2020. augusztus 11., kedd

BLOGTURNÉ: Ann Swanson - A jóga tudománya


A Libri kiadó jóvoltából bloggereinknek lehetősége volt tanulmányozni Ann Swanson jógával és a jóga tudományával foglalkozó új könyvét, amely segít olvasóinak a jóga anatómiájának megértésében és a jóga gyakorlásához szükséges technikai tudás fejlesztésében. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, mit gondolnak a részletes anatómiai ábrákkal és illusztrációkkal teli kiadványról! Ne feledjétek, hogy a turné végén a kiadónak hála meg is nyerhetitek a könyvet!

A fülszöveg
A ​jóga tudománya részletesen bemutatja, miként hat a jóga a testre, és mi kell ahhoz, hogy a jóga valamennyi jótékony hatása érvényesülhessen.
– Pontos instrukciók az ászanák helyes kivitelezéséhez.
– Több száz, különböző nézetből készült részletes anatómiai ábra.
– A test, az izomzat, a csontozat és az ízületek működésének szemléletes ábrázolása.
– Az ászanák élettani hatásának részletes bemutatása.
Ann Swanson külön fejezetet szentel a jógával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseknek:
– Hogyan segít a jóga a stressz kezelésében?
– Hogyan gyakoroljuk a tudatos figyelmet és a meditációt?
– Hogyan befolyásolja a meditáció és a jóga az agyműködést, illetve a csontozatot?
– Mit tehetünk, ha ropognak az ízületeink?
– Csökkenti az ászanák gyakorlása a krónikus fájdalmat?
– Hogyan működik a jógaterápia?
És megannyi további kérdés és válasz.
Akár kezdők, akár gyakorlottabbak vagyunk, A jóga tudománya segít a tudatos és eredményes jógagyakorlásban, a jóga anatómiájának megértésében és a szükséges technikai tudás fejlesztésében, hogy megfelelően végezhessük a gyakorlatokat, és ezáltal tökéletes harmóniába kerülhessen egymással a testünk és az elménk.


Kiadó: Libri
Oldalszám: 216 oldal
ISBN: 9789634336839
Fordította: Mátics Róbert
Műfaj: ismeretterjesztő kézikönyv
Eredeti mű: Science of Yoga
Eredeti megjelenés éve: 2019
Moly-adatlap: itt
Megrendelheted: itt


Még az egyetemi évek alatt ismerkedtem meg a jógával, jártam rendszeresen jógaórákra, azonban sajnos abbamaradt. Igazából nem különösebben érdekelt azóta, most viszont, a tavaszi karantén alatt ismét elkezdtem vele foglalkozni. A lehető legjobbkor jelent meg A jóga tudománya című kötet, itt az ideje alaposabban beleásnom magam a témába.
Egy csodálatosan szép kivitelezésű, nagy alakú, színes könyvről van szó, mely már borítójával felhívja magára a figyelmet. 
Szerzője, Ann Swanson a bevezetőben elmeséli, hogy milyen út vezetett ahhoz, hogy ez a kötet megszülethessen és miért más, mint a többi jógával kapcsolatos ismeretterjesztő könyv. Nagyon izgalmasnak ígérkezett, hiszen Ann gyerekkora óta kíváncsi és érdeklődő volt a világ dolgai iránt, és a jógában főként a test és lélek kapcsolatának megismerése vonzotta. A könyv pedig az anatómia mellett központi szerepet ad ennek is. 

"A jóga tudománya az a könyv, amit olvasni szerettem volna, amikor jógázni tanultam."

Ann nemcsak tanulóként, hanem oktatóként is foglalkozik a jógával, és a megszerzett tudását felhasználva alkotta meg ezt az alapos, részletes kötetet a jógát megismerni vágyó emberek számára. Így tökéletesnek bizonyult ahhoz, hogy például én is megtanuljam a mozgásforma alapjait. Persze ez több idő lesz, de a kötet nagyon jó kezdetnek tűnik.

A kötet első felében az emberi test anatómiáját ismerhetjük meg alapjaiban, látványos képekkel, leírásokkal tarkítva az oldalakat, valamint ok-okozati összefüggéseket mutat be, ezzel segítve az olvasó számára az érthetőséget. Természetesen nem kimondottan anatómia könyvről van szó, hanem abszolút a megértés a cél, amihez elengedhetetlen a testünk alapvető rendszereinek ismertetése (csontjaink és izmaik működése, nyirokrendszer, stb), ami kapcsolható a jógához. Ezek nélkül nehéz lenne bemutatni az egyes jóga gyakorlatokat, hogy mi miért és hogyan történik jógázás közben.

A könyv második felében pedig 30 ászanát (jóga gyakorlatot) mutat be, melyek négyféle kategóriába sorolhatók be: ülő, álló, fordított és talajon végzett testhelyzetek. 
Minden jóga gyakorlatra több oldalt szánt a szerző, így van hely belemenni részletesen a mozdulatsorok helyes kivitelezésének bemutatására. Mindemellett a képek sokat segítenek abban, hogy a gyakorlatok által megmozgatott izomcsoportokat, testrészeket láthassuk és megértsük, hogy mire kell figyelnünk jógázás közben.

Őszintén szólva meglepett ez a fajta alaposság és sokkal többet ad a kötet annál, hogy milyen jóga gyakorlatok léteznek. Nagyon tetszik, hogy mindennapi nyelven magyarázza el az egyes ászanáknál azokat a lényeges pontokat, amik kulcsfontosságúak a helyes kivitelezéshez. Meg merem kockáztatni, hogy aki nem érdeklődik különösebben a jóga iránt, még számára is vonzó lehet ez a csodaszép kötet.


Nyereményjáték





Ha már jógával foglalkozik a könyvünk, akkor nézzük, hogy melyek bloggereink kedvenc pózai! Minden állomáson találtok egy képet a kedvenc pózokról, és a póz nevét be kell írnotok a rafflecopter megfelelő rubrikájába. (Rugalmasak vagyunk, bármilyen nyelven jöhet a helyes megfejtés!)



(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


A feladványom:


A turné állomásai:
08.05. - Booktastic Boglinc
08.07. - Readinspo

08.09. - A Szofisztikált Macska
08.11. - Pandalány olvas
08.13. - Könyv és más
08.15. - Flora the Sweaterist
08.17. - Hagyjatok! Olvasok!


Képek forrása: Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése