2020. április 21., kedd

Marcia Mitchell - Thomas Mitchell - Egy ​kém az iraki háború ellen


Számomra új műfajok és témák megismerése mindig izgalmas kaland és nem volt ez másképp életem első kémregényével sem. Marcia Mitchell és Thomas Mitchell szerzőpáros Egy ​kém az iraki háború ellen című regényét nemrég olvastam, ami egy nagyon érdekes, gyakorlatilag dokumentum jellegű könyv.

A fülszöveg
A könyv alapján készült film Keira Knightley főszereplésével hamarosan a mozikban
Semmi nem veszélyesebb az igazságnál Katharine Gun, a brit titkosszolgálat munkatársa egy nap nehéz döntést hoz: szigorúan bizalmas információt juttat el a sajtónak egy amerikai-brit kémakcióról, amelynek célja, hogy megszerezzék az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazását a 2003-as iraki invázióhoz.
A könyv megírását alapos kutatómunka előzte meg, a szerzőpáros pedig lehengerlően meséli el ennek a bátor fiatal nőnek a történetét. A történet alapján készült filmet Keira Knightley főszereplésével várhatóan a hazai mozikban is bemutatják.
„Katherine Gun az emberiesség hőse” (Sean Penn)


Mondhatnánk azt is, hogy ez egy jól megírt krimi, azonban ott mindig van valaki, aki gyilkos, bűnös és a rendőrség nyomoz utána, kézre keríti. Itt viszont egy olyan nőről olvastam, aki a saját lelkiismeretére alapozva hozott meg egy olyan döntést, ami egy egész nemzetre volt hatással. Tárgyalások és kihallgatások során döntöttek arról, hogy ez bűncselekménynek tekinthető-e. 2003-ban Katharine Gun brit állampolgár titkos információkat szivárogtatott ki a sajtónak, melyekben a titkosszolgálatokat arra utasították, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjairól információkat szerezzenek és azokkal zsarolják őket azért, hogy az  iraki helyzetbe való fegyveres beavatkozás mellett döntsenek.

Az igazi Katharine Gun
A könyv mindössze 300 oldal terjedelmű, mégis teli van rengeteg fontos információval. Folyamatosan figyelni kell, minden mozzanat fontos és mivel nem vagyok jártas a témában, különösen lekötött a kötet. Szerettem volna megérteni, hogy az, amit Katharine tett, milyen és mekkora hatással volt a társadalomra, a politikára és úgy egyáltalán, mi történik ilyenkor. Nem sok hasonló történettel találkoztam eddig és olyannal pláne nem, amelyik valós eseményeket mesél el.

Tulajdonképpen az egész könyv azt mutatja be, hogy a brit államvezetés karöltve Amerikával hogyan próbált törvényes indokot találni arra, hogy beleavatkozzon az iraki háborúba és fegyverkezzen. És ebbe természetesen egy olyan ember, mint Katharine, csak bezavart. Felébresztette a briteket és arra ösztönözte tettével őket, hogy akinek lehetősége van rá, mondja ki az igazságot és ébressze rá az országot, hogy mi is történik a színfalak mögött.
Sokan bátornak és példaképnek titulálták Katharinet, mások viszont azt látták, hogy botrány és eljárások sokasága lett a következmény. A nő életét örökre megváltoztatta döntése és bár a története véget ért és lezárult az ügye, örökre beírta magát a történelembe.

Katharine Gun történetéről mozifilm készült, melyben az egyik kedvenc színésznőm, Keira Knightley szerepel. Mindenképpen megnézem, pláne most, hogy olvastam a könyvet.
Ízelítő, hogy miről is van szó:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése