2024. május 28., kedd

BLOGTURNÉ: Curtis Sittenfeld - Vicces-romantikus


Curtis Sittenfeld romcomja nem árul zsákbamacskát, azt kapod amit a cím ígér:
 Vicces-romantikus regényt. A sziporkázóan szellemes kötetet a 21. század Kiadó jelentette meg magyarul. Tartsatok a bloggereinkkel, hogy megismerkedjetek a regénnyel és ha velünk játszatok és szerencsétek van akkor tietek lehet a nyereményjáték végén a Kiadó által felajánlott regény is.

A fülszöveg
Sally ​Milz jeleneteket ír Az Éjjeli Baglyok című szombat esti tévéműsor számára. Párszor már összetörték a szívét, egy ideje nem keresi a szerelmet – időnként kavar valakivel, sikeres a munkájában, a mostohaapjával szoros kapcsolatot ápol. Ez így együtt elég.
Sally barátja és munkatársa, Danny Horst randizni kezd egy glamúros színésznővel, ezáltal bekerül a nem túl hízelgő klubba, amelyet tehetséges, de átlagos kinézetű, sőt kicsit béna pasik alkotnak, akik jártak már kivételesen gyönyörű és magasan kvalifikált nővel. Sallyt ez bosszantja, úgyhogy megírja A Danny Horst szabály című jelenetet, ami ebből a jelenségből csinál viccet – jelezve, milyen valószínűtlen, hogy fordított viszonylatban létrejöjjön ez a felállás: ahol a férfi glamúros és a nő átlagos.
Itt jön a képbe Noah Brewster, a sármos popsztár, akiről köztudott, hogy modellekkel szokott randizni. Ezen a héten fellép a műsorban, ráadásul ő lesz a műsorvezető is. Sally egészen odavan a férfitól, és egyből megtalálják a közös hangot – több jeleneten is együtt dolgoznak. Sally eltűnődik, hogy ezek itt nem szikrák-e kettejük között. Dehát ez nem romkom, ez a valóság. Márpedig a valóságban egy ilyen pasi soha nem randizna egy magafajta nővel, nem igaz?

Kiadó: 21. század
ISBN: 9789635684779
Oldalszám: 336
Fordította: Goretity Franciska
Moly-adatlap: itt
Megrendelés: itt





Sally jelenetíróként dolgozik az Éjjeli baglyok című esti műsor szerkesztőségében és az élete jelenleg egy számára teljesen megfelelő mederben zajlik. Szereti a munkáját, melyben elég sikeres, vannak barátai, illetve mostohaapja jelenti számára a családot.
Kreatív munkájának él, a hetek csak úgy pörögnek egymás után a szerkesztőségben, ahol akár bent is alszik, hogy a leadási határidőket tudja tartani. Elsőre az volt a gondolatom, hogy lehet a kiégéssel kell majd megküzdeni, de nem ebbe az irányba indult el a történet.
Az első fejezetekben kiderül, hogy a lány egy munkatársa, a sokszor férfiatlan és közönséges Danny Horst elkezdett randizni egy elegáns színésznővel és ez elgondolkodtatta Sallyt. Az bevált forma a sztárvilágban, hogy egy csinos és szép színésznő vele nem egy súlycsoportban lévő férfival randizik, aki nem ér fel hozzá feltétlen, viszont vajon fordítva miért nem működik általában a dolog és egy jókiállású férfi mellett miért nem láthatunk átlagosnak mondható nőt.

Nagyon izgalmas felvetésnek tartja ezt Sally és elkezdi kidolgozni az úgynevezett Danny Horst szabály című jelenetet. A kollégák és a stáb úgy látszik, esélyt ad ennek az ötletnek és fantáziát látnak benne, így Sally esélyt kap megmutatni, hogy mit tud. Elkezd dolgozni a jóképű és népszerű Noah Brewster énekessel, aki ezen a héten vendég és egyben műsorvezető is lesz a műsorban. Rögtön a történet elején éreztem, hogy a könyv bár a humorra épít, ahogy a címe is sugallja, de lesz benne annyi komolyság, ami a női szerepekkel, párkapcsolati kérdésekkel foglalkozik, így kifejezetten felkeltette az érdeklődésemet már pár oldal olvasása után. Sally habár viccet csinál Danny kapcsolatából, de hamar szembesülnie kell a kérdéssel a saját életében is.

A humora sziporkázó.

Az írónő stílusa nagyon könnyen megvett magának, mert pontosan ilyen laza olvasmányra volt szükségem. Megnevettetett és szórakoztatott végig, és ennek a könyvnek pontosan ennyi a célja. Bár Sally az általa írt jelenetben a női-férfi kérdéssel foglalkozik, de a történet nem ás túl mélyre a témában és így végig megmarad az eredeti stílusában. 
A könyv három részből áll: az első és harmadik részekben Sally saját maga meséli a történetet, a második részben pedig emailváltásokon keresztül haladunk előre, ráadásul 2020 júliusában vagyunk, azaz a covid járvány kellős közepén.
4 évvel ezelőtt az egész világ bezárkózott és azóta sem olvastam olyan könyvet, ami abban az időben játszódik, így különösen érdekes élmény volt számomra egy olyan világeseményt könyvben látni, amit én is átéltem. Ettől függetlenül a történet teljes egésze megmarad a romantika és a humor vonalán. Főként a romantika dominál benne. Az első felében a könyvnek a járvány előtt vagyunk, mindenki teszi a dolgát, bejár dolgozni, Sally és Noah kezdik kidolgozni a  jelenetet, amit majd Noah előad, aztán beüt a covid, senki nem megy sehova, így leveleznek egymással, és ezáltal jobban megismerik egymást. Miután véget ér az elszigeteltség, a két főszereplő újra találkozhat, immáron más fényben látva a másikat.




Nyereményjáték

A regényben szereplő Éjjeli Baglyok egyértelműen a nagysikerű Saturday Night Live műsor megfelelője, amely rengeteg komikust adott a filmvászonnak. Közülük néhányról találtok képeket a bloggereknél és a Rafflecopter megfelelő sorába a nevüket kérjük beírni.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A feladványom

a Rafflecopter giveaway


A turné állomásai
05.25. Olvasónapló
05.26. Betonka szerint a világ
05.27. Szembetűnő
05.28. Pandalány olvas
05.29. Olvasónapló (extra)
05.30. Utószó
05.31. Zakkant Olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése