2023. augusztus 1., kedd

BLOGTURNÉ: Abbi Waxman - Felnőttképző



Abbi Waxman harmadik magyarul megjelent regényének főszereplője rendkívül peches időszakot él át! Ám miután Laura Costelló Nina Hill könyvesboltjába menekül a zivatar elől, a legnagyobb meglepetésére igaz barátokra talál az ott megismert különcökben, akik segítenek újra sínre tenni az életét.
Tartsatok bloggereinkkel legújabb blogturnénkon, és ne felejtsetek el játszani se, hiszen egy szerencsés olvasónk a kiadónak hála megnyeri a Felnőttképzőt!

A fülszöveg

Laura Costellónak meglehetősen rossz napja van. Most bontotta fel az eljegyzését a gimis szerelmével, a szülei nem értik meg, a bérelt lakása leégett, és mindennek tetejébe még bőrig is ázott a Los Angelesben évezredenként egyszer előforduló zivatarban. Nemhogy száraz, de semmilyen ruhája sincsen. Beszalad hát az első helyre, amit menedéket keresve talál. Ez pedig nem más, mint a könyvmoly Nina Hill boltja – és itt, a regények között Laura nem csupán rokon lelkekre, hanem segítőkész barátokra is talál.

A különc Polly, a felesleges tényeket habzsoló Nina és a hihetetlenül jóképű Bob a segítségére siet – ki-ki a maga őrült, szeleburdi vagy éppen visszahúzódó módján. Laurának pedig pont erre van szüksége ahhoz, hogy valahogy újra összerakja az életét, és számtalan vicces, mégis embert próbáló kalandon át választ találjon arra a legnehezebb kérdésre, hogy mi is akar lenni, ha nagy lesz.


Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 424
Fordította: Gieler Gyöngyi
Moly-adatlap: itt
Olvass bele: itt
Megrendelheted: itt


Abbi Waxman írónőtől régóta terveztem elolvasni Egy könyvmoly élete című regényét, de végül a Felnőttképző került előbb sorra. A borító alapján egy könnyed, kedves történetnek ígérkezett. Nem csalódtam, mert valóban egy nem túl mély, mégis szórakoztató könyvet kapnak tőle az olvasók.

A Felnőttképző főszereplője Laura, akit épp egy kétségbeejtő helyzetben ismerünk meg: lakást keres a szakadó esőben Los Angelesben. Most költözött a városba, ahol egyetemi tanulmányait kezdi meg egy hónap múlva, viszont mivel a szállása leégett, új lakóhelyet kell keresnie erre az időre. Az eső elől az útjába tévedő legelső helyre menekül be, mely egy könyvesbolt. Sajnos arról nagyon kevés szó esett a későbbiekben és olyan érzésem volt, mintha a főszereplőt egyáltalán nem érdekelte volt ez a szomorú esemény.

Laura megismerkedik a könyvesboltban dolgozó Ninával, Pollyval valamint Lizzel, az üzlet tulajdonosával. Jóindulatuknak köszönhetően Laura hazakíséri Pollyt, ahol a tulajdonosnő, Maggie megengedi neki, hogy kivegyen egy szobát. Így találkozunk a történet többi szereplőjével, a ház lakóival. Gyakorlatilag az egész könyv a házban játszódik, legalábbis a legtöbb jelenet. Laurának idő kell, amíg kiismeri magát egyrészt ebben az óriási, nyüzsgő városban, másrészt a házban uralkodó viszonyokban. Olyan kihívásokkal találja szemben magát, melyek eleinte ijesztőek és megugorhatatlannak tűnnek számára, de előbb-utóbb rájön, hogy nincs egyedül, és a lakók a barátaivá válnak. Sajnos a családja kevéssé áll mellette, ezért azokra kell támaszkodnia, akik a mindennapokban itt vannak mellette. A lányok közül talán Polly kerül hozzá legközelebb, illetve Nina, aki elrángatja egy kvízestre. Ezt a részt elég erőltetettnek éreztem, túlságosan rápörgött Nina erre az estre és a kvízre. 

A történet esszenciáját két dolog adja: Laura önmagával való kapcsolata, a démonjaival való megküzdése, valamint a kertésszel, Bobbal első perctől kialakult vonzalma. Egy korábban történt autóbaleset miatt Laurának pánikrohamai vannak, ha kocsiba kell szállnia, vezetni pedig egyáltalán meg se próbált azóta. Félelmét bármennyire küzd érte, nem tudja legyőzni egészen addig, amíg Bob nem segít neki. A fiú elsőre kiismerhetetlennek tűnt, de rövid időn belül kiderült, hogy sok közös pontjuk van Laurával és elkezdenek kötődni egymáshoz. A sok közös esti vacsora, beszélgetések és nevetések, laza hangulat nagyon sokat hozzátett a könyv hangulatához. Talán pont az volt a célja az írónőnek, hogy az érzelmi szálak mellett az legyen az olvasó érzése, hogy ő is ott ül a szereplőkkel a vacsora asztalnál és a beszélgetések részesévé válik.

Összességében tetszett a történt könnyedsége, Laurával tudtam azonosulni, azonban voltak részek, amiket jelentős mértékben le lehetett volna csökkenteni. Például amikor felbukkant Nick, Laura exvőlegénye, ott úgy éreztem, hogy a lány eltűnt a szemem elől és egy teljesen bizonytalan, befolyásolható és megnémult lány került a helyére. Nick egy tipikusan leuraló, okoskodó, idegesítő alak, alig vártam, hogy végre kilépjen a történetből. 
A könyvet a több, mint 400 oldallal erősen túlírtnak érzem, bármennyire egy kedves, szórakoztató könyvet kaptam, bizonyos részeket át lehetett volna ugrani és nem adtak hozzá semmit a könyvélményhez. Sajnálom, mert alapvetően egy kedves történet volt.


Nyereményjáték


A General Press kiadó sok szórakoztató chick littel kedveskedik az olvasóinak, és most azokra szeretnénk felhívni a figyelmeteket. Minden állomáson találtok egy vagy több nevet, melyek a korábban megjelent romantikusok szereplőié, és a ti feladatotok, hogy kitaláljátok a könyvek címét!
(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

A feladványom:
Evie Summers



a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai
08.01. Pandalány olvas
08.03. Betonka szerint a világ…
08.05. Olvasónapló
08.07. Kelly és Lupi olvas
08.09. Könyv és más
08.11. KönyvParfé
08.13. Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése