2024. május 9., csütörtök

BLOGTURNÉ: Amber Smith - Amilyen akkor voltam


Amber Smith nagy sikerű regénye hazánkban a Magnólia kiadó gondozásában jelent meg Amilyen akkor voltam címmel. Edennel megtörténik a legrosszabb dolog, ami egy nővel történhet, majd végigkövethetjük, hogy a gimnáziumi évek során hogyan próbálja feldolgozni egymaga ennek a tragikus éjszakának az eseményeit. A kiadó jóvoltából nektek is lehetőségetek van 1 példányt nyerni a könyvből, ehhez nem kell mást tennetek, mint bloggereinkkel tartani és helyesen megoldani a feladványokat.

A fülszöveg
Eden ​legszívesebben visszamenne az időben. Arra a bizonyos napra. Hogy mindent másképp csináljon: ne nevessen a srác poénjain, kerülje a pillantásait az este folyamán, és mindenképpen zárja be a hálószobája ajtaját.
A szóban forgó éjszakán ugyanis Edent a bátyja legjobb barátja megerőszakolta, a lány világa pedig összeomlott. Ami egykor egyszerű volt, most komplikálttá válik. Amit Eden egykor szeretett – akit egykor szeretett –, most gyűlöli. Amit egykor igaznak vélt, abból most hazugság lett. Már semminek sincs értelme, és bár Eden tudja, hogy el kellene mondania valakinek a történteket, nem képes rá. Ezért inkább eltemeti. Azzal az emberrel együtt, aki valaha volt.
Amber Smith provokatív bemutatkozó regénye feltárja a trauma által ejtett mély sebeket, és megmutatja egy fiatal lány erejét, aki megküzd a kamaszkor csalódásaival és elviselhetetlen fájdalmaival, az első szerelemmel és az első szívfájdalommal, a megszakadt és újraélesztett barátságokkal, miközben megtanulja elfogadni a túlélés erejét, amelyről nem is tudta, hogy ott rejtőzik a szívében.

Kiadó: Magnólia
Megjelenés éve: 2024
Oldalszám: 368
Fordító: Kéri Andrea
Moly-adatlap: itt
Megrendelési link: itt

Amikor egy olyan komoly történettel találkozom, mint az Amilyen akkor voltam regény, mindig kell egy kis idő, hogy a történet dolgozzon még bennem és véleményt tudjak róla alkotni a könyv befejezése után. Ez a történet azért ennyire erős és jelenleg egy nagyon-nagyon felkapott könyv, mert egy olyan fiatal lány traumáját mutatja be, aki akármelyikünk lehetne.

A 14 éves Eden élete teljesen átlagos: tanul, kamaszodik, legjobb barátnőjével tölti szabadidejét. Minden alkalommal izgatottan várja haza bátyját a főiskoláról, akivel tart legjobb barátja, Kevin is. Szinte családtagnak számít, évek óta Eden szülei szinte gyerekükként kezelik a fiút. Eden csodálattal tekint a fiúra, amolyan kislányos ábránddal egészen addig, amíg karácsonykor a fiú be nem oson a szobájába és megerőszakolja. Pontosan tudja, hogy Eden nem fog szólni senkinek erről, mert fél és ezzel visszaélve megfenyegeti a lányt. Eden világa teljesen összeomlik, a biztonságos otthon nem biztonságos többé és idő alatt fel kell nőnie ahhoz a lánynak, hogy ezt a traumát túl tudja élni.

Látszólagos jó kapcsolata a szüleivel valóban csak felszínesnek bizonyul, hiszen ők semmit sem vesznek észre másnap és Eden nem mer szólni senkinek az egészről. Ez rögtön az elején kiderül és itt nagyon feszült lettem, bár nyilván én felnőtt fejjel máshogy gondolkodom, mint ez a fiatal, ijedt kislány, akinek az élete soha többé nem lesz már ugyanaz.
A fülszöveg provokatív történetként hivatkozik a könyvre és ez szerintem teljesen jogos állítás, hiszen első perctől kezdve azt éreztem, hogy legszívesebben megráznám és rákiabálnék Edenre, hogy végre mondja el valakinek a történteket, még meglenne a bizonyíték is Kevin ellen, ha időben szól a szüleinek. Vagy reménykedtem, hogy legalább a bátyjának elmondja, de nem, sajnos ez sem történt meg.

Ekkor végképp tudatosult bennem, hogy tényleg nem könnyű olvasmány lesz ez a könyv. Azt természetesen teljesen megértem, hogy a fiútól való félelme miatt nem beszélt senkivel Eden, viszont én valószínűleg egy ekkora volumenű dolgot nem tudtam volna magamban tartani a félelem ellenére sem. Összeszorult a szívem jópár jelenet során, amikor pusztán a félelme miatt nem beszélt őszintén a lány és rengeteget őrlődött magában. Ráadásul ahogy az várható volt, szerette volna elnyomni az egész trauma emlékét, elfojtani az érzéseket és ilyenkor különösen jó lett volna, ha valaki őszintén mellette áll.
Felbukkant egy fiú, Josh, akinél szintén reménykedtem, hogy talán ő lesz a megfelelő ember Eden szívéhez, de a fiú kedvessége sem volt elég biztonságos számára, hogy megnyíljon. 

Sokszor jutott eszembe olvasás közben, hogy hol vannak Eden szülei, miért nincsenek jelen, miért nem kommunikálnak eleget a lányukkal, hogy feltűnhessen nekik a viselkedésbeli változás és így kérdéseket tehetnének fel Edennek. Nem hibáztatom őket, de valahol egy kicsit mégis. Mert lehet, hogy az írónő úgy próbálta bemutatni ezt a családot, mint egy teljesen rendben működő családot, azonban a párbeszédeik alapján egyáltalán nem ezt éreztem. Edennek se a szüleivel, se a bátyjával nincsen szoros viszonya, pedig elmondás alapján a bátyját istenítette. A főiskola és távolság miatt ez megváltozott.

Ahogy telik az idő, Eden egyre távolodik attól a borzalmas éjszakától és egyre vadabb dolgokba kezd: bulik, alkohol, drog, kétes barátságok, és persze jönnek a fiúk. Ezek mindegyike ideig-óráig elfeledteti vele Kevin tettét, de megnyugodni soha nem tud. Önromboló életmódja környezetének is feltűnik és a spirál megállíthatatlan, ahogy egyre nagyobb lesz Eden. Nagyon drukkoltam neki, hogy még ha ennyi idő után szinte nincs mit tenni, valakinek végre meséljen és kommunikáljon. Ennek hiánya végigvonul az egész regényen: se a szüleivel, se a bátyjával, se a legjobb barátnőjével, se Joshsal nem beszélget igazán Eden. Egyedül talán Josh az, akinek egy kicsit jobban meg tud nyílni, de vele sem egészen úgy alakulnak a dolgok, ahogy a lány szeretné.

Vajon van kiút ebből az egészből és egyszer maga mögött tudja hagyni annak a szörnyű estének az emlékét Eden?

A kiadó pont tegnap jelentette be, hogy érkezik a történet folytatása és ez különösen jókor jött, mert nagyon érdekel, hogyan folytatódik a lány története. Terveztem angolul elolvasni, de így akkor magyarul fogom, a júniusi Könyvhéten fog megjelenni a második kötet, Amilyen most vagyok címmel.
Nyereményjáték

A nyereményjátékban olyan könyvek után nyomozunk, amelyekben szintén valamilyen trauma jelenik meg. A ti feladatotok, hogy az idézet alapján kitaláljátok melyik könyvről van szó és a címét beírjátok a rafflecopter dobozba.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom
“Ennyit a „minden rosszban van valami jó” szarságról.”

A turné állomásai
04.29. This is my (book) universe
05.01. Könyv és más
05.03. Utószó
05.05. Kitablar
05.07. Milyen könyvet olvassak?
05.09. Pandalány olvas
05.11. Zakkant olvas
05.13. Spirit Bliss Sárga könyves út
05.15. Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése