2019. december 9., hétfő

BLOGTURNÉ - David Attenborough: Utazások a világ túlsó felére



Az Egy ifjú természettudós történetei után a Park Kiadó jóvoltából elolvashatjuk David Attenborough-tól az Utazások a világ túlsó felére című könyvet is, melyben bejárhatjuk vele Pápua Új-Guinea, Madagaszkár és Ausztrália Északi terület néven ismert tájait, megcsodálhatjuk növény- és állatvilágukat, valamint bepillantást nyerhetünk az ott élők életébe, kultúrájába. Ezt az izgalmas túrát most hat bloggerünkkel követhetitek végig, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Fülszöveg:
Az 1950-es évek közepén született Egy ifjú természettudós történetei Állatkerti gyűjtőutak című könyvének sikere után az 1960-as évek elején az ifjú David Attenborough újabb utakra indul. Ezúttal Madagaszkárt, Új-Guineát és a Csendes-óceán térségét, valamint az ausztráliai Északi területet keresi fel filmes stábjával. Kalandos utazásairól olvasva megismerjük többek között Pentecost szigetének toronyugróit, az ősi tongai királyi kavaceremóniát, és olyan különleges állatokat is, mint a paradicsommadarak, a kaméleonok és a szifakák. A bőséges képanyaggal és térképekkel ellátott kötet szellemes, könnyed és áradóan mesélő stílusával méltán varázsolja el olvasóját.

Kiadó: Park Kiadó
Kiadási év: 2019
Oldalszám: 368 oldal
ISBN: 9789633554531
Fordította: Szabó Olimpia
Moly-adatlap: itt
Megrendelheted: itt


David Attenborough nevét valószínűsítem, hogy mindenki ismeri. Természettudós és az ismeretterjesztő televíziózás megteremtője lett az 1950-es években. Hihetetlen kalandjait bemutatva közvetlen nyelven beszél közönségéhez, akár dokumentumfilmről, akár könyveiről legyen szó. Jelen olvasmányomban olyan egzotikus és messzi tájakra kalauzolja el az olvasókat, mint Madagaszkár, Ausztrália és Új-Guinea. David Attenborough idén lett 93 éves, és úgy éreztem magam olvasás közben, mintha ő maga ülne mellettem és mesélné el sok évvel ezelőtti élményeit. Idén részt vehettem egy VIP mozizáson, ahol megnéztük az Our Planet című, Netflixes sorozat egyik részét, mely sorozatot ő narrált, így különösen nagy örömmel vetettem bele magam e könyvének olvasásába. Kíváncsian vártam, mit tartogat számomra a könyv erről a világutazó, kalandos életű emberről. 



Nagyon örültem a sok-sok leírásnak és azt kell, hogy mondjam, magam előtt láttam a különleges helyszíneket, az őslakosokat, szertartásaikat és mindent, amit e kötet bemutat. Az ismeretlen mindig izgalmas kalandokat rejt. A fülemben hallottam Mr. Attenborough hangját, amint csak mesél és mesél. És ehhez az élményhez a könyvben található rengeteg kép is hozzájárult. Ugyanis minden fejezet teli van képekkel, amik bár nem színesek, mégis segítenek elképzelni mindazt, amiről olvasunk. A könyv közepén pedig több oldalon keresztül színes, fényes fotókat talál az olvasó, hogy teljes legyen az élmény. Háborítatlan területek, addig ismeretlen élőhelyek tárulnak a szemünk elé a könyv lapjain. Csodálatos őserdők, különleges állataik és növényeik kerülnek bemutatásra. A kötet elképesztő részletes, kalandoraink élményeit valósághűen láthatjuk, szépítés nélkül a jó és kevésbé élvezetes részeit egyaránt. Leesett az állam, hogy mennyi érdekességet rejtenek a felkeresett helyek, legyen szó növényekről vagy állatokról, vagy épp az adott területen élő őslakosokról. Kihívás és nagy feladat a közelükbe férkőzni, hiszen elsőként a nyelvi nehézségeket kellett leküzdeni. Természetesen utána pedig a bizalmuk elnyerése által lehetett megismerni jobban hitvilágukat és mindennapi életüket. Teljesen más világ, mint amiben mi élünk és ezért is nagyon szembeötlő volt az az egyszerűség, amiben ezek a népek élnek. Szertartásaik meghökkentőek sokszor (toronyugrók, átlőtt testrészek), ugyanakkor olyan legendák, amik lebilincselőek tudnak lenni. Nekem legjobban a teknős és a fehér cápa legendája tetszett.
A legendák mellett az állatok lefilmezése és megismerése volt a kedvenc részem a könyvben. Ahogyan David és két társa kitartó munkával megfigyelték szokásaikat és sikerült lencsevégre kapniuk ritka és különleges teremtményeket. Imádtam ezeket a részeket! :)

Olyan helyeken járhatunk Mr. Attenborough és társai által, mely messzi tájakra nem biztos, hogy valaha eljuthatnánk. Bátorsága mindvégig útitársa volt e kalandjai során és a nehézségek megoldásában segítette talpraesettsége és célorientáltsága. Hiszen bármilyen izgalmasan hangzik egy ilyen utazás és a világ felfedezése, ugyanannyi stresszel és aggodalommal jár. Láthatjuk a tábort, amit útitársaival felállítottak minden alkalommal, hogy a hosszú felfedezőutak után biztonságban tölthessék az éjszakát. Engem legjobban a könyv meseszerűsége fogott meg. Az, hogy szinte ott éreztem magamat a hegyek-völgyek, erdők között és együtt fedeztem fel a csodás helyeket könyvünk írójával és útitársaival.

A természettudomány és ismeretterjesztés mindig érdekelt, azonban be kell, hogy valljam, sosem foglalkoztam vele túl sokat, leginkább időhiány miatt. Ez a könyv megmutatta számomra, hogy a világ tőlünk messze található helyei, a természet megismerése mennyire különleges és fontos tud lenni. Ezentúl biztosan több időt fogok szentelni egyrészt a hasonló könyveknek, másrészt a természetfilmeknek. Például mindenkinek ajánlom a fent említett Our planet, nyolc részes sorozatot, engem lenyűgözött a látvány, a tökéletes felvételek, biztosan fogom még nézni a sorozatot.


Nyereményjáték

A könyvben sok érdekes állatról olvashatunk, így a feladatotok most az lesz, hogy egy-egy leírás alapján kitaláljátok, mely állatra vonatkozik, és beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére a nevét. Ez alkalommal egy szerencsés olvasónk nyerhet majd egy példányt a könyvből. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
A feladványom:

Madagaszkár szigetén őshonos, a sziget keleti és északi részének nedves bozótosaiban honos. Előfordul Madagaszkáron a főszigeten kívül Nosy Bé, Sainte Marie és Nosy Boraha szigetén is. Betelepítették Mauritius és Réunion szigetére is. Eléggé kultúrakövető faj, olykor kertekben is megtelepszik. A hímek Madagaszkáron 55 centiméteresre is megnőnek, míg Réunion csak 44 centiméteres a maximális hosszuk. A nőstények kisebbek a hímeknél. Rendkívül változatos faj, az egyik legszínpompásabb. Minden szín előfordulhat rajta, beleértve a rikító türkizkéket is. A hímek fejének két oldalán borda fut és az arcorr lapos részén végződik. A fejen alacsony sisak is lehet.



A turné állomásai
11.30. Spirit Bliss Sárga könyves út
12.03. Readinspo
12.06. Flora the Sweaterist
12.09. Pandalány olvas
12.12. Nem félünk a könyvektől

12.15. Zakkant olvas

2 megjegyzés:

  1. Szia! Nincs a r.dobozban a neved! Így nem lehet hová beírni a megfejtésedet.
    Dia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      A hétvégén megoldottuk a problémát, már be tudod írni.
      Judit

      Törlés