2022. október 10., hétfő

BLOGTURNÉ: Ali Hazelwood - A szerelem képlete (The ​Love Hypothesis)


Ha egy kicsit is követjük a külföldi könyves trendeket, már tudatában lehetünk annak, hogy mekkora sikert aratott 
Ali Hazelwood debütáló regénye, A szerelem képlete. Ez a kiemelkedően híres TikTok szenzáció végre megérkezett a magyar könyvpiacra is, és már alig vártuk, hogy egy turné keretében beszámolhassunk nektek róla. Tartsatok bloggereinkkel és vegyetek részt a nyereményjátékunkon, hiszen a turné után egy szerencsés résztvevő gazdagabb lesz egy nyereménypéldánnyal az említett kötetből!

A fülszöveg
Harmadéves ​doktorandusz hallgatóként Olive Smith nem hisz a tartós romantikus kapcsolatokban, de a legjobb barátnője igen, és emiatt kerül ebbe a helyzetbe. Ahhoz, hogy Anh-t meggyőzze, hogy randizik és jó úton halad a „boldogan éltek, míg meg nem haltak” felé, többre van szüksége néhány kézlegyintéses Jedi-trükknél. A tudósoknak bizonyítékok kellenek. Úgyhogy, mint bármelyik magára valamit is adó biológus, Olive pánikba esik és megcsókolja az első férfit, akit meglát.
Ez a férfi nem más, mint Adam Carlsen, a fiatal, menő egyetemi tanár, aki közismert seggfej. Ezért Olive teljesen padlót fog, amikor a Stanford ügyeletes labor-zsarnoka beleegyezik, hogy titokban tartja a színjátékot, és a kamupasija lesz. De amikor egy nagy tudományos konferencia félresikerül, és Olive karrierje Bunsen égőre kerül, Adam újra meglepi határozott támogatásával és még határozottabban… kockás hasával.
Hirtelen a kis kísérletük veszélyesen közel kerül ahhoz, hogy lángra kapjon. Olive pedig rájön, hogy egy szerelemmel kapcsolatos hipotézisnél csak az bonyolultabb, ha a saját szíve kerül a mikroszkóp alá.

Kiadó: Maxim Könyvkiadó Kft.
ISBN: 9789632618432
Oldalszám: 400
Fordító: Stier Ágnes
Megjelenési dátum: 2022. 09. 29.
Moly-adatlap: itt
Megrendelheted: itt




Ali Hazelwood neve számomra először az Instagramon bukkant fel, amikor az app egyre többször dobott fel képeket erről a könyvéről. Az olasz származású írónő olyan regényeket ír, melyek szereplői  főként tudományos területen dolgozó nők. Szerintem nagyon izgalmas lehet ilyen témájú regényeket írni, mert olvasni is pont ilyen volt. Nem vagyok hozzászokva ehhez a világhoz és imádtam belemerülni. Mindemellett elképesztően fontosnak tartom, hogy léteznek olyan alkotók a világban, akik hivatásuknak érzik, hogy alkotásaikkal - legyen az egy könyv vagy bármilyen más művészeti ág - kiemeljék a nők társadalmi szerepvállalásának jelentőségét. Hiszen nem minden nap olvas az ember, még egy gyakorlott olvasó sem olyan történetet, amiben a főszereplő nő laboratóriumban tölti a napja nagy részét és kutat egy adott területen.


Régóta szerettem volna az írónő bemutatkozó regényét elolvasni, ráadásul úgy jött ki a lépés, hogy egyszerre olvastam angolul és magyarul, így még idegennyelvet is gyakoroltam közben. Alapvetően a történet romantikus és könnyed, mindemellett a fentiek miatt a tudomány is fontos szerepet játszik benne.

A történet főszereplője Olive, aki egy hirtelen ötlettől vezérelve váratlanul megcsókolja Adam Carlsent, a hűvös természetű, menő egyetemi tanárt. Ennek azonban olyan következményei lesznek, amivel mindkettejüknek meg kell küzdenie. Olive barátnőjének, Anhnek szeretne bizonyítani, hogy nyugodtan randizzon az exével, Jeremyvel és ezért "kénytelen" hazugságok sokaságát kitalálni és eljátszani, hogy túlvan Jeremyn és jelenleg Adam Carlsennel randizik. Egy bökkenő van csak: minderről Adamnek sejtelme sincsen és a laborban elcsattant csók derült égből villámcsapásként éri. És hogy mit kell tudni Adamről? Egy szigorú, zárkózott egyetemi tanár, aki nem bánik kesztyűs kézzel a diákokkal és aki teheti, elkerülni a találkozást vele. Hiába jóképű és kimondottan vonzó férfi.

Olvasás közben szinte azonnal egy dolog jutott eszembe az egész kalamajkáról, amit Olive okoz saját magának és Adamnek: a hatékony kommunikáció két ember között. Eleinte frusztrált az, hogy Olive nem beszél nyíltan Adammel, aztán elkezdtem élvezni, hogy a történetnek gyakorlatilag a sok-sok félreértés az igazi esszenciája. Egy valóságos világban a regény eseményei könnyűszerrel megoldhatók lehetnek az egyértelmű és világos kommunikációval, azonban a fiktív világban mindez rendkívül szórakoztató tud lenni. És nekem most pont erre a kikapcsolódásra volt szükségem. Nagyon megmosolyogtatott, ahogy Adam és Olive kerülgették egymást, illetve ahogy Olive folyamatosan nem vette észre, ami az orra előtt van.

Összességében nagyon szerettem olvasni a történetet és abszolút értem a nagy felfordulást körülötte, amiért ennyire népszerű regény. Laza, könnyed sztori, mégis kellett egy kis idő, amíg leülepedett bennem és nálam is kedvenc lett.



Nyereményjáték

Ali Hazelwood írónő történeteiben a romantika mellett fontos szerepet kap a nők helyzete tudományos környezetben. Jelenlegi játékunk is erre épül, számos híres biológusnőről teszünk fel kérdéseket, a ti feladatotok pedig beírni a helyes választ a Rafflecopter megfelelő dobozába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kérdésem:
Mikor diplomázott Marie Stopes?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai
09. 30. Fanni’s Library
10. 02. Angelika blogja
10. 06. Könyvvilág
10. 08. Csak olvass!
10. 10. – Pandalány olvas
10. 12. – Sorok között
10. 14. – Dreamworld
10. 16. – Utószó
10. 18. – Hagyjatok! Olvasok!
10. 20. – Szaffi polca




Képek forrása: Instagram, Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése