álomra mennek a hideg idő beálltával minden évben, és ezalatt számos folyamatuk teljesen leáll. Kívülről ezt abszolút meg nem tudtam volna állapítani. 
A könyv informatív, szép és érdekes, nagyon szeretném az eddig megjelent jópár kötetet is elolvasni, felvettem őket a listámra.



Nyereményjáték

Peter Wohlleben több, magyarul is megjelent könyvében is beszél a fákról, és érdekességeket oszt meg róluk. Mostani játékunkban ezért arra vagyunk kíváncsiak, hogy ti mennyit tudtok ezekről az élőlényekről! Minden blogon találtok egy állítást, a ti feladatotok pedig csupán annyi, hogy eldöntsétek róla, IGAZ vagy HAMIS, és a helyes választ beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladványom
A fák éjjel oxigént, nappal pedig szén-dioxidot bocsátanak ki.


a Rafflecopter giveaway


A turné állomásai
07.01. Utószó
07.03. Pandalány olvas
07.05. Szembetűnő
07.07. Könyv és más

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése