2020. április 24., péntek

BLOGTURNÉ - Dominique Barreau - Luc Millar: A boldogság francia titka



A Libri Kiadó jóvoltából már magyar nyelven is elolvashatjuk, hogy mi a boldogság titka a franciák szerint. Dominique Barreau és Luc Millar avat be minket ebbe egy gazdagon illusztrált, szép könyvben. Négy bloggerünk kíváncsiskodik ezzel a titokkal kapcsolatban, és természetesen a turné végén egy nyereménykönyvvel teszünk titeket is boldoggá.

Kiadó: Libri Könyvkiadó
Kiadás éve: 2020
Fordító: Pacskovszky Zsolt
Oldalszám:192 oldal
Megrendelheted: itt


A fülszöveg
A franciák mindig is híresek voltak könnyedségükről, életszeretetükről. De vajon mi a gall életöröm, a joie de vivre titka? Ez az egyszerre stílusos és tartalmas könyv most elénk tárja a boldogság francia receptjét. Családi étkezések, egy csésze kávé egy bisztró teraszán, ünnepi hangulatú vacsorák barátokkal, a gasztronómia szeretete, vonzódás a divat, a parfümök és más kellemes dolgok iránt, múzeumlátogatások, séták kis falvak kövezett utcácskáin... apró dolgok, kis trükkök, amelyek végső soron mind a lét örömeinek megélését szolgálják. E fotókkal illusztrált, magával ragadó könyvet lapozgatva hamar rájöhetünk, hogy a boldogság valójában egyfajta életszemlélet és életmód, amelyben az érzéki élvezetek szeretete, a közös élmények, az ünnepek megélése, a beszélgetés és az együttlét öröme mind-mind benne van.





Franciaország. A kifinomult ízlés, a stílus és az ízek országa. Bár még sosem jártam ott, mégis olyan érzésem van, mintha ismerném, hiszen számtalan olvasmányom színhelyéül szolgál. Ez a könyv pedig még közelebb vitt hozzá, hiszen részletesen bemutatja a francia életérzés legfontosabb alappilléreit. Természetesen a klasszikus és már-már klisésnek számító croissant-Párizs-bagett trióval kezdi a sort a könyv, de egyértelmű, hogy ez az ország sokkal több ennél. A kultúrája sokféle elemből áll össze, melyek mindegyike fontos a franciák számára.

Kimondottan tetszik, hogy mint mindennek, az étkezésnek is megadják a módját. Tudják, mit mivel érdemes fogyasztani és milyen ízek passzolnak egymáshoz. A mértéket minden esetben tartják, legyen szó a legfinomabb főételekről, vagy épp borokról. Számukra az étkezés nemcsak az emberi szükségletet jelenti, sokkal inkább a közösségépítés, a harmónia eszköze. Imádnak együtt ebédelni, közben kényelmesen elbeszélgetni és nekik ez feltöltődést és harmóniát jelent. A könyv kiemeli a bisztrók jelentőségét, ami szorosan kapcsolódik az életvitelükhöz. Őszintén szólva nem is gondoltam volna, hogy ennyire számít. Mármint klasszikus francia jellegzetességnek számít egy kávézó beszélgető franciákkal, akik a piros-fehér abroszos asztalok mellett beszélik meg az élet nagy dolgait. Tényleg élvezik a napnak azt a részét, amikor semmi más dolguk nincs, mint kikapcsolni, inni egy isteni kávét és eltölteni egy kis időt egymás társaságában. Ezzel abszolút tudok azonosulni. 


A könyv külön fejezetet szentel a francia tájaknak és az építészetnek. Történelmi jelentőségű és elképesztően szép helyekkel rendelkezik az ország, melyeket a franciák megőriznek és féltenek. Bámulatos épületeket, meseszép vidékeket fedezhetünk fel az ország egész területén. A könyv túlmutat Párizson és bebizonyítja, hogy ezen kívül is vannak látnivalók, amiket a nyüzsgő tömegtől távol megcsodálhatunk. Hatalmas ország, így bőven van látnivaló, kisebb és nagyobb városok, felfedeznivalók.

Hogy mi jut eszembe először az országról? A szabadság. Az általam eddig olvasott francia könyvek, a megnézett francia vagy Franciaországban játszódó filmek mind azt sugallják számomra, hogy a franciák nehezen viselik a korlátokat és hatalmas a szabadság iránti vágyuk. Lehet nincs így, nekem mégis ez a benyomásom róluk. Valamilyen szinten hedonisták, de mégsem annyira, mint a délebbi országok lakói. És ez nekem nagyon tetszik. A könyv alapján az volt az érzésem, hogy a valóságban is ilyen ez a nép.


A boldogság francia titka egy olyan könyv, ami nem útikönyv, nem is album, mégis egyfajta olyan jellegű kötet, ami bemutatja az ország jellegzetességeit. Rövidebb érdekes tényeket szúrtak be egyes oldalakon, illetve nagyon szép képekkel tűzdelték teli a kötetet. Kicsit abban reménykedtem, hogy egy kicsit másként, személyesebb hangvétellel fogom megtudni, mi is az a titok. Bár az tény, hogy a szerzőpáros francia, így aligha lehetne hitelesebb az írás.







Nyereményjáték

Mostani játékunk során boldog népek után kutatunk. Minden állomáson elrejtjük egy író nevét az értékelésünk szövegében, azt kell kitalálnotok, hogy mely nép élet- és boldogságfilozófiájáról írt az illető könyvet. A feladatotok, hogy beírjátok a Rafflecopter megfelelő helyére az adott nép nevét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


A turné állomásai
04. 22. Readinspo
04. 24. Pandalány olvas
04. 26. Spirit Bliss Sárga könyves út
04. 28. Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése