2023. október 29., vasárnap

BLOGTURNÉ: Claire Daverley - Éjszakákon át


General Press Kiadó jelentette meg Claire Daverley: Éjszakákon át című regényét, melyben Rosie és Will szívfájdító szerelmének történetéről olvashattok. A blogturné állomásait követve, akár meg is nyerhetitek a könyv egy példányát a kiadó felajánlásában.

A fülszöveg
Ismered azt az érzést, amikor valaki, akire addig fel sem figyeltél, hirtelen igazán rád néz, és rádöbbensz, hogy az egész világon ő az egyetlen, aki a lelked mélyére lát? Majd belekezdtek, és innentől nincs megállás: éjszakákon át csak beszélgettek és beszélgettek, mert ő az egyetlen, aki megért, és onnantól a szíveteket örökre láthatatlan kötelék fűzi össze.
Egy fiú és egy lány egymásra talál. Ez történik itt is.
A tizenhét éves Rosie és a két évvel idősebb Will egy hűvös angliai estén a tengerparti tábortűz mellett melegszenek, beszélgetnek, és csodálkoznak rá egymásra először. Ugyan egy gimnáziumba járnak, és mindketten az érettségijükre készülnek, eddig még sosem szóltak egymáshoz. Hiszen a lány eminens tanuló, a fiú pedig a gimi fekete báránya. Csakhogy a sors most egymás mellé sodorta őket. Ám a sors ugyanígy közbe is szólhat…

Kiadó: General Press, 2023
Eredeti cím: Talking at Night
Fordító: Fügedi Tímea
Oldalszám: 400
Moly-adatlap: itt
Megrendelheted: itt
Nagyon szeretem a kicsit lassú lefolyású, nem feltétlen pörgős történeteket és az Éjszakákon át pontosan ilyen. Szinte azonnal elkapott a hangulata és belevetettem magam Will és Rosie történetébe. A két főszereplő egy gimnáziumba jár, és nem is különbözhetnének jobban. Will egy menő, népszerű srác a suliban, aki szeret motorozni és futni, több barátnője volt már és úgy általában véve egy elég nyitott személyiség. Vele szemben Rosie a visszafogott, jótanuló lány, akinek komoly tervei vannak a jövőre nézve: egyetem, tanulás, így nincs ideje olyan dolgokra, mint a bulizás, pasizás. Imád írni és zongorázni, és jóval introvertáltabb személyiség, mint Will. De a fiúnak mégis sikerül a közelébe férkőznie és megismerkednie vele. Rosienak van egy fiú ikertestvére Josh, aki Willhez jár rendszeresen matekot tanulni, így ismerkedik meg Will és Rosie. Első pillanattól fogva éreztem, hogy ez a történet több lesz, mint egy átlagos romantikus sztori. Az iskolai tábortűz fénye mellett végigbeszélgetik az éjszakát és innentől kezdve éjszakákat beszélgetnek át miközben Rosie kikötötte, hogy a vizsgák végéig szó sem lehet ennél többről. Nagyon tetszett az olvasás közben, hogy nincs minden kimondva köztük, mégis nem megy el egymás mellett a két főszereplő és a kommunikációjuk egymással többnyire tiszta (amennyire ez egy férfi és nő között lehetséges). 

Rövid időn belül egyértelművé vált, hogy az éjszakának milyen fontos szerepe van a történetben (mint ahogy azt a címe is sugallja). Valahogy minden könyvben, filmben a szereplők ha éjszaka találkoznak, beszélgetnek és sétálnak, annak sokkal nagyobb a jelentősége, mint egy hagyományos randevú során. Will és Rosie nagyon szokatlan időpontokban találkoznak és botlanak egymásba: éjjel, este, hajnalok hajnalán, mert egyikük sem alszik túl sokat éjjelente. Izgalmas minden ilyen beszélgetés, van valami igazán rejtélyes az éjszaka leple alatt kisétálni a partra, a világítótoronyhoz. Ez a motívum végigvonul az egész történeten, és ezek a jelenetek kiemelkedően a kedvenceimmé váltak, mert tudom milyen izgalmas érzés kettesben beszélgetni valakivel az éjszaka közepén (akár baráttal, akár mással), miközben körbevesz titeket a sötétség és a csend, pl egy kihalt tengerparton vagy utcán.

Emellett a könyv másik kulcsfontosságú kapcsolata Rosieé és Joshé, akik ikertestvérek. Nem nagyon olvastam olyan regényt eddig, amiben egy kétpetéjű ikerpár főszereplő lenne. Nagyon szerettem a közös jeleneteiket, mert ez a fajta testvéri kapocs ritkán kerül ábrázolásra és imádtam kicsit belelátni (mivel személyesen ismerek ikerpárt és gyönyörű testvéri kapocs tud lenni). Az a kötelék, ami egy ikerpár között létezik, nagyon erős tud lenni függetlenül attól, hogy ebben az esetben egy fiú és egy lány testvérről van szó. A megérzéseik, a telepatikus kapcsolatuk különleges és egy életre szóló kapocs. Megérzik, ha a másikat valami bántja és egymás mellett állnak, bármi történjék is. Az egész könyvben nagyon kiemelt szerepet kap az ő kapcsolatuk.

A történet egy tragikus esemény miatt váratlanul és hirtelen sokkal komolyabbá válik, mely teljesen ledöbbentett. Valahol olvasás előtt belefutottam egy spoilerbe, viszont azt félreérthettem, mert másra számítottam (szóval gyakorlatilag mégsem volt spoiler).
Már az első oldalakon érezni lehetett egyfajta komolyságot, hogy ez nemcsak egy tinidráma és gimiben elkezdődött szerelmes történet lesz. Viszonylag lassan bontakozik ki a cselekmény, ugyanakkor elég hosszú időt mutat be a szereplők életéből: a tinikoruktól egészen felnőtt életükig elkísérhetjük Rosiet és Willt.

Életútjuk hol különválik, hol összetalálkoznak, de teljesen sosem kerülnek ki egymás látóteréből. És hogy miért? Mert elsősorban barátok, akik aggódnak a másikért, és egy szomorú múltbéli esemény örökre összeköti őket. Nagyon tetszik, hogy nemcsak Rosie és Will kapcsolata kerül előtérbe, hanem külön-külön is a más kapcsolataik is szerepet kapnak és bemutatásra kerülnek, nagyon valóságszerű az egész könyv, könnyen bele tud helyezkedni az olvasó.

Ez a regény egyszerre szól szerelemről, barátságról, testvéri szeretetről, a család jelentőségéről és trauma feldolgozásról. Gyönyörűen leírja mindegyiket úgy, hogy ne legyen klisés és elcsépelt. Nagyon sokszor Colleen Hoover történetei jutottak eszembe olvasás közben, mert hasonló sokrétű érzelmi világot ő képes létrehozni a könyveiben, és emlékeztetett rá az Éjszakákon át hangulata. Talán egy kicsit kevésbé szépen fogalmazza meg Claire Daverley ezeket az érzéseket, de ettől függetlenül engem meggyőzött arról, hogy megjegyezzem a nevét és a jövőben olvassak még tőle mindenképpen.
Nyereményjáték

Rosie és Will egy tábortűz mellett ismerkedtek össze, ezért a játékunk is ezzel kapcsolatos. Népszerű filmes jeleneteket válogattunk, mely épp tábortűz mellett játszódik. Ismerjétek fel a képekről a filmet vagy sorozatot, és a címét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladványom

a Rafflecopter giveaway


A turné állomásai
10.23. Kelly és Lupi olvas
10.25. Könyv és más
10.29. Pandalány olvas
10.31. KönyvParfé

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése