2021. október 8., péntek

BLOGTURNÉ: Sally Rooney - Hová lettél, szép világ


A Normális emberek és a Baráti beszélgetések szerzőjének új könyve már magyarul is olvasható. Az ugyancsak az emberi kapcsolatok mélységét pedzegető Hová lettél, szép világot külföldön Sally Rooney legjobb írásaként emlegetik. Hogy ebben mennyi igazság van, azt mindenki döntse el maga – de csak miután végigolvastátok, mit gondolnak róla a bloggereink.

A fülszöveg
A ​Normális emberek és a Baráti beszélgetések c. könyvek szerzőjétől
Alice, aki regényíró, összeismerkedik Felixszel, aki egy raktárban dolgozik, és megkérdi, lenne-e kedve elkísérni őt Rómába. Alice legjobb barátnője Dublinban él, és éppen egy szakításon van túl. Újra flörtölni kezd Simonnal, akit már gyerekkora óta ismer.
Alice, Felix, Eileen és Simon még fiatalok – de ha nem vigyáznak, elrohan felettük az élet. Vágynak egymásra, félrevezetik egymást, összejönnek, szétmennek. Aggodalmakat olt beléjük a szex, a barátság, a mindannyiunkat körülvevő világ. Valóban ez az utolsó kivilágított helyiség, amiben ők állnak, hogy tanúi legyenek valaminek, mielőtt minden elsötétül? Van rá módjuk, hogy elhiggyék: a világ igenis szép?
Sally Rooney Sunday Times és New York Times bestsellerszerző. Eddig megjelent regényei: Baráti beszélgetések, Normális emberek – utóbbi átlépte a világszerte eladott egymillió példányt. Jelölései: Booker-díj, Dylan Thomas-díj, Rathbones Folio-díj, Desmond Elliott-díj, a Legjobb Női Regényíró díja. A Normális emberek 2018-ban Costa-díjban részesült, 2019-ben az év könyve lett a Waterstonesnál. Sally Rooney társforgatókönyvíróként részt vett a Normális emberekből készült tévésorozat megírásában, amelyet 2020-ban mutattak be a BBC-n. A Baráti beszélgetésekből készült BBC-sorozat bemutatóját 2022-re tűzték ki.

Kiadó: 21. század Könyvkiadó
Év: 2021
Oldalszám: 318
Fordította: Dudik Annamária Éva
Moly-adatlap: itt
Megrendelhető: itt



Sally Rooney legújabb regénye nagyon meglepett. Pontosan olyan megfoghatatlan számomra a hangulata, mint az első két könyvének (Normális emberek, Baráti beszélgetések), ebben nagyon hasonlít egymásra a három különböző történet.

Az a legérdekesebb az egészben, hogy nem tudom egyértelműen kijelenteni, hogy szeretem Sally könyveit, ugyanakkor semmiképpen szeretnék lemaradni a további regényeiről a jövőben. Az biztos, hogy a Hová lettél, szép világ felülírta az első két olvasmányomat tőle és sokkal többet adott, mint azok, kíváncsian várom a következő regényét.

Ennek a könyvnek a mondandója, a karakterei és a történet határozottan érdekesebb és kidolgozottabb az eddigieknél. Gondolom másnak is feltűnt, hogy a párbeszédek nincsenek külön sorban, gondolatjellel elválasztva a szöveg többi részétől, és ez jelentősen megnehezítette az olvasást számomra, határozottan lassította az olvasási tempómat. Sőt, olykor elkedvtelenedtem, mivel többször vissza kellett olvasnom, hogy épp ki beszél. Aztán bár átlendültem ezen, de meglehetősen sokat elvett az olvasás élményéből.

Középpontjában a barátság és párkapcsolat témaköre áll, főszereplőnk két lány és két fiú. Alice és Eileen évek óta barátnők, azonban Alice költözése miatt nehezebbé válik fenntartani a barátságukat. Egyrészt leveleken keresztül ismerhetjük meg az eseményeket, másrészt viszont hagyományos leíró fejezeteket is kapunk. Igazából amint megszokja az ember, hogy milyen a regény felépítése, könnyebbé válik valamelyest az olvasás.
A történet viszonylag átlagosnak mondható: barátság, szerelem, párkapcsolat, ismerkedés, a távolság nehézségei. Azonban a könyv lapjai teli vannak nagyon elgondolkodtató és szép gondolatokkal. Sokszor csak egy-egy félmondat, máshol egy egész bekezdés gondoskodik arról, hogy maradandó élmény lehessen ez a történet. Eddig ez a kedvenc kötetem Sallytől.

Pont ez a titka szerintem Sally világsikerének: egyszerű történetet mesél el egyedi látásmódjával. Bárki tud azonosulni a szereplőkkel, vagy legalábbis bele tudja képzelni magát a helyükbe, mert alapvetően hétköznapiak, mégsem válnak unalmassá. Különösen nekem Eileen karaktere és Simonnal való kapcsolata tetszett, az a lelki kötődés közöttük, ami barátságon alapul. Számíthatnak egymásra jóban-rosszban, mégsem válik függőséggé a kapcsolódás. Mindenki ezt keresi, mármint egy olyan párkapcsolatot, amiben biztonságban érezheti magát minden értelemben. Tudva, hogy a másik nem tűnik el hirtelen az életéből, egymásra bízzák magukat és ezzel megalapozzák a jövőjüket.
A másik szálon futó cselekményben imádtam, hogy Alice kiköltözött a világ végére, egy nagy házba, ahol egyedül lehet. Íróként persze erre szüksége volt, hiába került távol a barátaitól. Nyugalom, béke vette körül és ezt pontosan magam elé tudtam képzelni a tengerparttal. Amúgy Sally leírásaiból nem sokat kaptunk a könyvben, de nem is ezen volt a hangsúly igazából.



Nyereményjáték

A regényben több európai nagyváros is előkerül, így a játékunk ehhez kapcsolódik. Mindegyik állomáson anagrammákat láttok, a feladatotok pedig annyi, hogy kitaláljátok, melyik városra gondoltunk.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom: bár gáz

a Rafflecopter giveaway


A turné állomásai:
10.05. Readinspo
10.06. A Szofisztikált Macska
10.08. Pandalány olvas
10.10. Ambivalentina
10.12. Könyv és más
10.14. Könyvvilág


Képek forrása: Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése