2019. április 23., kedd

J. K. Smith - Csak a tested érdekel ELŐOLVASÁS


Nagy örömömre szolgál előolvasóként bemutatni Nektek J. K. Smith hamarosan megjelenő vadiúj regényét, mely a Csak a tested érdekel címet kapta. Lássuk, milyen lesz!


Köszönöm szépen a lehetőséget a kiadónak és az írónőnek. :)

A fülszöveg

Hidvégi ​Bora titkárnő egy nagy építési vállalatnál. Vőlegényével, Péterrel él együtt egy hazug kapcsolatban. Csak a végső lökést várja, hogy kiléphessen abból a börtönből, ahová évekkel ezelőtt bezárta magát.
Tokodi Zsolt Bora főnöke, a cég igazgatóhelyettese. Arrogáns, egoista, gazdag aranyifjú, akinek van egy titka, amiről senki sem tud…
Mindkettejüknek éppen kapóra jön a céges kiküldetés Skóciába. Zsolt szándéka, hogy egy olyan kolléganőt vigyen magával, aki cseppet sem kelti fel a figyelmét, így a titka rejtve maradhat, Borának viszont konkrét tervei vannak Zsolttal: barátnői tanácsára nőcsábász főnökével akar bosszút állni folyton hűtlen ex-vőlegényén.
Zsolt és Bora között már az úton átrendeződnek az erőviszonyok, megkezdődik a csatározás, aminek nem várt eredménye lesz.
Vajon egy váratlan baleset közelebb viszi a két embert egymáshoz, vagy minden visszatér a régi kerékvágásba? A szerelem képes átformálni a férfi személyiségében nyomot hagyó gyerekkori sérüléseket, vagy erősebbnek bizonyul Zsolt makacs védekező mechanizmusa a sérthetetlen macsó szerepének fenntartására?



Az írónő a tőle eddig megszokott humorát megőrizve egy új irányba indult könyve stílusát tekintve. És azt kell, hogy mondjam, ez nekem nagyon tetszik! Eddig se volt vele problémám, de a Csak a tested érdekel története érezhetően más, mint az eddigi regényei.

Pörgős, vicces, ugyanakkor megvan benne a kellő komolyság és üzenet.

A könyv középpontjában tulajdonképpen egy teljesen átlagosnak mondható kiindulópont  áll: főnök és beosztott viszonya, mely minden, csak nem épp kiegyensúlyozott. Bora lelkiismeretesen dolgozó, fiatal nő, aki benne ragadt egy unalmas és kihűlt kapcsolatban. Méltatlan élethelyzet, melyből csak saját erejéből szabadulhat és ehhez nem is kell neki több, mint egy fejlődési lehetőség a karrierjében, azaz egy külföldi út. Még az sem probléma, hogy Zsolttal, az elviselhetetlen főnökével kell kiutaznia Skóciába. A lényeg, hogy kilépjen a mindennapok mókuskerekéből és exvőlegényétől, Pétertől minél távolabb kerülhessen.

Bora egy talpraesett, jófej csaj. Már rögtön a könyv elején megállapítottam, hogy ha létező személy lenne, biztosan nagyon bírnám. Laza, okos, kedves, érző lélek és erős nő. Ezt abból szűrtem le leginkább, ahogy Pétert kezelte. Nem alázkodott meg, kitartott saját szemlélete mellett és kiállt magáért. Minden elismerésem!

Zsolt sokkal keményebb dió, ha a személyiségét kell fejtegetnünk. Annak ellenére, hogy a fejezetekben váltakozik a két főszereplő szemszöge, mégis úgy érzem, hogy nem tudtam annyira megismerni őt, mint szerettem volna. Ez nem feltétlen baj, mert így is sokat megtudtunk ám róla, nem kell aggódni. Céltudatos férfi, aki habzsolja az életet, azonban a lelke mélyén szeretetre és egy stabil kapcsolatra vágyik.

A két főszereplő kapcsolata meglehetősen nehezen indult, hiszen mindketten ki nem állhatták a másikat. És ráadásul össze lesznek kötve Skóciában, egy fontos projekt létrehozása során? Ezt vajon hogy élik túl? Természetesen sok adok-kapok vita részesei lehetünk olvasás közben, ami rendkívül szórakoztató tud lenni. És ahogy telik az idő, kiderül, hogy annyira nem is ellentétei egymásnak Bora és Zsolt. 

"– Mindenkinek vannak hibái, vannak hülye percei, minden kapcsolatban előfordulnak veszekedések. Hol több, hol kevesebb. Ha még nem érezted azt az érzést, amikor keveredik a szerelem a gyűlölettel, nem találtad meg azt a férfit, akivel érdemes lenne végleg összegbútoroznod."

J. K. Smith kiválóan ért ahhoz, hogy eredeti humorával megfűszerezze a könyv lapjait, ugyanakkor ügyel rá, hogy a történet komolysága megmaradhasson és ne csak a humor legyen a mozgatórugója.
A könyv második felében egy váratlan esemény rázza fel az amúgy sem unalmas történetet. Igazán itt kezdtem el érezni, hogy ez a könyv valahogy más, mint az eddig megjelent J. K. Smith-regények. Nehéz megfogalmazni, hogy miért. A nem várt fordulat teljesen más útra terelte szereplőinket. Innentől kezdve sokkal közelebb éreztem magamhoz mindkettejüket és ennek nagyon örültem. Az írónő betekintést engedett Bora és Zsolt lelki világába, ami által különlegessé tette a történet folyását és a végkimenetelét is. 

Szeretem azokat a regényeket, amik a valóságtól csak kis mértékben rugaszkodnak el és mindamellett, hogy a realitás talaján maradnak nagyrészt, megvan bennük a kellő varázslat is. Ez most kissé költőien hangzik, de úgy éreztem olvasás közben, hogy Bora és Zsolt története igazából szinte bárkivel megtörténhet.

"Én akarok lenni az életem középpontja, és vissza szeretném nyerni a régi énem, azt, aki olyan felhőtlenül tudott szeretni, aki élvezte az életet, és nem csak máról holnapra élt."

A Csak a tested érdekel cím meglehetősen becsapós lehetne, de ugyanakkor figyelemfelkeltő és felkapja a fejét rá az, aki épp egy jó olvasmány után kutat. Nem szabad sohasem cím és borító alapján ítélni (bármennyire nehéz is néha ezt szem előtt tartani).
A kötet üzenete számomra leginkább az volt, hogy mennyire nem szabad néhány tény és külső alapján megítélni másokat. Sem a közvetlen környezetünkben, sem ismeretleneket. Hiszen Bora sem ismerte eleinte Zsoltot és az ő bonyolult lelki hátterét, majd szépen lassan kiderült, hogy nem is állnak egymástól olyan messze.

Judit regénye kikapcsolt, szórakoztatott, megnevettetett

Képek forrása: Google, saját

4 megjegyzés:

  1. Drága, nagyon gratulálok az előolvasáshoz! Igazán megérdemled!:)
    Húha, úgy látszik, tartogat izgalmakat és lelki mélységeket J. K. Smith ezen könyve is!:)

    Millió puszi:
    Molyikertesód

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Barbim! :)))))
      Nagyon jó olvasmány lesz Judit új regénye, csak ajánlani tudom. ;)
      Puszillak, sis'!

      Törlés
  2. Szia!
    Nagyon nagy gratuláció az olvasáshoz. A bejegyzés felkeltette a kíváncsiságomat :)
    A.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Adri!
      Köszönöm szépen és nagyon örülök, hogy az írásom alapján érdekel a könyv, csak ajánlani tudom, hamarosan megjelenik. :)

      Törlés