2014. április 21., hétfő

Ali McNamara: Notting Hillből szeretettel

Egy regény, ami kiszakít a valóságból minden tekintetben. Nagyon lelkesen vettem kezembe Ali McNamara Nottng Hillből szeretettel című regényét. Történetünk főhőse Scarlett, aki két világban él: a valóságban & a képzelete által alkotott filmes világban. Minden élethelyzetben a filmes jeleneteket, elejtett mondatok keresi szinte fanatikus módon és ez bizony a környezetének is olykor problémákat okoz. Nos, mivel én is eléggé álmodozó típus vagyok, így közel áll hozzám a történet & főhősünk karaktere, bár ennyire nem vagyok filmmániás, mint Scarlett. Ráadásul a lány munkája is hozzásegíti a folyamatos ábrándozáshoz, mivel édesapjával közös vállalkozásban dolgoznak: egy popcorngépeket gyártó és javító céget vezetnek. Nagyon vicces olvasni azt, ahogyan főhősünk képzeletben megkapja az Oscar-díjat, amit személyesen Johnny Depp nyújt át neki. Vagy épp kiszáll a metróból, és sehol nincsen Hugh Grant. Ugyanis Scarlett ennyire ábrándos lelkületű, egyszerűen képtelen leállni az ábrándozással.

Vőlegényével, Daviddel egyre több a megválaszolatlan kérdés, ezért is jön a lehető legjobbkor a lány számára egy lehetőség. Barátnője, Maddie egyik házaspár ismerőse házára fog vigyázni Scarlett egy teljes hónapon keresztül Londonban, Notting Hillben. (Számomra már itt szimpatikus lett a regény, hiszen abban a városban játszódik, ahova ezer éve vágyom.) Ez az egy hónap remélhetőleg elegendő lesz arra, hogy Scarlett végiggondolja életét, kapcsolatát & tiszta lappal folytathassa életét.
A házba beköltözve megismerkedik a jóképű szomszéddal, Seannal, akivel számos kalandban lesz részünk. Együtt mennek el egy esküvőre, valamint Párizsba, mindeközben barátság (és egy kicsit több) alakul ki közöttük. Scarlett hogyan kerül Párizsba? Nemcsak a filmek és filmjelenetek iránti szenvedélye vezeti őt el a szerelmesek városába, hanem egy kérdés: édesanyját szeretné megkeresni, aki két éves korában hagyta el őt.
Természetesen megkapjuk erre a kérdésre is a választ a regény második felében. Gyakorlatilag Scarlett édesanyjának megtalálása, valamint egy véletlen találkozás és utána a megismerkedésük áll a történet középpontjában, a filmjelenetek és a szerelem csak ráadás :P. Igazán megható pillanatoknak lehetünk tanúi találkozásukkor, ahogyan anya és lánya szeretnék helyrehozni kapcsolatukat, pontosabban kialakítani kapcsolatukat, hiszen az elmúlt 21 év kimaradt életükből.


Nagyon élveztem azt olvasni, hogyan ismerkedik egymással anya és lánya. Természetesen ez a könyv sem fejeződhet be tetőpont nélkül, ami jelen esetben két eseményt is magába foglalt. Először egy zűrzavaros vacsorának lehetünk tanúi, amelyre Scarlett összes barátja, valamint édesanyja és édesapja is hivatalosak. Azonban a két utóbbi személy nem tud egymásról. Sőt, a lány édesapja még csak nem is sejti ezt a váratlan fordulatot, hiszen nem tudott arról sem, hogy lánya elindult megkeresni elveszettnek hitt édesanyját. A történet befejezéseként pedig a szülők viszonyának rendezése után Scarlett esküvője kerül a középpontba, pontosabban az az életre szóló döntés, hogy vajon kit szeret igazán a lány.
A könyv számos nem várt fordulatot tartogat az olvasónak, remek humorral, klassz karakterekkel és kedvenc romantikus filmjeink jeleneteinek megidézésével megspékelve. Összességében tetszett a történet, nem csalódtam egyáltalán. Amikor már kezdett volna túl kiszámíthatóvá, vagy épp egy kissé túlontúl szirupossá válni a kötet, mindig sikerült meglepetést okoznia számomra.
Ui: Meg kell néznem a Notting Hill (Sztárom a párom) című filmet a hétvégén!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése