2023. december 5., kedd

BLOGTURNÉ: Ashley Poston - Halott romantika


Megjelent a 
Magnólia Kiadó újdonsága, a Halott romantika. Ha kíváncsiak vagytok, hogy mit gondolnak bloggereink erről a szellemesen romantikus regényről, esetleg játszanátok a kiadó által felajánlott nyereménypéldányért, tartsatok velünk!

Kiadó: Magnólia Kiadó
ISBN: 9789635981977
Oldalszám: 364
Fordító: Molnár Berta Eleonóra
Megjelenési dátum: 2023. 10. 31.
Moly-adatlap: itt
Megrendelheted: itt


A fülszöveg
Florence ​Day a könyvszakma egyik legnépszerűbb romantikus szerzőjének a szellemírója, és komoly problémával küzd: egy szörnyű szakítást követően nem tud hinni többé a szerelemben. Számára a romantika halott.
Amikor új – és nem mellesleg túlságosan jóképű – szerkesztője nem hajlandó további hosszabbítást adni neki az új kézirat leadási határidejére, Florence felkészül rá, hogy búcsút intsen a karrierjének. Ráadásul nem sokkal később olyan telefonhívást kap, amire nem lehet felkészülni: haza kell térnie a szülővárosába eltemetni váratlanul elhunyt, imádott apját. Abba a közösségbe, ami soha nem értette meg őt, és ahol az évek során semmi nem változott.
Nem csak ezzel kell azonban szembenéznie. Az apja végakarata meglehetősen furcsa a temetésre kért ezer szál vadvirággal, Elvis fellépésével és a madarakkal. De a ravatalozóház ajtajában még furcsább dolog várja: egy szellem, aki pont olyan dühítően jóképű, mint korábban, és legalább annyira értetlenül áll a helyzet előtt, mint Florence. A romantika határozottan halott… de úgy tűnik, hogy az új szerkesztője is, és befejezetlen ügyük miatt a lány kénytelen átértékelni mindazt, amit valaha a szerelmes történetekről gondolt.
Ashley Poston első felnőtteknek írt regénye meghitt történet hazatalálásról, családról és szerelemről a Szívek szállodája stílusában.




Ez a könyv azonnal kíváncsivá tett a fülszövegével, hiszen csak jó származhat abból, ha egy történetben a romantika összekapcsolódik a szellemvilággal, mely mellett a családi kapcsolatok állnak a középpontjában. Ráadásul azzal a két szóval megvett magának, hogy Szívek szállodája (Gilmore girls). Nagyon nagy elvárásokkal indultam neki az olvasásnak és az a helyzet, hogy ezt szinte teljesen sikerült teljesítenie. A kezdetben könnyednek látszó történet hamar átalakult egy rendkívül érzelmes, szépen megírt regénnyé, és valóban emlékeztet egy kicsit a kedvenc sorozatom hangulatára.

Florence Day, a tipikus kisvárosi lány a nagyvárosban karakter, New Yorkban éli pörgős életét. Egy népszerű írónő szellemírójaként próbál karrierjében előbbre jutni és épp leadási határidő közeledik, amikor találkozik új szerkesztőjével. A rendkívül vonzó szerkesztővel nem a legjobban alakul a találkozó, a férfi és a Florence ellentétes állásponton vannak azzal kapcsolatban, hogy a romantika vajon kihalt-e manapság. Egy telefonhívás teljesen jelentéktelenné teszi mindezt a kérdést és átírja a Florence számára fontos dolgokat. A lány édesapja váratlanul meghal, ezért azonnal repülőre száll és hazautazik a kisvárosba, ahova közel tíz éve nem tette be a lábát, mert gyerekkori emlékei miatt szinte menekült a városból, amint lehetséges volt. Florence képes látni egyes szellemeket és segíteni tud nekik a Földön befejeztelen ügyeiket lezárni. Erre már gyerekkora óta képes, de a családján kívül senki nem vette soha komoly, gyerekkorában ezért gúnyolták, és gyakorlatilag elüldözték a városból a különc lányt, amikor egy gyilkossági eset kapcsán a városban híre ment a képességének.

Most azonban visszatért Mairmontba, szülővárosába, hogy megszervezze édesapja temetését és örökre elbúcsúzzon tőle. Az írónő gyönyörűen bánik a szavakkal, ahogy részletesen bemutatja Florence kapcsolatát a családjával, a köztük lévő dinamikát és azt a feldolgozási folyamatot, ahogyan valaki egy szerette elvesztését éli meg. Gördülékenyen, mégis nagyon érzelmesen fogalmaz, nem bagatellizálja el a családtagok között megbúvó régi sérelmeket. Florence családja nagyon örül a hazatérésének, bár van, aki nem tudja leküzdeni sértettségét. Mindeközben a szellemvilág folyamatosan jelen van egy olyan lélek/szellem jelenlétében, akit a történet elején még élő emberként ismertünk meg.
Nagyon tetszik az a történetben, hogy nem egyértelmű a végkifejlet. Mivel a szellemvilágot idézi meg a könyv, sohasem lehetünk biztosak abban, hogy mi fog történni. Imádom az ilyen regényeket, mert elgondolkodtatnak, és egyáltalán nem tipikusak. 
Szimbolikus, ahogyan a varjak időről időre felbukkannak a történetben, illetve tetszik a csendes temető motívuma is. Florence sokat nosztalgiázik, nagyon sok részletet megtudunk gyerekkoráról és teli van a könyv fontos beszélgetésekkel. Többek közötti a testvéri kapcsolatai, a szüleivel való kapcsolata kerül előtérbe, miközben folyamatosan megjelenik egy szellem, akinek lezáratlan ügye van még, addig nem tud átlépni a másvilágba véglegesen.

Éles a kontraszt Florence eddigi zajos, folyamatosan mozgásban lévő élete és az otthoni kisváros csendessége között. Olyan, mintha visszautazott volna az időben, az otthon ismerős helyei, a kisváros utcái, emberei ugyanolyanok, mint régen, ő azonban sokat változott. A családi vállalkozás, a Letűnt Napok Ravatalozó működik és a lány két testvére viszi tovább az üzletet. Valószínűleg ide vezethető vissza Florence képessége és az, hogy nem ijed meg a halott emberek szellemeitől. Amikor olyan filmet nézek vagy könyvet olvasok, amiben felbukkan egy szellem, vagy bármi hasonló, bennem azonnal felmerülnek a kérdések: vajon ez most tényleg megtörténik a karakterrel? Nem csak álmodja? Hogyan tovább? Ebben az esetben is sokat gondolkodtam azon, vajon mi lesz ennek a bizonyos szellemnek a sorsa, tud-e segíteni Florence lezárni a szellem földi életét és elengedni őt. 

Olyan módon kerül bemutatásra a halál, melyre ritkán látok példát a könyvekben. Egyszerre szívszorítóan fájdalmas és szép, de mégsem mondanám nehéznek. Florence apja nagyon szokatlan módon képzelte el a temetését, melynek megvalósítására családja hajlandó, kevésbé szomorú és sötét szertartás, mint általában. Annak ellenére, hogy a könyv nagy jelentős része a halállal foglalkozik, nem nyomasztó olvasni és könnyen olvasható történet. Az pedig, hogy Florence egy kezdő író, különösen közel hozta hozzám. Örülök, hogy elolvastam ezt a regényt.

Nagyon szerettem belemerülni ebbe a történetbe.



Nyereményjáték

A Halott romantika egy szellemes-romantikus regény, éppen ezért mostani játékunk során is ilyen könyveket keresünk. Minden állomáson találtok egy hasonló zsánerű, hiányos könyvcímet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni és beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába a könyv teljes címét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladványom:
V_rb_ _lt_z_tt Ann_


a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai
11. 29. Szembetűnő
12. 01. KönyvParfé
12. 03. Csak olvass!
12. 05. Pandalány olvas
12. 07. Betonka szerint a világ…
12. 09. Olvasónapló
12. 11. Zakkant olvas
12. 13. Hagyjatok! Olvasok!



Képek forrása: Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése